Японска анимация за децата през март

На 20-ти март от 16:30 ч. в Театрална работилница „Сфумато“ детският киноклуб на Българско кино общество ще покаже на най-малките си зрители японската анимация на легендарния режисьор и аниматор Хаяо Миядзаки – „Поньо от скалата край морето“.

Приключенският филм разказва за петгодишния Соске, който намира странна риба на морския бряг, която взима със себе си и кръщава Поньо. Скоро разбира, че Поньо е вълшебна риба. А тя се привързва към света на хората и пожелава да остане в него. Успешно се измъква от водния си затвор и се превръща в момиченце. Ала, за да може желанието й наистина да се изпълни, Поньо и Соске трябва да се изправят пред едно древно заклинание.

Режисьорът, носител на наградата Оскар за анимацията си „Отнесена от духовете“, почетен Оскар и Златен лъв от фестивала във Венеция за цялостен принос към филмовото изкуство и редица други международни награди и номинации, се пенсионира през 2013 г. на 72 годишна възраст с над тридесет, любими на малки и големи произведения, сред които култовият за аниме жанра „Принцеса Мононоке“, както и вълшебните приказки „Подвижният замък на Хоул“, „Моят съсед Тоторо“ и много други, някои от които вече показвани в програмата на Детския киноклуб в страната.

И този път прожекцията на филма ще бъде придружена от неформален разговор, който ще запознае децата с различни особености на анимационните филми и ще ги приобщава към езика и стилистиката на киното.

Прожекциите с кино занимания за деца са част от проекта „Национална мрежа на българските филмови общества“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България (ngogrants.bg).

Събитието е част от програмата на детския киноклуб, сред дейностите на Българско кино общество. Следете програмата в София и останалите градове тук: http://filmsociety.bg/kinoklub-detski.

Вход свободен до запълване на местата.