10 ВАЖНИ ВЪПРОСА КЪМ ГИНЕКОЛОГА

10 важни въпроса към гинеколога
 
август, 2011 г.
 
 
 

© Dmitry Kalinovsky , Kharyadi | Dreamstime.com
 

Грамотната контрацепция, женските оплаквания, интимните отношения… Лекарят ще ви подскаже вярното решение. Не се стеснявайте да обсъждате с него даже и най-деликатните теми.
 
Онова, което не се решавате да обсъдите и с най-добрата си приятелка, трябва да разкажете на своя гинеколог. Той е доверено лице и можете да бъдете сигурни, че информацията, която ще споделите, ще си остане между четирите стени на кабинета. А ето ги и най-често задаваните въпроси към гинеколога. Или казано по друг начин – въпросите, които трябва да се задават често. 
 
1. Може ли да не пия противозачатъчни, докато кърмя?
Начинът за контрацепция в период на лактация зависи от режима на кърмене и от времето, което е минало след раждането. Ако кърмите редовно (тоест паузите между кърменията не надвишават 4 часа през деня и 6 часа през нощта) и менструацията ви още не е възстановена, тогава използването на противозачатъчни средства може да бъде отложено с 6 месеца.
Лактационната аменорея е свързана с ниска степен на забременяване през първите 6 месеца след раждането при жени, които кърмят редовно. 
Активното кърмене на бебето директно от гърдата (не чрез изцеждане!) стимулира производството на пролак­тин, потискащ овулацията. При разреждане на кърменията контрацепцията е необходима.
2. Как да излекувам безплодието?
Ако в продължение на година редовен полов живот не настъпва бременност, обърнете се към лекар.
Той ще ви назначи изследване за установяване на проходимостта на маточните тръби, ултразвуково изследване на малкия таз, а също и спермограма на вашия партньор.
При необходимост гинекологът ще ви препоръча и допълнителни изследвания.
3. Как да облекча болезнената менструация?
Болката по време на менструация (алгоменорея) може да се дължи на недоразвита или неправилно разположена матка. Това затруднява оттока на менструална кръв от матката и усилва нейните съкращения. Алгоменореята също така може да бъде следствие от нервно заболяване, възпалителен процес и болести на пикочно-половата система. За да си изясните причината, обърнете се към гинеколог.
При силна болка можете да пиете но-шпа на таблети.
Да облекчите състоянието си, ще ви помогне и витамин Е. Приемайте по 300 мг през първите 3 дни на менструацията.
4. Трябва ли да лекувам ерозията на шийката на матката?
Ако са ви открили ерозия, трябва да си направите колпоскопия (оглед на шийката на матката със специален микроскоп) и цитологично изследване (взима се натривка от влагалището за изследване). Това ще помогне на лекаря да се убеди, че с увредените клетки не са се случили нежелателни изменения.
Ерозията на шийката на матката трябва да се лекува! И най-ефективният начин е въздействие с лазер и електрорадиолъч.
Те не травмират здравите тъкани и гарантират бързо заздравяване.
5. Тъпа болка ниско долу в корема… Каква е причината?
Най-честата причина за тези болки е
хроничното възпаление на невроните на гръбначния стълб, провокирано от преохлаждане или хормонални промени.
Ако гинекологичните изследвания не констатират отклонения, обърнете се към невролог и направете рентгенова снимка на кръстно-поясния отдел на гръбначния стълб.
6. Защо не изпитвам оргазъм?
Причините са най-често психологически – неувереност, негативен опит от миналото, прекалено строго възпитание, страх от забременяване или заболявания…
В този случай потърсете не гинеколога, а сексолога.
Ако психологическа причина липсва, обърнете се към гинеколог ендокринолог, за да изследва хормоните ви.
7. Колко често мога да прибягвам до спешната контрацепция?
Само в краен случай и не по-често от 1–2 пъти в годината.
Тези лекарства упражняват сериозно хормонално натоварване върху организма. Ако все пак възникне такава необходимост, следвайте стриктно инструкциите, написани в опаковката на препарата и не взимайте повече таблети, отколкото трябва „за гаранция“. Това е опасно!
8. Каква може да е причината за нередовния менструален цикъл?
Най-често тя се крие в хормоналния дисбаланс. Ако сте над 17-годишна възраст, а цикълът ви все още „скача“ или въобще отсъства,
обърнете се към гинеколог, който ще ви препоръча анализ на половите хормони и хормоните на щитовидната жлеза.
Ако се установят значителни отклонения от нормата, ще ви помогне единствено хормонално лечение.
9. Забравих да взема противозачатъчна таблетка? Какво да правя сега?
Можете да приемете противозачатъчната таблетка и по-късно – в рамките на първите 12 часа от пропуска.
Ако не се вместите в това време, за надеждност се предпазвайте с презерватив (особено през първата половина на цикъла). Ако по-често забравяте, помислете за друг начин на контрацепция (спирала, противозачатъчен пластир или влагалищен пръстен).
10. Как да се защитя след случаен секс?
Веднага след незащитен полов акт
обработете половите органи с хлорхексидин или мирамистином (мирамистин).
Това са силни антисептици, които ще унищожат инфекцията. След 3–4 седмици си направете и необходимите изследвания. Няма смисъл да ги правите по-рано, тъй като повечето заболявания, предавани по полов път, имат инкубационен (скрит) период, който трае повече от 3 седмици.
 
© Sean Nel | Dreamstime.com
 
Упражненията за коремната преса усилват кръвоснабдяването на органите на малкия таз и предпазват от женски болести