15 години Starbucks® в България – едно истинско кафе изживяване

Посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен поздрави лично баристите от легендарната кафе верига

Посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, Хана Каменецки – старши търговски съветник и Бенджамин Хилбъри – съветник по политически и икономически въпроси към Посолството на САЩ, представители на медиите и партньори на популярната верига бяха сред гостите на специално събитие по повод 15-ата годишнина на Starbucks® България, което се състоя в първото отворено в България кафене на ул. Гурко 62А в столицата.

Водещият на събитието – популярен актьор и голям ценител на кафето – Сашо Кадиев, представи специално видео с постиженията на Starbucks® за изминалите години, а Националният Бариста Шампион за 2023 година – Виктория Чобанова, разказа за емоцията да представи България на юбилейния 10-и бариста шампионат на Starbucks® регион ЕМЕА в Лондон.

Гостите имаха възможността да се насладят на кафе дегустация на специалния коледен кафе бленд на Starbucks®, проведена от Coffee Masters – най-добрите кафе експерти в страната.

Световноизвестната американска верига за кафе Starbucks®, символ на успешно световно предприемачество от 1971 г. досега, успя да възпита, че кафето не е просто ободряваща напитка, а кафенето не е само място за бързото му изпиване. За петнайсет години, откакто е на родния пазар, брандът наложи и разви културата на консумацията на кафе напитки в тяхното многообразие. Постоянството в качеството на напитките, приготвени от 100% арабика, и така чаканите сезонни предложения са само част това, което прави Starbucks® притегателен център за феновете на ободряващата напитка.

Всяко кафене следва философията на компанията да подкрепя креативността, като предлага уникална атмосфера, която предразполага към общуване и приятно прекарване на свободното време. Интериорният дизайн се съобразява с културните традиции и социалната динамика на съответния град, така че всеки посетител да може да се чувства като у дома си.

Философията на Starbucks® може да се види и в усмихнатите лица на баристите – майсторите на кафе и кафе напитки, приготвени с внимание в съответствие с предпочитанията на клиента. Те не пестят своя позитивизъм и приятелско отношение. Вкусът и изборът са двете ключови думи в стила на веригата. Защото вкусът се обогатява и развива, така че енергията на всяка глътка кафе да е в хармония с разбиранията и мечтите на клиента. Така всеки е ценител – добрата напитка носи добро настроение за добри дела. Във всички обекти на веригата може да се насладите освен на емблематичните напитки, приготвени с кафе 100% арабика, така и на всички иновативни и сезонни предложения, които се предлагат на глобално ниво.

„15-годишнината е повод за равносметка. Радваме се, че изградихме трайна емоционална връзка между Starbucks® и българските клиенти, което допринесе за развитието на вкуса и кафе културата като цяло. Защото това е и основният ни стремеж – да създаваме общност от ценители на кафе вкуса, да предлагаме нови изживявания, да се вслушваме в мнението на хората и да предлагаме най-доброто.“ – разказа Иван Георгиев – регионален оперативен директор на Starbucks® за България и Румъния. „Стараем се да бъдем новатори, да се развиваме динамично и да отговаряме на изискванията на пазара.“, добави той и сподели за бъдещите проекти, които готви компанията: “В момента търсим локации за драйв-тру формат, какъвто няма в България към днешна дата. В българския пазар виждаме перспектива и потенциал и това е причината да работим за иновативни концепции и предложения.“

„Петнадесетият рожден ден на Starbucks® в България е важно събитие не само за компанията, но и за Съединените щати. През цялото време, за което Starbucks® са в страната, те създават работни места за хората и възможности да опитат и направят нещо различно в своя живот. Искам да пожелая на Starbucks® успех и още много години в България!“, отбеляза в поздравителното си обръщение посланикът на САЩ Кенет Мертен.

И малко статистика за юбилея – през изминалите 15 години в кафенетата на Strabucks® България са изпити почти 3 милиона литра кафе, посетени са от над 9 милиона клиенти, сертифицирани са 60 Coffee Master-а, включително, първият такъв на Балканския полуостров, подкрепени са над 20 доброволчески и менторски кампании, а с премахването на пластмасовите сламки и прибори, са спестени повече от 182 тона отпадъци.

Какво се крие зад тези цифри на успеха? Първо амбициите и професионализма на АмРест, водеща международна компания, която държи правата за Starbucks® в България. И второ – очакваниятa на българския клиент, който все повече търси качествени кафе напитки в приятелската атмосфера на заведенията на Strabucks®.