ЦУКИНИ

…ЦУКИНИ
 
юни, 2012 г.
 
На пазарите младите тиквички се появяват още през ранна пролет, макар че истинският им урожай е през юли. Тиквичките растат невероятно бързо и много скоро вие сериозно ще се замислите какво да правите с тяхното изобилие. Предлагаме ви пет интересни варианта на ястия с тиквички.
 
 
1. Спагети Остържете измитите цукини с белачка за картофи или се възползвайте от едрото ренде, за да ги направите на „спагети“. Полейте „спагетите“ със сока от 1 лимон и ги задушете в тиган с малко краве масло.
2. Салата Нарежете 2 не много големи цукини по дължина на тънки филийки. Пасирайте скилидка чесън, смесете я с шипка морска сол, 1 ч. л. едрозърнеста горчица, 2 с. л. бял винен оцет, 2 с. л. зехтин, черен пипер и други подправки. Овкусете с тази смес нарязаните цукини, оставете ги в хладилника за 1 час да се мариноват и след това ги сервирайте.
3. Тарталети Нарежете цукините на ролки с дебелина 4–5 см. Издълбайте всяко парче като тарталета и запечете всички издълбани ролки за 15–20 мин във фурната. Напълнете вдлъбнатините с кайма, поръсете с настърган кашкавал и запечете още малко до готовност на каймата.
4. Ароматна гарнитура Нарежете цукините на колелца, поръсете ги с черен пипер и мащерка. Полейте ги със зехтин и ги запечете в тава във фурната, като добавите няколко необелени скилидки чесън за аромат.
5. Мариновани Измийте цукините и ги разполовете по дължина. Отстранете с помощта на лъжица сърцевината на по-меките и узрелите. След това срежете всяка половина напречно и от нея отделете надлъжно по 4–5 парчета. Мариновайте парчетата в 3-литров буркан, като добавите копър, чесън и листо от хрян. Залейте с хладка вода, а отгоре поръсете с 3 с. л. едра морска сол. Оставете да престоят 3 дни, след което кипнете разсола, отново залейте цукините и ги консервирайте.
 
Цукини е…
разновидност на тиквичка с тъмнозелена кора. Разпространена е в страните от Западна Европа и Средиземноморието. Изключително диетични са – в 100 г цукини се съдържат само 16 калории. Особено богат източник са на калий, баластни вещества, фосфор и калций. Покриват в значителна степен нуждите на организма от витамините С и В.