ЧЕСТНО ЗА МАЗНИНИТЕ

Честно за мазнините
 
декември, 2011 г.
 
© Pixelspieler | Dreamstime.com
 
Колебанията и противоречията по темата „мазнини“ са много, особено когато стане дума и за отслабване. За да внесем яснота, ще обобщим кои мазнини и в какви количества са здравословни. И ще отговорим на въпроса, дали хапчетата за отслабване наистина са в състояние да възпрепятстват складирането на мазнини в тялото.
 
Масло или маргарин
От време на време маргаринът се обожествява заради високия процент на ненаситени мастни киселини в него (най-вече на омега-3, която разрежда кръвта, облекчава възпаленията и подобрява сърдечната дейност). Доста по-често обаче пращат маргарина по дяволите заради това, че съдържа трансмазнини. Вярно е, че производителите се опитаха да намалят количеството на трансмазнини в маргарина, като го втечниха.
 
Трансмазнините са…
…хидрогенирани мазнини. За да се втвърдят растителните масла, които имат свойството да се втечняват на стайна температура, се използва методът на хидрогенирането. Колкото по-твърд е маргаринът и по-дълъг срокът му на годност, толкова повече трансмазнини има в него. Основната опасност от трансмазнините е, че те повишават „лошия“ холестерол.
 
Но точно когато маргаринът си възвърна добрата слава, кравето масло също лъсна имиджа си (най-нови научни изследвания отхвърлиха вредното му въздействие върху сърдечносъдовата система). Оказа се, че количеството на погълнатите от нас наситени мастни киселини оказва много слабо влияние върху натрупването на холестерол в кръвта. Но пък се появи друго обвинение – днешното краве масло не е истинско краве масло. Истинското се произвежда от мляко, издоено от екологично отглеждани крави. Само то има високо съдържание на витамини и полезни мазнини. Така че резултатът е 1:1 за маслото и маргарина. И на нас ще ни се наложи сами да решаваме какво да намажем на филията си сутрин.
ИЗВОДЪТ
С консумацията на зехтин, мазни риби и ядки човек идеално покрива ежедневната си нужда от полиненаситени мастни киселини. Ако си хапвате от тези продукти, е все едно какво ще намажете върху филията си – маргарин или масло.
 
Отслабва ли се от диета без мазнини
И въобще трябва ли да отричаме мазнините, без значение дали маргарин или масло, когато сме решили да отслабваме? Въпреки че в някои мазнини се съдържат двойно повече калории, отколкото във въглехидратите, от мазнини не се пълнее! Без значение колко мазнини ядем – много или малко – и какви са те – наситени или ненаситени, – теглото ни може да остане константно. Защото решаващ е общият калориен „внос“.
ИЗВОДЪТ
Ако искате да отслабнете, не е нужно да заклеймявате всички мазни храни. Целта е да приемате по-малко калории – независимо дали от мазнини, въглехидрати или белтъчини.
 
Възможно ли е да се отслабне с хапчета
Принципът, на който действат повечето хапчетата за отслабване, е блокиране на преработката на мазнини в тялото. По този начин сметановата торта не ви се залепва на бедрата. Но истината не е толкова удобна, колкото изглежда на пръв поглед. В указанията за прием на съответните отслабващи таблети производителите обикновено горещо препоръчват те да се приемат заедно с нискомаслени или обезмаслени продукти. Тоест индиректно не ви се разрешава да помиришете дори сметанова торта. А щом спрете да подавате мазнини на тялото, вие започвате, естествено, да отслабвате. Но това не е благодарение на хапчетата.
ИЗВОДЪТ
Хапчетата за отслабване са скъпо и безсмислено удоволствие. Много по-трайно и здравословно ще отслабнете, ако се храните балансирано и приемате само полезни мазнини в малко количество.
 
Откъм добрата им страна
Те ни зареждат с енергия, поддържат състава на кръвта в правилни пропорции, заздравяват клетъчните мембрани, подпомагат предаването на нервни импулси и производството на основни хормони.
 Определено количество мазнини е необходимо, за да може организмът да усвоява някои мастноразтворими витамини, като A, D, E и К. 
Ако не подправите салатата с малко мазнина, тези витамини ще се изхвърлят безполезно от организма след определено време.
 Диетите с ниско съдържание на мазнини (по-малко от 20%) изострят чувството на глад и ни принуждават да преяждаме с немазни храни. Мазнините създават чувство за ситост – човек яде по-малко, а значи приема и по-малко калории. Освен това мазнините забавят настъпването на чувството на глад, тъй като стимулират отделянето на специален хормон, който забавя скоростта на храносмилането. Тоест при правилна консумация мазнините могат да бъдат ваши помощници в борбата с излишните килограми. 
 Ограничаването на мазнините в менюто може да се окаже пагубно за здравето, тъй като това води до намаляване на количеството липопротеини (т. нар. добър холестерол) в кръвта и до увеличаване на количеството триглицериди, което създава риск от възникване на сърдечносъдови болести. Създава се и риск от подагра и камъни в жлъчката.
 Не по-малко от 15% от ежедневното количество калориитрябва да се приемат от мононенаситените мазнини. За целта подправяйте салатите си със зехтин или с майонеза от зехтин (не повече от 2 с. л.). Всеки ден си хапвайте орехи (около 30 г).
 Мазнините омега-3 се отнасят към полиненаситените полезни мазнини и се съдържат на първо място в мазните риби, хайвера и в някои видове ядки и растителни масла. Организмът не ги произвежда.
Но те му трябват, защото значително намаляват нивото на вредния холестерол и облекчават различни симптоми – от депресия до предменструален синдром. За да поддържате нивото на холестерола в кръвта в норма, е достатъчно да ядете мазна риба 2–4 пъти седмично (или по 10–15 г ежедневно).
 Мазнините омега-6 са също полиненаситени. Съдържат се във всички растителни масла, а също и в соевите продукти и в частност в тофуто. 
Те не са вредни – по-скоро са полезни, но при умерена консумация. Не е целесъобразно да увеличавате количеството им в дневното меню.