ЧЕСТЕН МАКИАЖ

Честен макиаж
октомври, 2011 г.
© Vitaly Valua / Depositphotos.com
Не всичко, което украсява лицето ни в ярки цветове, е толкова красиво. Естествената свежест и обаянието на здравото излъчване – ето това е ефектът, който обещава макиажът в стил nude. За да създадете толкова „естествен“ вид обаче, са ви необходими доста умения.
Днес не е прието да крием голотата си. Напротив, позволено ни е да я демонстрираме навсякъде. Телевизионния екран, рекламните билбордове, страниците на модните списания… Кой ли не се опитва да ни привлече с нейна помощ. Дори когато настъпят първите студени дни, жените не спират да показват ръцете и раменете си, обличайки под връхната дреха рокли с дълбоки деколтета. Стройните крака и плоският корем също не остават скрити от страничните погледи.
Кое излъчване може да бъде по-приятно от естественото? Има обаче едно „но“. При все че кожата на моделите на картинките в списанията винаги ни се струва гладка и сияйна, мислите ли, че те наистина изглеждат така в реалния живот?
За отговора е лесно да се досетите. Ето го и парадокса – ние искаме да видим нашето тяло естествено, но съвършено.
Абсолютно съвършено – от главата до петите
Лицето, коремът, бедрата, дупето, а също ноктите, косата, миглите – иска ни се всичко да е поддържано така, че да изглежда естествено. Улавяйки новата тенденция, съвременните козметолози разработиха богата палитра от средства, които могат да създадат това очарователно впечатление за натуралност. Емулсии с особени пигменти, които придават на лицето свежест и създават ефект на с нищо незамаскирана красива кожа; невидими и чудодейни флуиди, които правят лека руменина; прозрачни коректори; безцветни лакове за нокти; невидима пудра и тонални средства, както течни, така и компактни; масла, които създават впечатление, че косата ни е блестяща по природа; лифтинг кремове с мигновен ефект, които помагат на лицето за десет минути да възвърне своя жив и отпочинал вид.
По-природни от природата
През последните години макиажът в стил Nude (от англ. – разголен) не излиза от мода. Той е „невидим“ и е единственият, който едва доловимо подобрява чертите ни, без да ги променя радикално. Този стил е добър компромис между идеала за външност, който има в представите си всяка от нас, и това, което самата природа ни е дала. Този „неутрален“ макиаж е несравнимо по-деликатен и незадължаващ, отколкото гримът в наситени цветове. Той просто подчертава природните ни дадености и създава впечатление за естественост, а не за изкуствено „съчинена“ красота. Прасковен цвят на лицето, едва доловима, като при леко смущение руменина върху бузите, устни без следа от червило, но въпреки това забележими… Това е макиажът, с който бихте могли да изглеждате съвършено и в същото време да сте… без грим. Това тънко ласкателство помага не само на външния ни вид, но и на самооценката ни. От стила Nude се възползват жените, които искат да бъдат красиви, без да хитруват и без да преувеличават. Този макиаж е естествено
продължение на кожата. Той разкрасява, но в същото време не издава своето присъствие и сега е по-популярен от всякога. Много световни знаменитости се появяват, да речем, на премиера с
практически „голо“ лице
и, както изглежда, съвсем без грим, а истината е, че излъчването им е резултат от усърдната работа на визажистите.
И така, ние продължаваме да мечтаем за съвършенство и абсолютно естествена красота, а ултрамодерните технологии на производство на козметични средства стават все по-сложни и по-сложни. В този факт се съдържа още един безспорен парадокс. Колкото по-сложна е формулата на активните съставки на пудрата, тоналния крем или ружа, толкова по-слабо забележими са продуктите върху лицето ни и следователно това средство е толкова „по-натурално.“ Иновационната козметика се възползва и от законите на оптиката. Покривните пудри с „плътни“ пигменти от предишното поколение отстъпват мястото си на нови, които отразяват, пречупват и разсейват светлината. Резултатът от всичко това е здрава, сияйна и „облечена“ с невидими дрехи кожа.
Производителите на козметика отговарят и на изискванията ни към здравето на кожата. В наше време първокласният грим означава не бойна окраска, а преди всичко ефективно средство за грижа към кожата на лицето. На пазара вече могат да се намерят кремове, 40% от чийто състав са… пречистена вода. Благодарение на точно такива средства върху кожата се създава лек сияещ воал, който я овлажнява. Наличието на розово масло пък я успокоява и омекотява. Ако тоналните кремове от миналото поколение включваха не повече от 10% овлажняващи, подхранващи и възстановяващи компоненти, то днес тези съставки във формулата често стигат до 50%.
 
„Чисто“ изкуство
Атлазено сияние, седефена светлина, кехлибарени отблясъци, намек за тон… Днес визажистите предлагат принципно нови, леки и прозрачни средства за нанасяне върху кожата. Лишени от плътност, тоналните кремове не толкова камуфлират, колкото достатъчно добре осветяват лицето в тон, подобен на загар, и му придават здрав вид.
► Изкуството на „обличането“ на кожата започва с нанасянето на лека текстура, течна или гелообразна, в чийто състав има много вода. Нейната прозрачност естествено се слива с тена на кожата по рождение, като леко го изравнява и заличава несъвършенствата. Бихте могли да използвате изравняваща или матираща основа, ако искате да избегнете прекалено силния блясък. За да туширате зачервяванията по кожата, можете да третирате засегнатите участъци с малко тонален крем.
► Не нанасяйте пудрата върху цялото лице. Достатъчно е да покриете с нея скулите и челото. Хладният розов оттенък подхожда на светлите кожи, а кораловият изглежда добре върху смуглите.
► Прозрачният блясък е достатъчен за устните. Ако желаете да им придадете яркост – бихте могли да го направите с помощта на блестящо или балсамово червило. Подобен макиаж подхожда не само на младите момичета. Тъкмо обратното. Без да утежнява и да подчертава чертите, той е способен да освежи истински всяко лице.
 
Новите правила на играта
  „Обличането“ в стил Nude е възможно не само за лицето, но и за тялото. За целта съществуват тонизиращи тонални млека, кремове със златист оттенък, eфирни серуми и „сухи“ масла. Те се плъзгат леко по кожата, подобно на копринено бельо, „обличат“ я, но не скриват голотата й. Ако кожата ви е прекалено бяла, по-добре е наистина да използвате тониращи масла. Ако пък искате да й придадете лек оттенък на загар, достатъчно е да смесите с ръце равни количества автобронзант и масло или крем, а после равномерно да нанесете сместа върху кожата. Средствата с перлен блясък подчертават естествената красота на тялото и стоят особено добре върху светла кожа – върху раменете и областта на деколтето.
 Маските и серумите, които придават блясък пък, идват на помощ на косите, на които не им достига обем. Те създават обем особено на тъмните коси. А за да подсилите природния цвят на косата, бихте могли да използвате тониращи шампоани, които заедно с оттенъка възвръщат и блясъка на косъма.
От една страна, ни впечатляват фантастичните възможности на новите технологии, от друга – ни се иска да научим и изразим колкото се може по-добре истината за собствената ни красота. Красотата в стил Nude черпи вдъхновение именно от това наше дълбоко противоречие и ни дава възможност да познаем приказния свят на своята по-красива същност.