Що е то торседор?

Изобщо не става дума за реклама на пушенето. Представяме ви една традиция – която съществува от векове и дава препитание на много кубинци.

Професията „торседор“ възниква във фабриките за навиване на пури. Самото производство на пури и до днес се запазва като изцяло ръчен процес – от засяването на тютюна, през отглеждането, съхранението, навиването и опаковането им като продукт – с повече от 90 манипулации. Ролята на торседорите е в това да изберат подходящите листа за една пура и да ги навият по начин, по който пурата да е в определен размер (не по-дълга, не по-дебела) и да пропуска достатъчно въздух, за да е удобна за пушене. Майсторството им се състои именно в умелия подбор и навиване на тютюневите листа, за да се постигне балансирано съотношение в силата и аромата на пурата, нейната горимост и естетически вид.

На 29 и 30 ноември 2013 г.  в Сити Център София имахме удоволствието да наблюдаваме как се прави истинска кубинска пура. Дамата, която представи това изкуство се казва Ниурка Ернандез  (Niurka Hernandez). Като професионалист, тя притежава най-високата 9-та  категория за торседор. Идва от град Пинар дел Рио (Pinar del Rio), местността Вуелта Абахо (Vuelta Abajo). Фабриката, в която работи, произвежда определени пури от марките Montecristo, Romeo y Julieta, Hoyo de Monterrey, Vegas Robaina.

Презентацията на Нурика Ернандез бе единствено демонстрация на изкуството на ръчно изработване на пури. Тютюневите изделия не се продаваха!