Яжте мръсно, Д-р Джош Акс

Д-р Джош Акс – лицето на успеха на новата медицина

Д-р Джош Акс е световно уважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене. През 2008 г. основава здравен център Exodus в родния си град Нашвил, Тенеси, който днес се нарежда сред най-големите частни практики по функционална медицина. Неговият сайт е сред десетте най-популярни сайта за здравословен начин на живот в света с месечно над 6 милиона посетители. Д-р Акс ежедневно споделя със своите последователи актуална информация за храненето, природните лекове и терапии, дава съвети за фитнес и рецепти за полезни ястия и домашно приготвени лекарства и козметика.

Освен работата с множество пациенти, д-р Акс пише статии и книги, участва в популярни телевизионни предавания, изнася лекции и провежда семинари. Със съпругата му – Челси, създават тренировъчната програма BurstFIT, станала известна като най-бързия и ефективен начин да се топят мазнини.

Здравето започва у дома

По време на следването си Джош Акс преминава през тежко изпитание, което се оказва преломен момент както в личния му живот, така и в кариерата. През 2004 г. майка му отново получава диагноза рак, като десет години преди това се е преборила с рака на гърдата след мастектомия и курсове химиотерапия. При повторната поява на заболяването младият специалист трябва да приложи на практика всичките си познания, а залогът е животът на майка му. Той й съставя хранителен режим за лечение на синдрома на чревната пропускливост и повишаване на имунитета. Оздравителният план се основава на чисти, непреработени храни и високоусвоими хранителни добавки – като пробиотици с почвени микроорганизми, куркума, медицински гъби, витамин D3 и етерично масло от тамян. Задължителни елементи са и практиките за намаляване на стреса, повечето сън и контактът с мръсотията в заобикалящата ни природа – градинарство, езда, разходки на открито. Четири месеца по-късно изследванията на Уинона Акс изумяват лекарите: показателите са в норма, а туморите са се свили значително. Предвижданите курсове химиотерапия и лъчетерапия така и не се назначават. Днес тя продължава да се радва на цветущо здраве и енергия, каквито по нейните думи не е изпитвала през целия си живот.

Случаят с майка му затвърждава увереността на д-р Акс, че истинските лекове не се намират по аптечните рафтове, а в природата, в необятния избор от плодове и зеленчуци, ядки и семена, билки, етерични масла, медицински гъби, органични вещества като мумийо и глина бентонит и много други. Историята на Уинона Акс става визитната картичка на лекарската практика на сина й, който само за няколко години се утвърждава като един от най-уважаваните консултанти по клинично и спортно хранене.

Консултантът на олимпийските медалисти

Днес хиляди хора се радват на оптимално здраве благодарение на изпитаните лечебни практики и ценни съвети на Джош Акс. Постиженията му в областта на спортното хранене и възстановяване привличат вниманието дори на треньорския екип на американския национален отбор по плуване. Той е поканен да участва в подготовката за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Невероятните резултати при възстановяването на Кълън Джоунс стават причина д-р Акс да поеме отговорната задача да изготвя менюто на целия отбор. Той се грижи специално за храненето и добрата състезателна форма на олимпийски медалисти като Майкъл Фелпс, Райън Локти, Питър Вандеркей и Миси Франклин.

Философията „Яжте мръсно“

Да ядете мръсно? Сигурно с погнуса потръпвате при мисълта за това. Не се тревожете – никой не очаква от вас да ядете боклук или пръст, или поне не буквално!

Философията „Яжте мръсно“ се основава на здравословен начин на хранене и живот, с който да се справите с болестите и да постигнете оптимално здраве и високи нива на енергия. Програмата предполага завръщане към природата и усвояването на някои забравени стари практики – като употреба на етерични масла и природни лекове. Тя изключва съвременни широко разпространени вредни навици като консумацията на високопреработени и ГМО продукти, употребата на лекарствени медикаменти и дезинфекциращи препарати. Цялостната програма има за цел да се справи с източника на повечето съвременни болести – синдрома на чревната пропускливост.

Чревната пропускливост – епидемията на ХХІ в.

Все повече специалисти подкрепят твърдението, че над 2/3 от населението страда от различна форма на чревна пропускливост, което прави вероятността вие или член на семейството ви да попада в това число огромна. Храносмилателният ни тракт е жизненоважна имунна бариера, която ежедневно влиза в контакт с хиляди микроорганизми и вторични продукти на храносмилането. Чревната лигавица има трудната задача да разграничи добрите микроорганизми от патогените, да ръководи усвояването на ценните вещества и да следи за взаимодействието между популацията от микроби и лигавичната имунна система. Освен това чревната лигавица има ролята да се бори с чужди тела и така извършва 70% от работата на имунната ни система. Всяко продължително нарушение на тези функции води не само до синдром на чревната пропускливост, но и до съпътстващи го сериозни стомашно-чревни заболявания – като колит, метаболитен синдром, хранителни непоносимости и алергии. Чревната пропускливост води и до тежки състояния, сред които: автоимунни заболявания (нарушения на щитовидната жлеза, множествена склероза, ревматоиден артрит), нарушения в чернодробните функции, хронична умора, тревожност и депресия.

Кое в наши дни предизвиква тази скрита епидемия? Всеки един от изредените по-долу фактори води до проблеми, но когато се комбинират няколко от тях, в червата ни се разразява истинска буря.

Влошеното качество на храната. Свръхконсумацията на храни, съдържащи рафинирана захар, на хибридни житни култури и други лишени от ценни вещества преработени и ГМО продукти, съсипва червата.

Ръстът на токсични вещества в околната среда. Токсичните вещества в околната среда, хранителните подобрители и консерванти и дори почистващите препарати за дома и козметичните продукти са довели до натрупването на опасен токсичен товар в телата ни, което влошава чревното здраве.

Високите нива на стрес. Емоционалното напрежение нанася реална вреда на червата и отслабва имунната система.

Войната срещу микробите. Заради пристрастеността ни към дезинфекцирането на ръцете и домовете ни, прилагането на широкоспектърни антибиотици при безобидни оплаквания и прекалената обработка на храната ние сме разрушили естествения си микробен баланс.

Прекомерната употреба на лекарства. Днес ненаркотичните аналгетици и други обезболяващи се приемат в рекордни количества, а антибиотиците се предписват по най-незначителни поводи. Всички тези синтетични медикаменти са навредили на червата ни, като са изложили на риск мукусната бариера, увредили са чревните власинки и са унищожили неизмеримо много добри бактерии.

Лесни и приятни начини да се храните „мръсно“

И все пак какво точно предполага „мръсното“ хранене и начин на живот. За да добиете по-ясна представа, ето няколко предложения:

Консумирайте ферментирали храни и храни, богати на пробиотици (кефир, кисело мляко и кисело зеле).

Ферментацията не просто консервира храните – тя ги прави по-лесни за усвояване от организма. В процеса на ферментация се образуват полезни вещества и пробиотици, които подхранват чревната лигавица и поддържат здравословния баланс на бактериите. При киселото зеле съдържанието на витамин С нараства 20 пъти в сравнение със същото количество прясно зеле. Ако са приготвени от сурово мляко от пасищни животни, киселото мляко и кефирът възстановяват и поддържат чревната микрофлора и подсилват имунитета. Причината много хора днес да имат непоносимост към лактозата (или алергия към млечните продукти) е, че пастьоризирането убива полезните пробиотици и ензими. Освен това животните получават големи дози хормони и антибиотици, които преминават в млякото им.

Приемайте суров мед и пчелен прашец.

Консумацията на суров мед и пчелен прашец значително намалява възпалението, подобрява имунната функция и укрепва черния дроб. Умерените дози постепенно ни имунизират по естествен път, като така организмът се адаптира към местната околна среда. Яжте мед местно производство целогодишно и когато настъпи сезонът на алергиите, вие вече ще сте се изложили на алергените по здравословен начин и ще има много по-малка вероятност имунната ви система да реагира бурно. Медът е и отличен източник на пребиотици, които подхранват добрите микроорганизми в червата.

Вземете си куче за домашен любимец.

При децата, в чийто дом има котка или куче, се наблюдават съответно 48% и 50% по-малко случаи на алергии. Животното има контакт с мръсотията и внася в къщата различни микроби. Детето бива изложено на тях в микродози, които с времето се натрупват и спомагат за заселването на добри микроорганизми в червата.

Плувайте в морето.

Вероятно сте чували или пък от личен опит знаете, че порязаното сякаш оздравява по-бързо в контакт с морска вода. Отчасти това се дължи на солта в нея, но заслуги имат и добрите микроби и бактериофаги в нея.

Излизайте често сред природата.

Дори само да стъпвате боси по земята, здравето ви може да се повлияе положително по няколко изненадващи начина. Когато се разхождате по тревата, пръстта или пясъка, стъпалата ви влизат в пряк контакт със земната повърхност и милиарди бактерии и други добри микроби. Връзката между кожата ни и земната повърхност може да спомогне за стабилизирането на вътрешната ни биоелектрическа среда, регулирайки нормалното функциониране на системите в организма. Това води до по-добър сън, повишена енергия и намаляване на възпаленията.

Буквално яжте мръсно.

Почвените микроорганизми помагат на растенията да се развиват, като ги защитават от болести и гъбични и бактериални инфекции. При хората почвените микроорганизми поддържат здравето на червата и регулират имунния отговор. В научната литература има над 800 изследвания, доказващи благотворното им влияние при алергии, астма, язвен колит, стомашно-чревни проблеми, хранителна малабсорбция, автоимунни и възпалителни заболявания, бактериални, гъбични и вирусни инфекции. Не пропускайте ползите и от употребата на глина бентонит и мумийо (шилажит).

Откъси

Случай 1

Понякога старите навици умират трудно – дори при хора, които би трябвало да имат повече знания за храненето. Преди Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. имах задачата да помогна на най-добрите ни плувци да стигнат върхова форма в спорт, в който разликата между златото и среброто понякога е с дължината на нокът. Например Майкъл Фелпс спечели седмия си медал на Олимпиадата в Пекин през 2008 г. само с една стотна от секундата в дисциплината 100 метра бътерфлай.

Един от плувците, с които работих, беше Кълън Джоунс, който се състезаваше в дисциплините 50 и 150 метра свободен стил. Тогава той се възстановяваше от травма в рамото, получена при вдигане на тежести. Един ден разговаряхме край басейна и аз го попитах с какво се храни, когато тренира.

Кълън се замисли за момент.

– Ами нашият експерт по храненето ми дава да пия шоколадово мляко „Нескуик“ след всяка тренировка.

Шоколадово мляко? По-късно щях да науча, че това е обичайна практика, но в този момент реших да не показвам шока си и го поощрих да продължи да ми разказва. Той сподели, че обикновено яде сандвичи с фъстъчено масло и конфитюр и пие шоколадово мляко (любима храна за много спортисти) по цял ден, докато е на тренировки. В свободното си време вземаше нещо от „Макдоналдс“ и „Бъргър Кинг“.

Добре, да я караме едно по едно, помислих си аз. Първо исках да отуча Кълън от шоколадовото мляко, което представлява смес от хомогенизирано, пастьоризирано мляко, много бяла захар и рафинирано какао. Тъй като той не отбелязваше успехите, на които се бяха надявали всички, експертът по хранене на отбора ми позволи да опитам нещо ново. Отново се срещнах с Кълън и му казах, че бих искал да започне да закусва със смути, приготвено от полезни съставки – като кокосово мляко, боровинки и биопротеин на прах. Той прие предложението ентусиазирано.

Промяната от шоколадово мляко към здравословно смути в съчетание с предписаните от мен физиотерапевтични упражнения, хиропрактика и дълбок масаж на тъканите помогнаха за бързото възстановяване на рамото му.

Когато видяха отличните резултати, треньорите ме помолиха да започна работа и с други състезатели от отбора – Майкъл Фелпс, Райън Локти, Питър Вандеркей и Миси Франклин. С радост се съгласих.

Състезателното плуване изисква изключителни физически усилия и Майкъл беше известен с твърдението си, че изгаря по 12 000 калории на ден, но това едва ли бяха най-здравословните 12 000 калории на света. Райън призна, че е пристрастен към „боклучава храна“ и изяжда по цяло пакетче чипс, преди да се гмурне в басейна, а след сутрешната тренировка отива право в „Макдоналдс“ за три „Ег Макмъфина“, хаш браунс и сандвич с пилешко!

Предложих на Райън да закусва с бъркани биояйца, овесена каша и пресен плод, а за обяд и вечеря да хапва салати и здравословни тортили с пълнеж от чист протеин. След като спечели два златни, два сребърни и един бронзов медал в Лондон, Райън сподели с медиите, че след Летните игри през 2008 г. значително е подобрил хранителните си навици. „Обърнахме по-голямо внимание на режима си на хранене – каза той от името на американския отбор по плуване. – Не знам дали това допринесе за по-високи резултати, но със сигурност оказа огромно влияние върху възстановяването ни.“

Случай 2

Един ден в клиниката ми дойде Дженифър, хванала за ръка петгодишния си син – Блейк. Личеше си, че младата майка е разтревожена и изтощена. Беше се консултирала с няколко лекари в търсене на начин да излекува обривите по ръцете и лицето на сина си.

– Нека погледна – казах аз и помогнах на Блейк да си съблече тениската. Горкото момче! Горната част на тялото му беше възпалена също като ръцете. Кожата беше подута и зачервена.

Изглежда, че Блейк страдаше от остър дерматит – възпаление на кожата. Състоянието му беше толкова сериозно, че обривите можеше да се превърнат в мехури или да се образува болезнена коричка, която да се олющи.

– Постоянно го сърби – каза Дженифър. – Докторите, които го прегледаха, искат да започне лечение със стероиди и антибиотици. Това ми се струва доста крайно за малко момче.

Изписването на кортикостероиден крем е стандартното решение, към което биха прибегнали повечето лекари в тази ситуация, и класически пример за начина, по който съвременната медицина лекува симптомите, без да обръща внимание на основната причина за болестта. След цялостен преглед и обсъждане на здравната история на Блейк заключих, че момчето страда от възпаление, причинено от алергични реакции към храна и токсини, на които бе изложено у дома.

Казах на майка му, че според мен той има хранителни непоносимости – най-вероятно към глутен и казеин, както и алергични реакции към шампоана, праха за пране и може би дори и спалното бельо. За да потвърдя подозренията си обаче, бяха нужни някои изследвания.

Направихме IgG и IgE имуноглобулинови тестове за хранителна непоносимост и алергии и изследвания на кръвта и кожата, които да ми помогнат да открия конкретната причина за имунния отговор. Резултатите не бяха изненадващи: Блейк имаше чувствителност към краве мляко, глутен, ягоди, яйчен белтък и ядки, както и алергии към няколко вещества от околната среда. Като при много други деца, свръхчувствителността на Блейк към множество храни и околни фактори беше външното проявление на синдрома на пропускливите черва.

За начало на лечението и за облекчение на състоянието на детето препоръчах на Дженифър да му дава полезна за червата храна, която включва:

– плод за закуска – например круша или боровинки;

– полезни мазнини – от авокадо, гхи (пречистено масло) и кокосово масло, като същевременно премахва частично хидрогенираните масла, трансмазнините, соевото и рапичното олио и маргарина, които често влизат в състава на силно преработените храни;

– чист протеин под формата на биотелешко месо от пасищни животни, месо от свободно отглеждани пилета, дива риба, например сьомга, и колагенов протеин на прах, който да прибавя в смутито;

– зеленчуци на пара – като моркови, карфиол и тиква.

Предположих, че хранителните алергии на Блейк са само върхът на айсберга, що се отнасяше до възпаленията му. Помолих Дженифър да изхвърли почистващите препарати и да започне да използва етерични масла за почистване на пода, кухненските плотове и банята. Препоръчах още да замени праха за пране, душгела и пастата за зъби с домашно приготвени от натурални продукти – като оцет, сода за хляб, кокосово масло, етерични масла от мента, лимон и тамян, кастилски сапун и глина бентонит.

Три седмици по-късно Блейк и майка му се върнаха за повторен преглед. Дерматитът по тялото и екземата по лицето на момчето бяха изчезнали.

– Не мога да повярвам, че състоянието му се подобри толкова бързо – каза Дженифър. – Това е такова облекчение!

Обсъдихме, че трябва да продължат по този начин, за да се постигне пълно излекуване, защото, ако Блейк отново се изложеше на храни, към които беше проявил чувствителност, или влезеше в контакт с битови химикали – като антибактериалното вещество триклозан, това можеше да предизвика същите свръхактивни имунни отговори. Чревната лигавица щеше да продължи да укрепва, но тъй като организмът му вече беше произвел антителата срещу въпросните храни и химикали, досегът с тях можеше да предизвика рецидив на симптомите.

Пропускливите черва бяха изложили Блейк на доживотния риск от възпалителни свръхреакции и предразположеност към автоимунни заболявания. Неговият случай е чудесен пример за проблемите с автоимунитета, засегнали не само нашата нация, но и хората по цял свят. Надявам се, че това ще ни мотивира да атакуваме директно епидемията на чревна пропускливост.