ЧИСТИМ ГРИЛА

Чистим грила
 
август, 2011 г.
 
© Jonathan Pye | Dreamstime.com
 
Поддържането на грила или барбекюто изрядно чисто е важно нещо, защото това има пряко отношение към удължаването на срока на годност на уреда.
 
Какво ще ви е нужно
щипки за грил
метална четка за грил
фолио
хартиени салфетки
препарат за миене на фурни
гъба
 
Основни проблеми
1. Опушена и покрита със сажди повърхност на грила
2. Изгоряло по решетката
3. Напластена с мазнина тава
 
Бързо решение
1. Почистваме първо външната и вътрешната повърхност на грила. Ако искате да поддържате грила идеално чист, след всяко негово използване внимателно почиствайте пепелта и въглените. Правете го редовно, иначе при попадане на влага (от дъжда) отделението за въглищата може да ръждяса. Почистете стените на това отделение с метална четка. Ако нямате, можете да смачкате парче фолио на топка, да го хванете с щипците и с него да остържете стените на уреда. След това измийте външните стени на отделението за въглища. За най-замърсените с мазнина места използвайте гъба с метални нишки. Измийте всичко с вода, след което изтъркайте с разтвор на вода и оцет (1:2) и изчакайте всичко да изсъхне добре. Ще удължите срока на годност на грила, ако застелете отделението за въглища (както дъното му, така и стените) с фолио така, че фолиото да не закрива вентилационните отвори обаче.
2. Почистваме решетката. Това също е необходимо да правите след всяко използване на грила. А за да опростите процеса, оставете решетката над горещите въглени, след като сте махнали току-що приготвената храна. Остатъците от храна по нея просто ще изгорят и даже прегорят. Не чакайте, докато решетката изстине съвсем, а след малко я почистете от нагара с желязна четка – от горещия метал нагарът пада доста по-лесно.
Преди всяко готвене намазвайте решетката с масло, за да залепват парчетата храна по-слабо към нея. Смачкайте една книжна салфетка на нещо като тампон. Полейте „тампона“ с олио, хванете го с дълги щипки и изтъркайте решетката с него. Още по-лесно е да използвате за тази цел парче сланина. Правете всичко акуратно – олиото не бива да попада върху въглищата. След приключване на готвенето повторете процедурата, тъй като олиото предпазва от образуване на ръжда по решетката. Ако сте киснали решетката във вода, за да я измиете, задължително я подсушете идеално с кърпа след това и я съхранявайте увита в хартия или плат.
3. Мием тавата. Първо механично отделете мазния налеп и остатъците от храна с дървена шпатула. Леко загрейте тавата, напълнете я с гореща вода и разтворете във водата препарат за миене на фурни. Можете да използвате и нишадърен спирт. След като тавата покисне няколко часа, я измийте с обикновен препарат за миене на съдове, изплакнете я добре и я оставете да изсъхне на въздух.