ЩЕ КОСИМ ЛИ?

Ще косим ли?
 
 

Снимки: © Irina Belousa – 123rf.com

 

 
Добре поддържаните зелени площи радват не само очите. Подстригването на тревата е полезно и за самата трева, и за почвата.
 
 
Какви машини ще ни помогнат да сложим в ред полянката пред къщата си?
Съвременната градинска техника ще ви позволи да облагородите пространството пред къщата си, без да полагате титанични услия. Сред косачките има и по-леки модели. Външно те приличат на обикновена коса, само че с… двигател. Тревата коси режеща корда или стоманен дисков нож. Тези машини са удобни за декоративна поддръжка и за косене на труднодостъпни места.
Собствениците на по-обширни терени няма да минат без косачка за трева на колела, подобна на детските колички. Тези косачки са различни видове според захранването: механични, електрически с акумулатори, с бензинови двигатели.
Най-важното, което трябва да запомните, е, че не бива да косите мокра трева с електрическа косачка. Добре е също по време на работа да носите ръкавици и затворени обувки.
 
Електрически тример
Ако вашата полянка се нуждае само от „козметична“ подстрижка, купете си електрически тример! Тази джаджа подстригва тревата с корда. За да я използвате, ще ви се наложи да купите и електрически удължител – според размера на участъка, който ще косите. Лекият тример със средна мощност 500–600 вата например може да подравни ливадата и да среже снопчета трева, израсли точно до стена на сграда или на някое друго труднодостъпно място.
За да ви служи тримерът по-дълго време, преди начало на работата махнете камъните от участъка, който ще косите.
 
Електрическа коса с ръкохватка
Тази машина е предназначена за подстригване на по-големи терени. Има мощност около 1000 вата. Оборудвана е с дисков нож и защитен кожух. По силите є е да среже дори и тънки клонки на храсти. По-мощните модели са снабдени с ръкохватка от велосипеден тип и ремъци за носене през рамо.
За да не пострадате, дръжте включения инструмент със защитния кожух към себе си, работете с очила, ръкавици и затворени обувки.
 
Моторна коса
Тази машина няма нужда от кабел и е по-масивна от електрическите коси с ръкохватка. Двигателят є е снабден с резервоар за гориво. С бензинова косачка от този вид може да се окосят големи площи. Когато я избирате, попитайте продавача за ключовите характеристики на модела. Мощността на двигателя се измерва в конски сили. Важен е и разходът на гориво. От този показател зависи колко често машината се нуждае от допълване. Трябва да отчетете и нивото на шума. То не бива да надвишава допустимата норма от 100 децибела. От първостепенно значение е и теглото на модела. Това е много важна характеристика – все пак ще ви се наложи да носите машината.
Моторните коси може да се комплектуват с допълнителни приставки за градинска работа като култиватор, нож за подрязване на храсти и др.
Тези косачки имат и минуси: отделят вредни газове; шумни са и се налага да косите със специални наушници; твърде тежки са за един ръчен инструмент; не са и евтини.
 
 

Косачки на колела

Тези косачки са механични, електрически и бензинови.

Механични косачки на колела Когато бутате тази косачка напред, колелата є задвижват барабан с ножове, които срязват тревата на нужната височина. Тази машинка работи безшумно, но пак изисква немалки физически усилия.
Ако мъжът ви не е Херкулес, купете си косачка с електрическо захранване или с бензинов двигател!
Електрически косачки на колела Те са два вида: едните се захранват от акумулатор, а другите – чрез кабел.
Съвременните акумулаторни батерии са в състояние да работят дълго и могат да бъдат зареждани по всяко време – без да чакате тяхното пълно изтощаване.
Акумулаторните косачки са мобилни и компактни. Те са незаменими, ако на вилата си често имате проблеми с тока.
Косачките, които се захранват от електрическата мрежа, са по-леки и нямат нужда от зареждане. Те са сравнително тихи. Има модели с голяма мощност – до 1600 вата. Неудобството при косачките с електрическо захранване е това, че постоянно трябва да влачите подире си дълъг кабел, който често-често се заплита в краката ви. Освен че може да ви спъне, има опасност и да го резнете с косачката.
Косачка с въздушна възглавница Тези машини са за предпочитане, ако теренът ви не е много равен. Те направо „прелитат“ над земята.
Бензинова косачка на колела За собствениците на по-просторни терени със сложен релеф това е най-добрата машина. Бензиновите косачки превъзхождат по мощност и проходимост останалите машини, макар че им отстъпват по маневреност.
Самоходни косачки Те приличат на малки тракторчета. Имат си седалчица, на която да седнете и да ги управлявате, но пък хич не са евтини. Струва си да ги купите само ако притежавате по-обширно имение.
 
Да обобщим
Какво най-общо трябва да знаете за косачките?
ЗА БЕНЗИНОВИТЕ най-важни характеристики са: мощност на двигателя; обем на резервоара за гориво; количество на отделяните газове; ниво на шума (то не бива да надхвърля 85–110 dB).
МАТЕРИАЛЪТ НА КОРПУСА също е много важен. При по-скъпите косачки корпусът е направен от алуминий, а дръжките – от стомана. Такава косачка дълго време ще служи на собственика си.
КОЛЕЛАТА с техния диаметър и дебелина имат огромно значение. Колкото са по-големи, толкова по-лесно се движат.
МОЩНОСТТАна косачките избирайте в зависимост от големината на участъка, който ще косите! Не си струва да купувате скъпа и мощна машина за затревена площ от 4 квадратни метра.