ШАШлиците

ШАШлиците
 
Мислите си, че е проста работа да направите шашлици?! Нарязвате месото, набучвате го на шишове и готово. Не е точно така. За всяко хубаво нещо си има майсторлък. И за шашлиците – също.
 
От сьомга и скариди с медена глазура
 
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:
За шашлиците: 600 г филе от сьомга  200 г почистени скариди  сол  млян черен пипер  малко лимонов сок  2 с. л. зехтин
За глазурата:  3 стръка босилек  сокът от 2 лимона  50 г рядък мед
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Филето от сьомга и скаридите се измиват и подсушават. Сьомгата се нарязва на кубчета и редувайки ги със скаридите, се набучват на шишовете. Шашлиците се посоляват, поръсват се с черен пипер, заливат се с лимонов сок и се оставят на стайна температура за 10 мин.
2. Босилекът се измива, подсушава се, листенцата му се откъсват и се нарязват на ситно. За приготвяне на глазурата лимоновият сок се смесва с меда и за малко се загрява на котлона. Към сместа се прибавя нарязаният босилек. Шашлиците се намазват хубаво от всички страни със зехтин и се пекат на грил (8–10 мин), като периодично се намазват с медената глазура по време на печенето.
3. Готовите шашлици могат да се разпределят по чиниите върху листа от зелена салата и да се украсят с парчета лимон и разполовени чери доматчета. Сервират се горещи.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 
35 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
300 кал (белтъчини – 38 г, мазнини – 10 г, въглехидрати – 13 г)
 
 
От телешко месо и картофи
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:
24 малки сварени и обелени картофи  8 парчета бекон  400 г телешко филе  ►2 червени чушки  1 жълта сладка чушка  200 мл бяло вино  ►3 с. л. краве масло  ►1 зелена салата  1 глава лук  1 връзка магданоз  1 с. л. горчица  ►3 с. л. оцет  6 с. л. олио
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Парчетата бекон се нарязват на по 3 ивици широки ивици, с които се увиват картофите. Месото се нарязва на кубчета. Едната червена чушка се нарязва на квадрати, а другата – на ленти. Картофите, месото и квадратите чушка се нанизват на шишове, като се редуват. Шашлиците се посоляват и поръсват с черен пипер. Запържват се в кравето масло 5–10 мин.
2. В соса от пърженето се налива виното и се кипва. Жълтата чушка се нарязва на ивици и се смесва с тези от червената чушка. Добавят се салатените листа, разкъсани на парчета, и всичко се обърква. Лукът и магданозът се нарязват на ситно и се смесват с горчицата и оцета. Всичко се подправя с олио и се обърква добре. Шашлиците се сервират заедно с купа, пълна със салата, и отделно лучен сос в сосиера.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
35 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
515 кал (белтъчини – 30 г, мазнини – 28 г, въглехидрати – 26 г)
Зеленчукови ролки на шиш
 
 
 
Зеленчукови ролки на шиш
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:
3 червени чушки  2 тиквички  200 г бяло саламурено сирене  110 г маслини, фаршировани с чушка  млян черен пипер  250 г краве масло  1 зелена салата  едро смляна морска сол
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Чушките се разполовяват, семките им се махат и парчетата се запичат на грила за 8–10 мин със срезовете нагоре. След това се оставят да изстинат, обелват се и се нарязват на ивици с ширина 3 см.
2. Тиквичките се нарязват на тънки парчета по дължина, сиренето – на едри кубчета, които се увиват с парчетата тиквички и ивиците печена чушка.
3. Дървените шишове се измиват със студена вода и на тях се нанизват зеленчуковите рулца, редувайки се с маслини. Рулцата се посоляват и намазват с размекнато краве масло. Шашлиците се запичат на грила (на решетка), докато сиренето не започне да се топи. Накрая рулцата се поръсват с морска сол. Сервират се с филийки пълнозърнест хляб и краве масло.
Време за приготвяне: 40 мин
В една порция: 550 кал (белтъчини – 18 г, мазнини – 50 г, въглехидрати – 5 г)
 
 
 
Шишчета от пилешки гърди
 
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:
 150 г дългозърнест ориз  сол  250 г моркови  150 г замразен зелен грах  3 с. л. олио  6 с. л. соев сос  3 с. л. лимонов сок  600 г пилешки гърди  малко течен подсладител  4 с. л. водка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Оризът се сварява в подсолена вода (около 12 мин). Морковите се почистват и нарязват на дълги тънки сламки и заедно с граха се пускат за 3 мин във вряща вода. Оризът и зеленчуците се прецеждат и се смесват.
2. Олиото се смесва с 4 с . л. соев сос и лимоновия сок. Тази смес се посолява, поръсва се с черен пипер и с нея се подправя оризово-зеленчуковата смес.
3. Месото се нарязва (по влакната) на парчета, които се нанизват на шишовете. Водката се смесва с 2 с. л. соев сос, малко черен пипери и течен подсладител. Шашлиците се пекат по 4–5 мин от всяка страна, като периодично се намазват с маринатата. Поднасят се горещи със зеленчуково-оризова гарнитура.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
40 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
450 кал (белтъчини – 43 г, мазнини – 12 г, въглехидрати – 36 г)