Чуждоземни ритуали за красота

Чуждоземни ритуали за чистота
 
 

 
 © Phil_Good – Fotolia.com
 
Навсякъде по света грижата за чистотата на тялото (и отвътре, и отвън) е много важна. Май само българите не долюбваме сапуна и водата… Поддържането на чистотата на тялото няма да е бреме за вас, ако си изберете да спазвате някой от седемте ритуала, които по наша преценка без проблеми могат да бъдат включени във всяко ежедневие.
 
 
Китайска рефлексология
Принципът е познат – чрез натискане на определени рефлексни точки по ходилата се стимулират вътрешните органи, с които те са свързани. Ако искате да прочистите организма отвътре (детоксикация), е важно да подобрите работата на черния дроб.
ВКЪЩИ Рефлексната зона за стимулация на черния дроб се намира на стъпалото на десния крак, и по-точно, ивицата в основата на третия, четвъртия и петия пръст. Масажирайте я в посока от долу на горе (към пръстите) с поглаждащи движения, без да натискате много. Но никога не правете този масаж по време на хранене!
 
Механичен пилинг по марокански
След половинчасов престой в хамама мароканците традиционно обтриват тялото си хубаво с остра ръкавица. Нечистотиите се премахват много лесно, кръвообращението се активизира и сърцето се снабдява с кислород.
ВКЪЩИ Нищо че нямате хамам. Можете да изтъркате тялото си с остра ръкавица и в обикновена баня. Ако го правите по 5 мин всяка сутрин седмица преди празниците, кожата ви ще светне. Още по-благотворен ефект върху кожата на тялото има и четковият масаж на сухо преди баня. Ден след ден тази фрикция ще ви освободи от впечатляващо количество токсини и ще улесни кръвообращението ви.
 
Баня по таитянски
В Тихоокеанския регион почистват кожата си с фин пясък – нежен и ефикасен начин да се елиминират мъртвите рогови клетки от повърхността на кожата. Тази процедура е важна, защото през кожата се изхвърля 1/3
от шлаката на организма. Затова нейните пори постоянно трябва да са отпушени.
ВКЪЩИ Веднъж седмично почиствайте цялото си тяло със скраб продукти, които можете да купите във всяка дрогерия. Изпълнявайте кръгови движения в посока от долу на горе – от стъпалата към седалището, от китките на ръцете към горната є част и към шията и накрая изтъркайте корема.
 
Вода по английски
Англичаните използват горещата вода не само за приготвяне на чай, но и като ефикасно средство за детоксикация на организма. Тя доказано стимулира самопочистващата функция на черния дроб и бъбреците.
ВКЪЩИ Сутрин на гладно (както и в който и да било момент през деня) изпивайте чаша гореща вода. Можете да я освежите с прясно изстискан сок от половин лимон или пък да я подсладите с 1 к. л. мед.
 
Тибетски пумпал
Според тибетските доктори в човешкото тяло има седем енергийни центъра. Ако те функционират зле, виталният поток от жизнена енергия прана се забавя и болестите настъпват лесно. „Пумпалът“ е идеален за презареждане с енергия на целия организъм.
ВКЪЩИ Легнете на пода в стая с повече свободно пространство. Протегнете ръце над главата и завъртете цялото тяло по посока на часовниковата стрелка. Въртете се, докато ви се завие свят и доколкото позволява пространството. С всеки следващ ден увеличавайте завъртанията с едно, докато стигнете 20 завъртания дневно. Е, ако спазвате този ритуал, е по-вероятно да измърсите тялото, отколкото да го почистите, но пък ще направите една по-важна чистка – тази на енергийните пътища и канали.
 
Гореща японска баня
В южната част на Япония топлите изворни води на Бепу са изключително богати на минерали. Къпането в тях води до изпотяване, а оттам и до отделяне на токсини.
ВКЪЩИ В края на деня 2–3 пъти седмично е добре да накисвате тялото за 5 мин в гореща вода (39 °С). След това го избършете с хавлиена кърпа, облечете нещо меко и легнете под завивките за половин час. Ако имате проблеми със сърцето обаче, забравете за тази процедура!
 
Остъргване на езика по индийски
Остъргването на езика стимулира работата на храносмилателната система. А това от своя страна ще ви помогне да забравите за констипацията – нещо, което със сигурност замърсява тялото с токсини отвътре.
ВКЪЩИ Прави се сутрин на гладно със специална шпатула за почистване на езика (продава се в дрогериите) или просто с чаена лъжичка. Остържете езика по посока отзад напред по цялата му дължина. Само 20 секунди са достатъчни, за да го освободите от неприятните отлагания, а с това да отстраните и лошия дъх в устата.