Хумата майка

Хумата майка
октомври, 2008 г.
 
Хумата не е нищо друго освен лечебна глина. А глината е материалът на творението. Древните египтяни са правили компреси от хума и по този начин са лекували рани. Хипократ е превъзнесъл нейните противовъзпалителни свойства. Като козметично средство глината се използва още от античността.
 
Румяна ДАНОВА е завършила етнология в Белградския университет. Целия си трудов стаж е прекарала в Етнографския музей в София. Професионалните й пътувания и срещи с хора са обогатили информацията й за лечебната глина. Избрах я за събеседник, защото Румяна подготвя книга, в която ще разкаже „калните“ си знания. А аз се опитах да изтръгна информация в аванс, която, надявам се, ще е полезна на повечето жени.
 
Днес тя е предмет на особен интерес заради изследванията, свързани със зараждането на живота на земята. По думите на един от учените, занимаващи се с подобни изследвания, глината има способността да натрупва и предава информация. За хумата можем да научим много от списанията и интернет, но както сама се убедих, това, което баба знае, интернет не го знае. Наричам събеседничката си по този начин („баба“) само метафорично. Макар и вече пенсионерка, тя e все още толкова млада жена. И пръст в начина, по който изглежда, със сигурност има хумата.
Попитах я откъде идва интересът й към нея, а тя ми отвърна, че това не е точно интерес, а е част от живота й. Каза още, че ние не сме загубили сто процента връзката с природата, но продължаваме постоянно да я губим.
Румяна Данова е родом от Плевен и помни старата централна градска баня, откъдето майка й купувала хума за пет стотинки. Широкото приложение на хумата преди години е било обусловено от липсата на готови козметични и лечебни формули, с които разполагаме днес. Тогава на пазара са се предлага две-три марки кремове например.
Хумата е позната като
  
 
чудесно почистващо средство
Събеседничката ми я препоръчва за къпане на бебета и малки деца. „Не люти и няма опасност да предизвика алергия“ – убеждава ме тя. Възрастните също могат да си почиват за малко от сапуна, като използват хума или хумава вода за тоалета си (ако не постоянно, то поне периодично).
Госпожа Данова твърди, че България е богата на лечебна глина и ако не около всяко селище, то във всяко второ или трето селище има находища на хума. Едно от най-големите находища у нас е областта Хумата близо да Плевен.
В повечето части на България „Добиваме хума“ звучи по народному
 
„Берем хума“
Днес обаче по-скоро ще чуем хората да казват: „Имаме находища, но сега има готови продукти.“ Хумата обаче също е готов продукт, само дето няма как да я добиеш опакована.
Добитата, или „набраната“, хума може да бъде направо използвана. Разликата между нея и тази, която се продава, е в това, че втората е стрита на прах и е пакетирана. По пазарите обаче може да се намерят твърди плочки необработена хума. Цветът й може да бъде бял, жълтеникав, зеленикав или розовеещ в зависимост от микроелементите, които преобладават в състава й.
Съставът на тази суровина е изключително богат на минерали. Хумата е чудесно противовъзпалително и антисептично средство. Румяна препоръчва, особено ако се използва за лечебни цели, хумата
 
да се напече на слънце
защото така се сдобива с космическата енергия на най-голямото небесно светило.
В никакъв случай хумата не трябва да се допира до метални съдове или повърхности, които променят химическия й състав. Преди да се използва, най-подходящо е да се съхранява в хартиен плик.
Лечебната глина се използва по два начина – вътрешно и външно.
Вътрешен прием Вътрешно се приема във вид на т. нар. хумава вода. В емайлирана или стъклена чаша (или друг съд, но в никакъв случай не метален!) се прави каша от хума. Една супена лъжица хума се смесва с вода до получаването на гладка смес. След това съдът се допълва с вода. Така сместа престоява една нощ или цяло денонощие. Кашата се утаява и се пие течността, отделила се над нея.
Лечебната глина се приема вътрешно при язва, подагра, анемия, атеросклероза, диабет, заболявания на кръвта, черния дроб, жлъчката, глаукома и други болежки. Хумата подпомага очистването на организма от шлаките и стимулира работата на стомашно-чревния тракт. Препоръчително е първоначално кашата за хумавата вода да се прави с по-малко хума и повече вода. Количеството на приеманата лечебна течност може да се регулира в зависимост от потребностите на организма и може да се увеличава постепенно. Започва се с малко количество хума, тъй като действието й, макар и не агресивно, е силно.
Външно приложение Компресът от лечебна глина поглъща болката. Румяна не пропуска да отбележи чудотворните свойства на хумата при счупвания, изкълчвания и навяхвания. Двойно по-бързо зарастват костите, когато се правят т. нар. лапи от хума. Лапата е дебел пласт от глината, объркана с подходящи билки. Лапата от хума не се налага директно върху болното място, а се намазва на дебел пласт върху марля или много фин плат. След като престои върху болния участък, лапата се изхвърля, защото вече е отровна. За по-бързо зарастване на счупени кости помага и хумавата вода.
Външното въздействие на лечебната глина има успокояващ и омекотяващ ефект. Херпесите веднага се „запечатват“ с хума. Тя помага още при подсичания и премахва гъбички на краката, което я прави незаменим помощник при оформянето на педикюра.
„Когато пътувам, винаги нося със себе си парченце хума. Замества ми пастата за зъби. В сравнение с пастите срещу пародонтоза хумата е в пъти по-ефективна. Може да прави чудеса – масажът на зъбите с хума моментално успокоява венците.“
Постепенно стигаме до най-широко известните свойства на лечебната глина – козметичните. Хумата може да се използва като козметично средство при всякакъв вид кожа, но маски с хума се правят
 
само на мазна кожа
За сухата е по-подходящо само изплакването с хумава вода. 
Стигнахме и до важния въпрос, с какво може и с какво не може да се смесва хумата. Върху всяка опаковка, която се продава в търговската мрежа, има написана поне по една рецепта за маска за коса или за лице. В тези рецепти хумата неизменно се смесва с мед, лимон, жълтък, мляко и с какво ли още не. 
Събеседничката ми твърди, че изпада в ужас, когато чете тези козметични препоръки. „Хумата може да се смесва единствено и само с вода! Всички останали продукти така променят състава й, че все едно не използвате хума. Смесването й с тях не само не гарантира, но и може да отмени благотворните й свойства.“
Та маската с хума е просто нещо – една-две лъжици от лечебната глина се смесват с вода и се разбъркват до получаване на гладка смес. Нанася се върху лицето и стои, докато засъхне. После се измива с хладка вода и върху лицето се нанася крем.
Хумата днес не струва пет стотинки, но си остава най-евтиното и доста ефикасно козметично и лечебно средство. Парче или пакетче хума в козметичната ни чанта означават, че сме си „набрали“ красота и здраве.
 
Записа Мирослава ИВАНОВА