Щори, завеси & Co

Щори, завеси & Co
 
май, 209 г.
 
Правилно подбраните завеси и щори не нарушават хармонията в помещението. За да улесни избора ви, БЕЛА помоли за съвети и препоръки интериорните дизайнери и обобщи най-важното, което чу и разбра от специалистите.
 
 
 
ЦВЯТ И ДЕСЕН
Двете най-важни неща, които ви предстои да решите, са в какъв цвят и от каква материя да са щорите или завесите.
 
Има два принципа за избор на цвят
Първият е да се съобразите с доминиращия цвят в помещението, за което предвиждате щорите или завесите. Ако в интериора цветово доминира килимът (или мокетът), тогава съчетайте цвета на щорите с цвета килима (или мокета). Ако доминират тапетите или тапицерията на мебелите, то тогава цвета на щорите и завесите е добре да хармонизирате с техните цветове. Във втория случай част от тъканите или други детайли от интериора могат да контрастират с основния доминиращ цвят. Най-добре е да използвате такова цветово решение, когато генерално интериорът на помещението е едноцветен и спокоен. За да не се „изгубят“ завесите в интериора, те трябва да бъдат или по-светли, или по-тъмни от цвета на стените. Не бива да допускате съчетания между две или няколко шарени тъкани за щорите или завесите, както и съчетание между шарени завеси и шарени тапицерии на мебелите.
 
РЕЧНИК
ЩОРА Покритие на прозореца, движещо се настрани или повдигащо се нагоре. Под "щори" много хора разбират единствено пластмасовите вертикални ленти, използвани масово за покритие на прозорците на офисите. Но "щора" е далеч по-широко понятие и не изключва текстила от съдържанието си.
ПОРТЪР ЗАВЕСА (от фр. portiere, производно на porte – врата). Плътна, тежка завеса за покритие на декоративни входни отвори. Днес този термин се използва и за назоваване на скъпите плътни тежки щори на текстилна основа.
 
 
ПЕРДЕ Мека тъкан за покритие на прозорец от тънка прозрачна материя (най-често тюл, воал, органза или дантела), закриваща прозореца напълно или частично.
 
При избора на материя
трябва да се ориентирате преди всичко по размерите на помещението, по неговата осветеност, по формата и големината на мебелите и по цвета и структурата на основните материали в интериора. Няма строги ограничения за използването на различни съчетания от тъкани за завеси, пердета и щори – естествени материи, синтетични, по-плътни, прозрачни или полупрозрачни… Единственото, което не се препоръчва, е да съшивате различни по структура, оплетка и състав тъкани, тъй като при пране и химическа обработка едната от тъканите може да се разтегне, а другата да се свие и това да доведе до деформация на цялата завеса. Не бива да съединявате (съшивате) например естествени материи като памук, коприна или лен със синтетични, тъй като след пране или химическо чистене естествените влакна могат да се свият до 30%. Препоръчително е, когато миксирате тъкани при завесите и щорите, да не ги зашивате въобще помежду им, а всяка от тях да може да се пере самостоятелно.
 
РАЗМЕРИ И ФОРМА
От това, как точно са окачени щорите, се променя значително външният вид на цялото помещение. 
 Ниските стаи стават оптически по-високи, ако пердетата, завесите или щорите започват от тавана и не са допълнени от ламбрекени (вж. карето на стр. 116). Ако пуснете щорите по-дълги, до земята, ефектът ще се засили.  
Тесните високи помещения изглеждат оптически по-широки и ниски, ако корнизът е по-широк и ако щорите закриват цялата стена, на която са прозорците. 
 Окачвайки щорите, имайте предвид, че дължината им трябва да достига на разстояние 1–2 см от нивото на пода. Пердетата трябва да бъдат с 2–3 см по-къси от завесите. 
 За не много големи стаи не си заслужава да използвате много тъкани с различен рисунък за покриване на пространството пред прозореца. По-добре изберете щори, пердета или завеси в светли, студени тонове, защото точно те оптически увеличават обема на помещението. Препоръчително е да използвате и играта на контрастни цветове – контрастното съчетание на щорите и стените на стаята например ще увеличи нейната дължина.  
А ако искате да увеличите обема на стаята, не се увличайте по изобилието на гънки, финтифлюшки и декорации по пердетата. Тези детайли оптически намаляват пространството. Колкото е по-непретенциозна и изчистена щората или завесата, толкова по-голямо ще ви се струва помещението. 
 Щорите с вертикални ленти могат да „повдигат“ тавана. Щорите, които излизат от двете страни на прозореца на разстояние не повече от 15–20 см, оптически увеличават височината на стаята. 
 Римските щори и японските панели „добавят“ пространство.  
 В голямо помещение са уместни щори и завеси в по-наситени, топли тонове и изразителен рисунък. Обилните драперии и многослойността на тъканите придават на голямото помещение топлина и уют. В големите и високи стаи можете смело да използвате ламбрекени.
 
МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ
 ⇒  Дизайнерите реабилитираха топлия уютен интериор в английски и френски стил, в който пищността доминира под формата на драпирани тъкани. На мода са меките пухкави материи като жакард и кадифе, както и полупрозрачните като копринена органза. 
 Актуално е използването на няколко слоя тъкани – понякога два, а често и три (например декоративни щори, работни щори, затварящи се през нощта, и пердета). Много дизайнери предпочитат щори на текстилна подложка и обръщат голямо внимание на цвета и рисунъка на подложната тъкан. 
 Флоралните мотиви също са хит и се отличават с огромно многообразие.
 
Декорации
Модата диктува не само актуалните цветове и материи за щорите, пердетата и завесите, но и начините за тяхното декориране. Напоследък е много модерно да украсите щорите с букет от текстилни цветя, закрепени на специална кукичка. Понякога материята се украсява с камъни, които ефектно проблясват в гънките й.
 
 
Сред последните новости са много удобните декоративни прихващачи, които позволяват тъканта на завесата или пердето да се събере в красиви пищни гънки.
 
Ламбрекен
 
 
⇒ Това е украшение за прозорец, драпирана тъкан над входен или прозоречен отвор, закриваща напълно или частично корниза на щорите.
Ламбрекените биват меки и твърди. Долният им край обикновено е украсен с рюшове, ресни и ширити. В зависимост от височината, на която е разположен, и от дължината му, ламбрекенът може да се използва за променяне на пропорциите на прозореца или на помещението, правейки го зрително по-високо или по тясно.
 ⇒ Сложният мек ламбрекен се състои от отделни декоративни детайли – жабо, дипли и рюшове. Твърдата форма на ламбрекена се нарича бандо. Този ламбрекен се закрепва за корниза. Той визуално повдига тавана и подчертава елегантността на интериора.
 
ВИДОВЕ ЩОРИ
 
 
Японски панели
 
 
Този вид щори представляват тесни (широки са предимно до 1 м) правоъгълни платна, които се крепят на специален корниз. Всеки панел се закрепва на собствен насочващ корниз, което дава възможност за преместване на платната и за модифициране на дизайна. Японските панели служат не само за оформяне на прозоречни отвори, но и за разделение на различни зони в помещенията, а също за оптическо увеличаване на пространството. Използват се най-вече в кухнята, столовата, кабинета и спалнята.
 
 
Австрийски щори
 
 
Те са една от разновидностите на повдигащите се щори – нещо средно между френските и римските. Събират се на вълнообразни гънки. Спуснати, те изглеждат като прав панел с няколко меки гънки в долния край. Долната им част може да бъде украсена с рюшове или други декоративни елементи. За разлика от австрийските щори при френските гънките се запазват по цялата дължина и във вдигнато, и в спуснато положение. Австрийските щори изглеждат най-добре върху не много големи прозорци в будоара, спалнята или столовата.
 
 
Римски щори
 
 
Те са разновидност на плоските щори. Отличават се със своята елегантност и строгост. При повдигането на тези щори се образуват хоризонтални гънки благодарение на твърдите вложки от дърво, метал или фибростъкло. Римските щори се повдигат и спускат с помощта на шнур, промушен през пръстени. Използват се в кабинети, детски стои, столови. И най-вече в помещения, където е необходимо да се изолира потокът от светлина (тези щори се изработват от много плътни платове).
 
 
Френски щори
 
 
Това са вълнообразни щори, които изглеждат парадно и помпозно. Могат не само да запълнят с вълнообразни и полукръгли гънки прозореца, но и с помощта на специален корниз с подемен механизъм да се съберат на върха, образувайки пищно драпиран ламбрекен. Краят на тези щори обикновено е украсен с рюшове, ширити, ресни и други декоративни елементи. Френските щори се предпочитат най-вече за гостната, хола или столовата.
 
 
Италианска завеса
 
 
Те не се разтварят напълно, а изящно се стягат с шнурове по диагонал от работния край към краищата на корниза. Шнуровете минават през пръстени, закрепени от вътрешната страна на платното. Закачат се върху релсата с помощта на декоративни кукички. Мястото на съединяването на двете щори обикновено се фиксира с розетка, „малтийски кръст“, панделка или пискюл. Италианските щори идеално подхождат за високи прозорци (например френски), използват се в класическите интериори, в спалните в царски стил.