ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ – първа част

Майка лесно се не става
 
от Теодора СТАНКОВА
Снимка: NiDerLander – Fotolia.com
 
септември, 2009 г.
 
 
 
Това повтаряха допреди време по-възрастните жени, визирайки родилните мъки, съпътстващи появата на нов живот. Напоследък обаче тази фраза частично губи своята актуалност, защото все повече жени у нас и по света раждат по собствено желание с цезарово сечение.
 
Логично е да се запитаме защо честотата на ражданията с цезарово сечение нараства. Причините понякога надхвърлят чисто медицинските.
С планираното цезарово сечение
 
болката
по време на раждане може да бъде елиминирана. За сметка на това обаче болките по време на следоперативния период са по-силни, а възстановяването – значително по-бавно. (Макар че коя болка може да бъде определена като по-силна, е изключително индивидуална оценка.)
Според специалистите няма доказателства, че новородените със секцио се появяват в по-добро състояние на бял свят в сравнение с новородените при нормално протекло раждане. Даже напротив – проучвания сочат, че има по-голяма заболеваемост при децата, родени с планови операции, особено ако те са направени по-рано от термина.
Нарояването на болници и клиники у нас през последните години също е един от факторите за увеличаване на броя на ражданията с цезарово сечение. На фона на жестоката конкуренция между здравните заведения опитите на лекарите да разубедят пациентките си да раждат със секцио са застрашени от реалната опасност тези пациентки да предпочитат да родят в друга болница.
Решението
във всеки случай е индивидуално. При взимането му в крайна сметка се изхожда от две позиции. Тази на майката – това е нейното раждане, нейният живот и тя има право да постъпи, както намери за добре. И тази на лекаря, който, абстрахирайки се от всякакви финансови и други фактори, е длъжен да предлага медицинска помощ, която не би застрашила или увредила излишно здравето на жената.
 
Без коментар
Модата на секциотоНаскоро бях въвлечена в спор в интернет форум. За мен беше трудно да взема страна, но на вас може да ви е по-лесно, като ви предам накратко диалога на двете участнички в спора.  

– Ако лекарите са казали „секцио“ – ОК, няма проблем. Но ако бременността протича нормално и бебето се е обърнало, по-добре да се роди вагинално. След като мине нормалното раждане, жената се възстановява по-бързо. И най-важното е, че бебето не се стресира, защото то излиза на бял свят точно така, както природата е отредила. Адаптацията към околната среда на дете, родено чрез секцио, е по-бавна. То не изплаква веднага след раждането и може да се наложи да бъде поставено в кувьоза. Темата е безкрайна… Но всеки сам избира какво да направи в живота си.
– При развитието на медицината днес поддръжниците на естественото раждане ми приличат на хора, които се отказват от всички технически постижения и отиват да живеят в гората на свещи. Може и да е романтично и екологично, но колко от съвременните жени ще зарежат пералнята си вкъщи и ще отидат да перат на реката? Вече писах, че не желая да споря, затова се съгласявам, че всяка жена има право сама да реши дали заради геройството да роди естествено си струва в една по-напреднала възраст да има смъкване на детеродните органи и да страда от изпускане на урина. И дали „героизмът“ є ще спре съпруга є да си потърси любовница, която не е раждала естествено.
– Има доказателства, че естественото раждане е най-добрият начин за появата на бебето на бял свят. Но аз не апелирам и не налагам мнение. Ти си тази, която се мъчи да ни убеди, че нормалното раждане е отживелица. Не можеш да сравняваш даването на живот с пране на дрехи на реката. Повтарям – когато се налага, съм за секциото. А що се отнася до мъжете – че си търсят любовници, – това е друга тема. Има мъже и мъже. Но един мъж на място никога не би изневерил на жена си, защото тя е родила естествено.