100 години от създаването на Amarena Fabbri

„Софсток” ООД организира пресконференция, ВИП презентация и дегустация на италианските сиропи Fabbri, които са сред най-добрите продукти в света в сферата на напитките, джелато и сладкарските изделия.  Официалното представяне се състоя на 13 октомври в хотел „Маринела” София и се проведе в рамките на Световното първенство за бармани, което се провежда там от 10 до 15 октомври. Акцент по време на събитието беше емблематичният продукт Amarena Fabbri – символ на компанията, създаден преди 100 години през далечната 1915 г.

В пресконференцията участваха г-н Мирослав Печев, собственик на „Софсток” ООД, официален представител на Fabbri за България; Енцо Вольоло, директор външни пазари на Fabbri, който представи компанията и Алесандро Катани, международен посланик на Fabbri, който демонстрира приготвянето на емблематични коктейли с Amarena Fabbri. Водещ на събитието беше проф. Любомир Стойков – ПР консултант на „Софсток” ООД.

Сред гостите, които уважиха събитието и дегустираха коктейлите, приготвени с Amarena Fabbri, бяха: Ники Кънчев, Ути Бъчваров, Камелия Воче, Марина Кискинова, Капка Амзина и Паолина Петракиева, Ваня Тошева, Мадлена Иванова, Розарио Бове, Павел Цветков, младите дизайнери Теодора Спасова и Йоан Гълъбов, журналисти, клиенти на „Софсток” и много ценители на италианския вкус.

 В самото начало гостите имаха възможност да дегустират прочутата искряща Amarena Amore Mio, приготвяна с Prosecco, а по време на демонстрацията Алесандро Катани приготви и коктейли Amarena Daiqiri – класически международен коктейл с кубински произход, но в италианска версия с Fabbri привкус. Самият Алесандро Катани сподели, че неговият любим коктейл е Amarenegroni –  създаден през 20-те години на XX век по времето, когато е създадена и Amarena Fabbri от граф Негрони, който пренася културата на коктейлите от Америка в Европа.

Декадентска, изкусителна и изпълнена с вкус и аромат, Amarena Fabbri и днес се произвежда от същите диви череши по семейната рецепта, използвана преди повече от 100 години. Amarena Fabbri е превъзходна като топинг за gelati, сладоледи, чийзкейкове и десерти, както и за приготвяне на различни ароматни блюда. Черешките й са идеални за миксолозите, които ги използват за направата на иновативни коктейли.

През 2015 се отбелязва стогодишнината на Amarena Fabbri. Емблематичният продукт е роден през 1915 – годината, в която са родени Ингрид Бергман, Франк Синатра, Едит Пиаф и Марио Моничели и също така Дженаро Фабри празнува 10-ия юбилей на своята Premiata Distilleria G. Fabbri в Портомаджоре, първата централа на компанията. През тази година съпругата му Ракеле създава нова рецепта, несъзнателно давайки живот на един продукт, който все още се счита за еталон в хранителната индустрия: Amarena с плодове. Един гастрономичен специалитет, на който Дженаро решава да даде най-ценната опаковка: бяла керамична ваза със сини арабески, проектирана от майстора на керамиката Рикардо Гати от Фаенца. Amarena скоро се превръща в синоним на великолепие и в емблематичен символ на компанията.

Класическа като филм със София Лорен и обожавана от италианците, Amarena Fabbri става вдъхновение дори за артисти от различни области на визуалното изкуство, които участват с творбите си в традиционния конкурс, стартирал през 2005 г. в чест на стогодишнината на компанията. Произведенията им – от фотографии до скулптури – се излагат в Pinacoteca Nazionale di Bologna в началото на годината.

През ноември 2014 г. Amarena Fabbri се появава на голям екран в комедията „Извинете, че съществувам” с Раул Бова и Паола Кортелези. Присъствието на Amarena Fabbri в този филм не е случайно – спомняме си появата на продукта и в комедиите „Втората ми сватбена нощ” на Пупи Авати и „Нищо общо” на Къртис Хенсън с участието на Камерън Диас и Тони Колет през 2005 г. Компанията Fabbri 1905 подкрепя италианската киноиндустрия, както и „Мастър шеф”, Италия.