МАМА НЯМА ВРЕМЕ ЗА ДИЕТИ

 
Дори да живеете изключително забързано, ако си съставите разумен дневен режим, ще успеете да се избавите от излишните килограми.
© Elena Stepanova | Dreamstime.com
След бременност и раждане ви се иска много бързо да се върнете към предишното си идеално тегло? Да се запознаем със ситуацията. Времето след раждането е много опасно за фигурата. Като майка се сдобивате и с още куп нови задължения – сега сте детегледачка, домакиня, възпитателка и даже почти професионален медицински работник. Майката, особено пък с две и повече деца, няма време да ходи на фитнес, нито да пресмята калориите на храната, която поглъща. Тя се храни тогава, когато є се е отворила минутка свободно време, и то с това, което има подръка. Така излишните килограми се натрупват неусетно. Какво да направите? Да преразгледате дневния си режим.
7.00 Ч. 
Ставате по-рано, за да приготвите закуска на съпруга и на децата си. Докато те закусват, им правите сандвичи за училище. Едновременно с това се обличате за работа. И… не ви остава време да закусите.
Ако, както съветват диетолозите, сте вечеряли не по-късно от 18.00 ч., излиза, че между двата приема на храна са минали 12 часа. Дори вие да не усещате глад, вашият организъм смята друго. Когато пропускате закуската или правите доста голяма пауза между две хранения, изгладнявате и не можете да контролирате количеството на изяденото от вас след това. Ако сте пропуснали закуската, навярно ще огладнеете след няколко часа, когато вече сте в офиса и имате важна и неотложна работа. Тогава ще ви се наложи да похапнете нещо, което ви е подръка – вафла, кроасан със сладък пълнеж или парче шоколад.
► Закусвайте пълноценно. Проверено и доказано е, че ако започнете деня с пълноценна закуска, ще можете да контролирате апетита си в продължение на целия ден. Най-популярните закуски за стройни жени са овесена каша (накиснати в чай или в кисело мляко овесени ядки); кисело мляко с неподсладено мюсли; натурално кисело мляко или плодове.
► Колкото по-хранителна, толкова по-добре. Когато приготвяте питателна закуска за съпруга и децата си, направете една порция и за себе си. Според изследване тези, които на закуска се хранят с продукти, богати на белтъчини и въглехидрати, бързо свалят килограми. Това е така, защото в продължение на деня не чувствате глад и при следващите приеми на храна ядете по-малко. Според друго изследване закуската ви може да съдържа до 600 кал, което изобщо няма да ви попречи да отслабнете. Чудесни варианти на закуски са сандвич от пълнозърнест хляб със сирене и парче краставица или домат; кисело мляко; малко шоколад и кафе с мляко. Така че, когато правите сандвичите за децата за училище, направете един и за себе си и веднага го изяжте. Ако децата ви обичат млечни десерти, оставете една порция и за себе си в хладилника или я вземете в офиса – това ще бъде вашата полезна втора закуска в 10.00 ч.
► Не забравяйте за яйцата. Изследване на норвежки диетолози доказва, че тези, които сутрин закусват с яйца, също поддържат теглото си в норма. Жените, които на закуска изяждат порция омлет (2 яйца – около 350 кал), през деня приемат до 20% по-малко калории в сравнение с тези, които пропускат закуската. Ако имате съвсем малко време, разбъркайте 2 яйца с малко мляко и ги изпечете за 2 минути в микровълновата печка. Разбъркайте и върнете за още 1 минута във фурната. Поръсете омлета с настъргано сирене с ниска масленост и магданоз. Закуската ви е готова.
10.00 Ч. 
Пропуснатата закуска напомня за себе си. И сте готови да изядете каквото ви попадне пред очите – мазна баничка, кроасан с шоколад, придружени от кафе с мляко – 400 кал.
Било ви е необходимо да покачите нивото на захарта в кръвта си. И макар че кифлата ви е заредила с нужната енергия, а кафето ви е дало тонус, ефектът е краткотраен. Веднага щом действието на кофеина отмине, се връщате в изходно положение. А щом нивото на кръвната захар отново падне, вълчият ви апетит пак ви обзема. Което означава, че на обяд вие няма да се ограничите само с гръцка салата. Ще ви се прииска нещо по-съществено – топла храна с гарнитура, след което и десерт. Механизмът на този процес е следният: сутринта вие не сте яли и нивото на кръвната ви захар силно е спаднало; след това, когато сте изяли кроасана с кафето, организмът ви е произвел много инсулин (нарича се инсулинов удар); и сега, на обяд, когато нивото на кръвната захар отново е спаднало рязко, вие се нуждаете от още въглехидрати, за да го вкарате в норма. Впрочем инсулинът се смята за строител на мускулите, но когато се произведе прекалено много от него, той не отива за изграждане на мускулите, а се натрупва като мазнина. Целта е да му попречите да направи това.
А ако вие все пак наистина нямате време да закусите сутрин, постъпете по следния начин:
► Пригответе се от рано. Още от вечерта си направете закуска, която да вземете със себе си в офиса. Изберете продукти, богати на белтъчини, целулоза и бавни въглехидрати. Най-добрият вариант е ябълка, пълнозърнест хляб с парченце нискомаслено сирене или извара и парче печено пилешко филе. Друг вариант е овесени ядки или мюсли с нискомаслено кисело мляко и мед. Още един съвет – винаги носете със себе си пакетче сурови бадеми и ако прегладнеете, изяжте 8–10 бадема (приблизително 100 калории). Това ще обогати закуската ви с растителни белтъчини, целулоза и полезни мазнини.
► Избирайте най-полезното. Ако все пак сте се оказали в такава ситуация, че ви се налага да си купувате храна от близкия магазин до офиса, изберете полезната: кисело мляко или извара и пакет мюсли. Кафето пийте с по-малко захар и обезмаслено мляко (от млякото не е необходимо да се лишавате, защото то е източник на белтъчини и калций).
 Разходете се. Ако още не е станало време за обяд, а на вас много ви се яде, излезте на улицата и се разходете за няколко минути на чист въздух. Първо, тази разходка ще ви оправи настроението, и второ, физическата активност намалява производството на вещества, които отговарят за чувството на глад.
15.30 Ч. 
Децата са се прибрали от училище и вие ги изпращате да поиграят, за да погледате спокойно филм или да се поровите в интернет.
Питате се къде тук е грешката?! Много просто – вие пропускате възможността да поиграете с тях, а също и да си осигурите пълноценна почивка. Отидете заедно с децата в близкия парк. Но не сядайте на пейка с книжка в ръка, а участвайте активно в игрите им. Те ще са във възторг, а вие неусетно ще изгорите близо 750 кал за час. Можете да покарате колело, ролери или просто да поиграете с топка.
Ако навън времето е лошо, отскочете до залата за боулинг, а ако не ви се излиза от вкъщи, просто си пуснете музика и потанцувайте заедно с малчуганите.
► На работа сте. По това време на денявероятно ще ви се доспи, работата няма да ви спори и ще ви се иска да подремнете. Разходете се за 10 минути на улицата – това ще ви ободри, а едновременно с това ще изгорите някоя и друга калория.
А можете и да не излизате от офиса – просто се разходете из коридора или изкачете стълбите между етажите.
18.30 Ч. 
Приготвяте вечерята и така сте прегладнели, че постоянно опитвате от храната, което не ви пречи да изядете после цяла порция от сготвената, когато всички сте седнали на масата.
Недейте де опитвате от продуктите, докато готвите, ако смятате да вечеряте заедно с всички. В случай че сте толкова гладни, че не можете да дочакате времето за вечеря, вместо да си „щипвате“ оттук-оттам, сипете си малко храна в чинията, седнете спокойно на масата и я изяжте. Така ще знаете точно колко сте погълнали.
► Дъвчете дъвка. Най-добре ментова. Устата ви ще е заета, а ако вкусът на дъвката е силен, ще потисне апетита ви. Отново дъвката ще ви е полезна, ако между основните хранения имате навика да хрупате ядки или бонбони и не можете да спрете.
► Започнете със супа или салата. Диетолозите съветват не само да пиете течности, но и да „ядете“ течности. Хората, които започват обяда или вечерята си със супа или зеленчукова салата (зеленчуците са богати на течности), поглъщат средно с 10% по-малко калории. Следете и за калориите на супата или салатата – те не бива да надвишават 150. Избягвайте мазните месни бульони и майонезените заливки за салати.
19.30 Ч. 
Децата никога не си изяждат всичко. И това, което е останало в чиниите им, вие го дояждате, за да не се хвърля.
Дояждайте само полезното. Ако на масата има няколко блюда, децата обикновено си слагат от всичко по малко, а накрая половината им остава в чиниите. А ако по време на вечерята на масата има едно основно ястие с гарнитура от зеленчуци, то в чинията на децата обикновено остават няколко моркова или задушени броколи – това можете да изядете най-спокойно.
Въведете нови правила. Когато децата приключат с яденето, сами да отсервират чиниите си. Така те сами ще изхвърлят остатъците от храна в кошчето и вие няма да се изкушавате да я дояждате.
22.00 Ч. 
Най-накрая малко време за себе си. Грабвате кутия със сладолед от фризера или сядате пред телевизора с купичка ядки или бисквитки.
По време на любимо предаване не забелязвате колко храна поглъщате. Освен това вниманието ви се разсейва и вие не получавате истинско удоволствие от храната. По-добре изключете телевизора и се скрийте от храната, като поговорите с приятелка по телефона.
Или си легнете по-рано. Когато не сте си доспали, може да се наруши производството на хормони, които регулират чувството на глад и засищане.
Не лягайте да спите гладни. Ако ви измъчва желание да похапнете нещо преди сън, изяжте един плод или изпийте чаша билков чай, той няма калории, успокоява и подготвя за съня.
Когато сте под стрес
Децата постоянно се карат, в офиса постоянно ви е нервно, колата ви се чупи, а ремонтът струва цяло състояние… Какво може да ви спаси? Шоколад и движение!
► Изяжте парче черен шоколад. Ако обичате шоколад, но се опитвате да се въздържате от „вредното“ лакомство и да го заменяте с нещо по-безобидно, в резултат рискувате да погълнете два пъти повече калории. Започвате с ябълка, продължавате с шепа ядки, после посягате към пакета с бисквити. Това съвсем не притъпява „шоколадовия“ глад и в крайна сметка отново завършвате с шоколад. Избирайте черен шоколад, той е с минимално съдържание на захар и максимално съдържание на антиоксиданти. Най-добре яжте такъв, който съдържа не по-малко от 70% какао. Контролирайте количеството, което изяждате. Отчупете си 1 или 2 парченца, а останалия шоколад приберете.
► Масажирайте ходилата си. Ако нямате възможност да отидете при професионален масажист, свалете обувките си и масажирайте сами стъпалата си (или потъркаляйте с тях топка за тенис върху пода). Това ще ви помогне да забавите учестеното сърцебиене, да се отпуснете и успокоите.
► Движете се. Физическата активност е по-ефикасна в борбата със стреса от храната. Запретнете ръкави и направете едно основно почистване вкъщи. От една страна, това изисква немалко физически усилия, от друга – резултатът със сигурност ще ви зарадва.