ЦВЕТЯ В ОФИСА

Цветя в офиса
 
 
януари, 2011 г.
 
Баналният интериор в офиса лесно може да се промени с помощта на малко зеленина и цветя
 
 Красула
 
Присъствието на цветя на работното място действа на уморения от работа поглед и на напрегнатото съзнание изключително отпускащо.
Цветята не само освежават въздуха, но и
 
правят помещението по-изискано
Съдът за засаждане (сандъче, кашпа, саксия и т. н.) задължително трябва да е съобразен с вида и размера на растението. Формата и външният вид на контейнера трябва да пасват на интериора в стаята, както и на нейното предназначение (кабинет, конферентна зала, фоайе, отворен офис и т. н).
Добра идея е да се комбинират няколко съда с еднаква форма, но с различни големини. Или пък да се използва един по-голям съд с оригинална форма, в случай че не се цели раздвиженост на композицията, а по-строг изглед.
Желателно е съдовете за засаждане на растенията да са изработени от качествени материали – керамика, метал и т. н., и да са в по-сдържани цветове.
Офисната среда е доста
 
 Еониум
 
по-неблагоприятна за растенията
отколкото условията у дома. В офиса светлината е по-ограничена и в повечето случаи изкуствена. Обикновено е по-топло, въздухът е силно запрашен, а влажността на въздуха – ниска.
На течението, което се създава от климатичните инсталации, растенията реагират с постепенно периферно изсъхване на листата.
Като правило растенията трябва да се поставят далече от компютри, принтери и други устройства, които отделят топлина.
Растения, които са чувствителни на допир, не бива да стоят близо до пътеки и места, където минават много хора.
За офиса
 
не са подходящи деликатни растения
които изискват специални грижи – като цъфтящата фуксия (Fuchsia) или циклама (Cyclamen) например.
Почти всички сукуленти виреят лесно в офиса: алое (Aloe), красула (Crassula), каленхое (Kalanhoe), еониум (Aeonium) и т. н.
Най-лесни за отглеждане при тези условия и най-бързо развиващи са ктенанте (Ctenanthe), дифенбахия (Dieffenbachia), драцена (Dracaena), сансевиерия (Sansevieria), както и различните видове папрати. Те се поливат умерено и задължително се пулверизират.
Ефектна зеленина в офиса осигуряват още шефлерата (Schefflera), която е много издръжлива, но изисква повече светлина, хедерата (Hedera), която е подходяща за цветни аранжиоровки, фикусите (Ficus), от които най-подходящ е фикус бенджамин (F.benjamina). Той се нуждае от по-малко светлина и не се полива често (полива се едва след като се засуши горният слой на почвата).
 
 Ктенанте
 
Грижите
за растенията в офиса не се различават много от тези за цветята, отглеждани в домашни условия.
 Основното правило е да се избягва преполиването, което неминуемо води до загниване на корените. Растенията се поливат едва след като засъхне повърхностният слой на почвата.  Много важно за растенията в офиса е пулверизирането, което повишава влажността на въздуха и почиства повърхността им от прахта.  За отцеждане на излишната вода в саксията се поставят ситни камъчета или перлит.  Торенето обикновено е в началото на пролетта и есента. Най-подходящ е течният тор.  За да изглеждат листата на декоративнолистните видове по-лъскави и ефектни, можете да поставите кисела съставка в почвата или да ги полирате с гланц.