ЦЕЛУЛИТЪТ НЕ Е БОЛЕСТ

Целулитът
Но жените са болни на тази тема
май, 2012 г.
Ако това ще ви успокои – 90% от дамите са жертви на „портокаловата“ кожа и само някакви си нищожни 10% са пощадени от този бич за красивото тяло. И още нещо успокоително – дори манекенки и топ спортистки имат целулит.
© Valua Vitaly | Dreamstime.com
Хм, май и тези факти не са достатъчни, за да спрете да се тревожите при вида на омразните „дупчици“ по краката и дупето. Тогава пак ще ви досадим с азбучни съвети за борба с това зло.
На (не)медицински език
портокаловата кожа се нарича dermopanniculosis deformas. Видимият с просто око целулитен релеф се дължи на „гроздове“ мастни XXL клетки, които са „надигнали“ съединителната тъкан на кожата. За жалост този релеф е характерен само за женската кожа. Виновници за него са женските хормони (особено естрогенът), които влияят върху архитектониката и качеството на съединителната тъкан. За жалост съединителната тъкан на жените е с успоредна структура (за разлика от на мъжете) и е доста еластична. Заради този є недостатък разрасналите се мастни клетки много лесно се „промушват“ през нея и изпъкват грозно изпод кожата. Освен това естрогените поощряват работата на един ензим, стимулиращ производството на мазнини, натрупващи се по бедрата и дупето. За останалото вина имат неправилното хранене и обездвижването, които напоследък са „болести“ на цивилизацията. Заради тях мастните клетки, които нормално са с диаметър около 1,5 мм, набъбват и увеличават 100 пъти размера си.
Кога ще открият антицелулитно хормонално хапче
Всички жени тръпнат в очакване на това събитие. Но за жалост хормоналната терапия все още няма влияние над целулита. Има една добра новина – че докато открият това „вълшебно“ хапче, ние сме принудени да се борим с целулита по проверените начини. А иначе има опасност да се „успим“ от вярата в ефекта на хапчето и да влошим качеството си на живот.
Ето какво помага засега. Първо, антицелулитното хранене. Какво означава?! В зависимост от това, какво слагаме в устата си, в тялото ни се образуват или повече киселини, или повече основи. Мазните храни, продуктите от бяло брашно и сладкишите провокират по-висока киселинност в тъканите. Заради нея кожата се пълни с шлака и се нагъва на „хълмчета“. За да избегнете увеличената киселинност, яжте повече плодове, зеленчуци и задължително пълнозърнест хляб. Заменете газираните напитки с минерална вода и билкови чайове (например от полски хвощ, който е ефективен срещу целулита). Дали киселините и основите са в равновесие в тялото ви, можете да измерите чрез pH лентички, които да потопите в урината си рано сутрин. Защото киселините от тялото се изхвърлят с урината. Стойности на pH над 7 сочат, че в организма преднина имат киселините.  
Моделиране с high-tech козметика
Какаото и кофеинът гарантирано топят мастните клетки XXL по бедрата и дупето. Но не очаквайте, че можете да премахнете целулита само с кремчета и гелчета, които ги съдържат. Макар че напоследък козметичните гиганти се надпреварват в създаването на все по-ефективни формули за справяне с портокаловата кожа отвън, не бива да разчитате само на тях. Пазарът изобилства с high-tech „коктейли“ от активни вещества като какао, кофеин или гуарана. Те стимулират производството на ензима липаза, благоприятстващ свиването на гигантските мастни клетки до нормални размери. Високите дози фитоекстракти в състава на антицелулитните продукти стягат кожата, стимулират микроциркулацията и дренажа на тъканите.