Честен чар

месец март, 2014 г.

Ще останете учудени, но точно заради кристалната чистота на мислите и заради изострената си чувствителност. Всяка гейша знае, че жената е родена, за да дава любов на мъжа, а мъжът – за да я обожава. И въпреки че правят мъжете по-уверени срещу заплащане, нито един Адам не би се усъмнил в искреността на тези

жрици на себеотдаването

Красотата на тези жени е сила, която идва отвътре. Тя е знание (и познание), основаващо се на философските принципи на китайския даоизъм. Да, въпреки че гейшите се свързват автоматично с Япония, култът към одухотворената жена, доставящ на мъжа чувствена наслада, се е зародил в Древен Китай по време на управлението на императорската династия Тан (618 – 905 г).

Това е епоха на политически и икономически подем, могъщество и разцвет на китайската култура, настъпили след няколко века разпокъсаност. Именно тогава се ражда и култът към жените, вещи в различни видове изкуства – музика, живопис, поезия. Впрочем в тази епоха еталон за красота била

пищната жена

затова, меко казано, първите гейши, не се отличавали с миниатурност и грацилност. В Китай през това време на почит били два типа жени, култивиращи най-ценни за мъжете женски качества. Ти ню (Ji nu) – високообразовани дами, които освен разнообразни форми на духовно общуване можели да оказват и сексуални услуги. С времето духовният аспект се минимизирал и в съвременен Китай тази дума се употребява само за проститутките.

Цай ню (Cai nu) – също представлявали особена каста „престижни“ жени, владеещи висши нива на съблазняването в цялото му многообразие. Блестящи знания по поезия, музика, танци и дълбоко разбиране на много изкуства били задължителни за цай ню. Именно те станали и прототип на японската гейша.

Удивително е, че японската цивилизация доста точно изкопирала образа на цай ню с избелените лица, характерни за жените от тази епоха. Точто толкова добре била изкопирана и главната привилегия на цай ню –

чайната церемония

В епохата Тан варели на самите чаени листенца, а прах от тях и самата напитка преставлявала гъста мътна и тръпчива течност. Японските гейши и до днес предлагат на своите клиенти тази доста странна за съвременните китайците напитка под названието чай.

Китайските жени, които станали предвестници на великата култура на гейшите, имали статус на най-рафинирани дами от елита на обществото. Най-талантливите му последователки получавали  честта да бъдат

фаворитки на велможи и императори

Те самите можели да заемат високи длъжности, но доброволно са оставали в сянката на своите високопоставени покровители, упражнявайки върху тях значително влияние. Не се отличавали нито с младост, нито с особена красота, но били суперпопулярни сред знатното мъжко китайско общество и дори приемали представители на императорското семейство. Тяхната необяснима на пръв поглед привлекателност се обяснявала с

безупречното владеене на тялото

което те упражнявали, занимавайки се с изкуството тайчичуан, разновидност на ушу. Тази практика била популярна като оздравителна гимнастика, но наставката „чуан“, която се превежда като „юмрук“, почертава близостта й до бойните изкуства.

С времето китайските гейши създала своя школа, наречена “Изкуството на брачните покои“, която имала много последователки. Във всеки случай е очевидно, че легендарните китайски жени умеели да управлявата енергията и затова са правели толкова силно впечатление на мъжете.

За да бъде неповторима, незабравима и предпочетена пред всички останали жени любовница, китайската гейша е трябвало да овладее точно майсторството

да работи с енергиите

Именно заради това свое умение тя била вдъхновение за мъжете дълги години, а не заради външната си красота и даже не заради добродетелността си.

Самата дума „гейша” се превежда като „човек на изкуството”. Но кои били основните изкуства, които гарантирали и бетонирали чара на гейщите?! Учудващо, но това била духовната кутура, кристалната чистота на мислите и изострената им чувствителност.  Висшето проявление на тази изострена чувствителност била любовта към самия себе и към света вътре в теб. Умението да се наслаждаваш на красотата на заобикалящата реалност, независимо от обстотялествата.

В суетата на ежедневието ние

забравяме да обичаме онова, което ни заобикаля

и постепенно вътрешният ни свят става уморен, тъжен и уязвим. Върнете цветовете на своя поизбледнял живот, заобиколете се с красиви вещи и търсете красотата в малките детайли. Откривайте прекрасното в обикновеното. С това може да започне вашият личен „път на гейша”. И не се оправдавайте с вечната си заетост! Достатъчни са ви няколко минути на ден за уединение във вашия вътрешен свят и за търсене на вашето изгубено „Аз”. Даже чаша зелен чай, но не от пакетче, изпита бавно и съзерцателно, ще е крачка към безкрайната красота на вашето съществувание.

Няма грозни жени, а само мързеливи

Така гласи една китайска поговорка. Кожа без пори, чиста и сияйна, е мечтата за много жени. Азиатките се славят с красивия си тен. Как го постигат…

Пазете кожата от слънце

Повечето от азиатските жени крият лицето си под чадър от слънцето, а ръцете слагат в ръкавици, когато са на улицата. Освен това използват дневен крем с SPF фактор. През кои месеци можете да се лишите от този крем? Използвайте го цяла година. И през декември в Германия например има много слънчеви дни. А като прибавите към това и снегът, слънцезащитният фактор трябва да е доста по-виско, отколкото в някой дъждовен ден през април.

В началото бе почистването
Първо отстранете грима и мръсотиите с несъдържащ алкохол тоник, а след това направете дълбоко почистване с измиващ гел, пяна или ексфолиант.

Кожа, красива отвътре
Азиатската кухня е особено богата на пресни здравословни храни, като плодове, зеленчуци, соеви продукти. Но най-мощното средство за поддържане младостта на кожата, са антиоксидантите в зеления чай.

Ранна вечеря

Азиатците много рядко вечерят след 18.00 ч., защото храната, погълната след този час, се усвоява много трудно от организма и пречи на пренастройката на тялото за сън.  По принцип от 21.00 ч. то започва да отделя хормона на съня – мелатонин. Той блокира различни телесни функции и особено храносмилането.

Силата е в спокойствието

В Китай често посрещат гостите си с покана: „Легнете да си починете”.  Тази настройка към живота прави добро не само на духа, но и на тялото, и на кожата. Липсата на стрес гарантира гладка кожа и розов тен.

В съзвучие със себе си и със света
Дали йога, ки гонг, тай чи или шиатцу масаж – всички азиатски техники за релаксация целят постигането на хармония между духа и тялото.