15 УСЛОВИЯ ЗА ЖЕЛЕЗЕН БРАК

15 условия за „железен“ брак
 
декември, 2011 г.
 
© Марина Панюкова / Depositphotos.com
 
Защо някои бракове са за цял живот, а други се разпадат след година-две, след период на безкрайни спорове и тежки конфликти? Резултатите от няколко научни изследвания показват, че бракът е здрав, когато:
 
1. Един от партньорите винаги е готов да направи първата крачка към примирието. Не ви е трудно да се сдобрите само няколко минути след напрегнат скандал? Психолозите смятат, че това е голям плюс за двойката. Партньорите, които са склонни да се сдобряват веднага след скандал, имат много по-големи шансове да живеят заедно дълго и щастливо. Съвсем не е задължително и двамата съпрузи да се еднакво благоразумни и сговорчиви. Ако мъжът ви е по-отстъпчив и пръв предлага примирие, вие можете да си позволите малко да му се посърдите.
2. Прекарвате по-дълго време в реалния свят, отколкото във виртуалния. Социалните мрежи и сайтове за запознанства в световен мащаб днес са причина за една трета от всички разводи. И това е обяснимо. Малцина са онези, които могат да устоят на изкушението да не се срещнат с първата си любов 15 години след завършване на училище. Съветът на психолозите към тези, които общуват активно в социалните мрежи, е да бъдат откровени с половинката си с кого и за какво разговарят. Криза в отношенията между двама души настъпва, когато единият от съпрузите ревнува неоснователно другия. А това се случва, когато другият пази в тайна общуването си в интернет.
3. И двамата поддържате интелектуалния си „тонус“. Оказва се, че умните хора често имат дълготрайни бракове. Научно изследване, проведено в САЩ, дало неочаквани резултати: колкото по-висок е коефициентът на интелигентност на двамата съпрузи, толкова по-рядко се развеждат те. И колкото по-голямо внимание отделяте на интелектуалното си развитие – било чрез четене, хоби или банално решаване на кръстословици, – толкова по-големи са шансовете бракът ви да оцелее.
4. Жената изказва лично мнение. Ако попитате баба си какви трябва да бъдат отношенията между съпрузите, тя ще ви каже, че преди всичко добрата жена трябва да се подчинява на желанията на мъжа. Времената се менят. Съвременните психолози смятат, че жените, които не се притесняват да имат собствено мнение, са по-щастливи в личния си живот за разлика от смирените им приятелки.
5. Смеете се по-често заедно. Смехът понижава нивото на хормоните на стреса, които са една от причините за постоянно раздразнение. А то пък има отношение към здравословния сексуален живот на двойката. Ако настроението вкъщи е тягостно, изгледайте заедно някоя комедия. Това ще ви накара да се посмеете и съответно ще разведри атмосферата.
6. И двамата сте отказали цигарите. Колкото повече общи навици имат съпрузите, толкова по-лесно се разбират. Ако единият от тях пуши, а другият – не, шансовете за развод нарастват значително.
7. По-често казвате „да“. Някои психолози вярват, че им е достатъчно да послушат за известно време разговор между партньорите в двойка. Според това, как съпрузите разговарят помежду си, специалистите могат да направят относителна прогноза за настроенията в семейството. Колкото по-често мъжът и жената се съгласяват един с друг и говорят с позитивно натоварени фрази, толкова по-добре се разбират помежду си. Ако посрещате всяко предложение на партньора си с „не, ти ме чуй“ – това е тревожен симптом.
8. В хола си имате удобен диван. Мислите, че изборът на мебели няма отношение към любовната близост? Експерти от Йейлския университет уверяват, че външният вид и удобството на мебелите до голяма степен определят настроението вкъщи. Например колкото по-спокойни са интериорът вкъщи и цветовете, в които е решен той, толкова по-спокоен е и семейният живот.
9. Имате интересна работа и достатъчно време за личен живот. Представителите на някои професии, например лекари и учители, се развеждат по-често. Проблемът е в това, че те по-често от останалите приемат работата си присърце. Ако упражнявате такава професия, която емоционално и физически ви обсебва, трябва да се замислите как да намерите баланс между работа и личен живот.
10. Довършвате фраза, която е започнал другият. Навярно сте чували, че хора, които живеят отдавна заедно, започват да си приличат. Нови изследвания показват, че двама души, които се чувстват добре заедно, говорят по подобен начин, еднакво построяват фразите си, използват едни и същи характерни думи и изрази.
11. На старите си ученически снимки се усмихвате широко. Според изследване на специалисти от американския щат Индиана тези, които се усмихват широко на старите си ученически фотографии, се развеждат три пъти по-рядко от тези, чието изражение е сериозно. Явно хората, които се усмихват, се смятат за по-щастливи от тези, които не се усмихват. Ако като цяло вие сте щастлив човек, то всички възникващи проблеми и неприятности за вас ще бъдат преодолими.
12. Наспивате се добре. Безсънната нощ може напълно да провали деня ви. А няколко безсънни нощи поред дори могат да станат причина за разрив в отношенията между съпрузите. Колкото по-лошо сте спали през нощта, толкова по-малко внимание можете да обърнете на половинката си през деня.
13. Спалнята не е само за спане! Лекари от най-големия университет в Тенеси доказали научно, че редовният секс запълва „дефицита от щастие“, който може да възникне, ако мъжът и жената работят напрегнато и не си почиват достатъчно. Не е необходимо да се стремите да поставяте рекорди. Най-важното е да намерите златната среда, която ви устройва и двамата.
14. Не ви се налага ежедневно да повтаряте: „Моля, изхвърли боклука!“ По статистика готовността на съпрузите да си помагат в домакинството стои на трето място в списъка с условията за щастлив брак. Първите две условия са вярност и хубав хармоничен секс. Ако единият от съпрузите е поел почти всички домакински задължения, а другият не изявява желание да помага, рано или късно това ще прерасне в конфликт.
15. Умеете да благодарите. Често след първите години от брака съпрузите престават да говорят за чувствата си, смятат, че всичко се разбира от само себе си. Което съвсем не е правилно. Навярно от собствен опит знаете, че похвалата от близък човек може да направи чудеса – да ви оправи настроението и да ви накара да се чувствате щастливи. В същото време, ако вие сте благодарили от сърце на половинката си, макар и за нещо дребно, тя искрено ще се зарадва, че това, което е направила, не е маловажно, и ще поиска отново да повтори постъпката си.