Чудесата на растителното мляко

Чудесата на растителното мляко

Снимка ©Vitaly Valua – 123rf.com
Думата „крем“ (на английски език – cream, на френски език – creme) не означава нищо по-различно от каймак – млечен продукт с висока хранителна стойност. В състава на козметичните кремове обаче влиза не обичайно, а растително мляко – хранителна субстанция, извлечена от растенията. Ето защо така и не може да се намери
коректен термин
за съставката в козметичните продукти просто защото истинското мляко идва от млекопитаещите. Словосъчетанието „растително мляко“ обаче внушава изобилие, нежност и женственост. От една страна, то предизвиква асоциация с млякото като първа жизненоважна храна на новороденото, с кърменето и с майчинството, а от друга – напомня за умиротворяващата сила на природата и за ползите, която растенията носят на човека.
Специалисти твърдят, че по своя хранителен състав фитомлякото много прилича на животинското мляко. Много богато е на мазнини, белтъчини и минерални соли. Растителното мляко подпомага естественото възстановяване на кожата, омекотява я и образува върху нея защитен слой. Има меки и овлажняващи свойства, когато е съставка в душ-геловете. Върху косата действа като превъзходно витализиращо средство.
Растителното мляко, независимо дали е памуково, соево, овесено, бадемово, кокосово, или оризово, съдържа природни вещества в концентриран вид и ни дарява с нежност от главата до петите.
Памуковото
мляко прави кожата мека, успокоява я, намалява зачервяванията и облекчава раздразненията. Ефективно възстановява изтощения косъм.
Предназначение: за чувствителна кожа и изтощена коса.
Приложение: в дезодоранти, подхранващи млека за тяло и шампоани.
Соевото
е особено богато на активни вещества, които предотвратяват стареенето. Притежава укрепващи свойства и подпомага възстановяването на структурата на кожата.
Предназначение: за старееща кожа и изтощена коса.
Приложение: в нощни и дневни кремове за застаряваща кожа.
Овесеното
мляко е прочуто най-вече със своите омекотяващи, успокояващи и защитни свойства. Отлично се понася от всеки вид кожа, което е причина за широкото му приложение.
Предназначение: за бебешка, млада или чувствителна кожа, както и за изтощена коса.
Приложение: използва се в детската козметика и тази за свръхчувствителна кожа.
Бадемовото
мляко перфектно овлажнява, омекотява и образува защитен слой върху кожата. На косата придава обем.
Предназначение: за детска и чувствителна кожа и за суха и тънка коса.
Приложение: в козметични продукти, разработени за деца, в масажни масла, млека за тяло и кремове за ръце.
Кокосовото
подхранва и овлажнява в дълбочина. Защитава косата и повърхностния хидролипиден слой на кожата от агресивните въздействия на околната среда.
Предназначение: за повяхнала кожа и суха и изтощена коса.
Приложение: в продуктите за вана, в производството на шампоани и кремове за тяло.
Оризовото
Задържа влагата в повърхностния слой на кожата, възпрепятства нейното изсушаване.
Предназначение: за суха и старееща кожа и за кожа, изгубила еластичността си през зимните месеци.
Приложение: във всички продукти, предназначени за почистване на грим, кремове за суха кожа и околоочни кремове.
Вана с мляко
Прясното мляко е въплъщение на нежността. Вкусът и ароматът му пораждат най-топли чувства, провокират носталгия, приятна меланхолия или пък ни карат да мечтаем. А могат и да ни хвърлят и в още куп емоционални унеси.
Ако последвате съветите на специалистите на големите козметични компании, които използват растителни млека в своите козметични серии, то непременно поне веднъж трябва да положите морно тяло във вана, пълна с истинско прясно мляко. Веднага ще усетите силното успокояващо действие на този продукт. Лекият и топъл аромат на напитката, която ни е любима още от детството, може да ви пренесе именно там – някъде далеч, у дома.
Ваната с мляко е една отлична спа процедура и е цяло щастие, че може да бъде осъществена дори в домашни условия. Освен че ще подейства като балсам на психиката ви, тя ще направи кожата ви по-гладка, по-светла и по-влажна.
Ще ви дадем само още един съвет – не се застоявайте в млечната вана прекалено дълго, защото кожата ви ще мирише на мляко цели три дни след това. За млечните вани можете да използвате половин литър кокосово мляко или някои от онези козметични продукти, които имат в състава си тази безценна природна сила и красота – растително мляко.
Снимка © Kristian Sekulic – 123rf.com