10 „приятели“ на плоския корем

10 „приятели“ на плоския корем
 

от Евелина ЯНОВСКА
по материали от чуждестранния печат
 
май, 2009 г.

 
Снимка © Martin Allinger – Fotolia.com
 
За да избегнете подуването на стомаха, приготвяйте правилно храната, дъвчете я добре и се научете да дишате правилно

 
 
1. Зеленчуците – леко сварени Ако сте установили, че стомахът ви трудно преработва целулозата, няма как – трябва да ограничите консумацията на полезните зеленчуци. Но пък така ще се лишите от ценните вещества, които се съдържат в тях. За да е вълкът сит и агнето – цяло, пробвайте да консумирате зеленчуците под формата на недоварени супи. Или пък ги предпочитайте на зеленчукови сокове. Изключително полезен за стомаха е сокът, приготвен от моркови, копър и тиквички.
 
2. Дъвчете търпеливо Не е нужно да дъвчете всяка хапка по 60 пъти, както препоръчва бащата на макробиотиката Жорж Ошава. Просто сдъвквайте храната добре. В стомаха не бива да попадат цели парчета от нея. Ако дъвчете търпеливо и по-дълго време, давате време на мозъка си да изпрати мобилизиращи съобщения до храносмилателните органи и да ги подготви за тежката задача, която им предстои.
 
3. Цветният прашец е много богат на ензими, подпомагащи бързото възстановяване на стомашно-чревната флора и улесняващи оптималното усвояване на храната. Приемайте го като лекарство, ако страдате от газове и подуване на стомаха.
 
4. Научете се да издишвате правилно Преподавателите по йога препоръчват да започвате всяко упражнение с издишване, а не с вдишване. Правилното издишване тренира мускулите на корема и създава рефлекс да го държите винаги прибран.
 
5. ЯбълкатаТя съдържа лесно смилаеми фибри и пектин, който облекчава храносмилането и подпомага самоочистването на организма от токсини. Дори и лекарите смятат ябълката за най-добрата приятелка на стомаха. Ако страдате от нервен, свръхчувствителен стомах, тогава консумирайте ябълките на сок или настъргани заедно с кората (стига обаче плодовете да са екологично чисти).
 
6. С гръб, опрян на стола Ако дълго време прекарвате в седнало положение, изпълнявайте от време на време следното упражнение: силно залепете гръб за облегалката и седнете върху цялата седалка. Краката са събрани и сключват ъгъл от 90 градуса с пода. От това изходно положение изтеглете торса нагоре, сякаш се опитвате да докоснете с теме тавана (тилът е изправен). След няколко повторения на движението ще усетите топлина да се разлива по гръбначния ви стълб. Освен че стяга корема, упражнението „работи“ за добра стойка.
 
7. Подправки Кориандър, зелен анасон, кимион и копър – зърната на тези четири растения правят чудеса за стомаха. Можете да ги сдъвквате, да ги прибавяте към салати или да пиете чай, приготвен от тях: 1 кафейна лъжичка смес от семената се запарва за 10 мин в 250 мл вряла вода, течността се прецежда и се пие на малки глътки.
 
8. Оризът Добре сварен, оризът е една от най-лесно смилаемите зърнени храни. Тъй като той е претърпял малко генетични промени през годините, не предизвиква хранителни алергии.
 
9. Пробиотиците са микроорганизми, които са част от чревната и влагалищната флора и участват в процеса на храносмилане. Дефицитът им в организма може да е резултат от срив на имунната система или от продължителен прием на антибиотици. Пробиотиците се предлагат като хранителни добавки (за предпочитане е да са във вид на капсули), но най-добре е да си ги набавяте от храните, богати на лактобактерии (като киселото мляко), и продуктите, съдържащи лактоферменти (киселото зеле).
 
10.  Морковът е богат и на пектин, и на лесно усвояема целулоза. В китайската медицина го използват за лечение на лошо храносмилане и подуване на корема. Препоръчва се задушен в малко сусамено олио и нарязан надълго, с пресен чесън и джинджифил. Може да се добавят също, ако ви допада вкусът, малко настъргано индийско орехче или другата индийска подправка кардамон, които стимулират апетита и са изключително лесно смилаеми.