Истината за болките в гърба

 

 
ноември, 2010 г.
Болките в гърба са познати на повече от 80% от населението. За да се избавят от тях, някои прибягват до домашно приготвени илачи, други с месеци се тъпчат с хапчета, а трети лягат под ножа на хирурга. Но последното невинаги е наложително.
Попитахме д-р Николай ТИВЧЕВ, консултант на сп. „Бела“, как да се предпазите от погрешни диагнози и да намерите правилното за вас лечение.
Д-р Николай Тивчев е завършил медицина в Софийския медицински университет през 1995 г. Оттогава работи като ортопед травматолог в болница „Пирогов“. Има специалности ортопедия и травматология. Специализирал е гръбначна хирургия и ендопротезиране в Швейцария, в САЩ и в Германия. От 2007 г. е началник на отделение към клиника в болница „Пирогов“. Тесен специалист е по травматология, гръбначна хирургия иендопротезиране на големи стави.
 
© Jacek Chabraszewski | Dreamstime.com
Кой специалист за какво да търсите
Изключително важно е да се постави правилна диагноза. В случай че лекарят неправилно е определил причините и източника на болка, операцията на гръбначния стълб може да се окаже безполезна!
В резултат на това след операция пациентът не се чувства облекчен и е принуден след известно време да направи повторна. Пациентът трябва да запомни, че щом се появят болки в гърба, е необходимо да се консултира с терапевт или невролог. Ако болката не отмине в продължение на два месеца (това е срокът, показателен за ефективността на лечението) и особено ако се усилва, трябва да потърсите помощ от ортопед или неврохирург.
Невинаги е нужно да се търси лекар веднага след поява на първите болкови симптоми, защото много често болката отшумява и изчезва от само себе си.
Но ако тя продължи да ви мъчи, непременно се обърнете към специалист.
Моментът за посещение при лекар е, когато болката е най-силна. Пациентът не трябва да се опитва да я потиска с обезболяващи медикаменти преди прегледа.
Ако го направи, променя характера на болката и затруднява поставянето на правилна диагноза.
В помощ на правилното диагностициране
Първо се прави магнитно-резонансна томография (МРТ). Освен на МРТ можете да разчитате и на компютърна томография (КТ). МРТ е за предпочитане – тя най-добре „вижда“ меките тъкани. Тези изследвания не са евтини, но всъщност ви спестяват време и пари.
Рентгенът е ефективен само ако трябва да се потвърдят наличие или отсъствие на фрактура или деформация на костите. (Важно условие е рентгеновият апарат да е от ново поколение. В случай че апаратът е стар или се работи ни него с некачествени плаки и реактиви, е възможно лекарят да постави погрешна диагноза.)
Първият алармиращ сигнал
за проблеми в гръбнака е болката. Тя може да се появи внезапно и постепенно да започне да се усилва. Може да е придружена и от други симптоми, като изтръпване, загуба на чувствителност или загуба на мускулна сила в крайниците, което вече е притеснително и изисква незабавно внимание от страна на лекар.
Различни състояния могат да причинят болки в гръбнака: като се започне от най-баналното – мускулно пренапрежение, мускулен спазъм, мине се през начален стадий на дископатия и се стигне до тежки състояния, свързани със счупвания на прешлени (понякога дори и спонтанни в резултат на остеопороза). Все по-често наблюдаваме и костни метастази в резултат на злокачествени заболявания, които също могат да се проявят с една тежка мъчителна болка в областта на гръбнака, при това без добро повлияване от страна на обезболяващи медикаменти.
Има и някои състояния, свързани с разместване на прешлените един спрямо друг (нарича се спондилолистеза), които също застрашават здравето на пациента.
Различават се
два типа болка при гръбначни проблеми
Локална (в областта на гръбнака) и ирадиираща (която се движи по хода на нервите, излизащи от съответната зона). Когато болката започва от задната част на таза, минава от външната страна на бедрото и подбедрицата (там, където минава и нервът), се говори за ишиас. Независимо че тези пациенти усещат болка в крака, причината за болката е в гръбначния стълб.
Този пример показва колко важни за поставянето на правилната диагноза са правилното описание на характера на болката и мястото, където тя се е появила. Освен това някои гръбначни проблеми имат сходни симптоми с проблемите, свързани с тазобедрените стави.
Много често пациентите се лекуват за коксартроза, а причината за болката е дископатия. Съответно и немалък брой пациенти се лекува от дископатия при заболяване в тазобедрените стави.
Затова поставянето на диагнозата изисква интердисциплинарен подход, т.е.
колаборация между лекари
с различни специалности. Лекарите, които се занимават с болки в гръбнака, са с различни специалности, като кинезитерапевти, ортопеди, невролози, неврохирурзи, ревматолози, т. е. една голяма група медици, които работят в сходна сфера. И те трябва да мислят глобално, а не само в сферата на тясната си специалност. Според мен компетентността и познанията на нашите лекари през последните години са се повишили многократно. Ние се стремим да разширим зоната, в която можем да помогнем на нашите пациенти.
Независимо че съм ортопед, аз мисля и за неврохирургични причини, породили дадени симптоми. Колегите ми неврохирурзи пък търсят консултация и с ортопед, когато поставят диагноза.
Надеждна профилактика
Какво да направим, когато се появят първите болки в гърба? Най-често те се дължат или на неправилна стойка, или на преумора на гръбначната мускулатура. Затова първо пациентът трябва да промени позата на работното си място, да даде временен покой на мускулатурата. На този етап могат да помогнат масаж, сауна и други релаксиращи процедури.
Ако болката не стихне и особено ако промени характера и интензивността си (усили се), тогава непременно трябва да се отиде на лекар.
Две са най-честите причини за гръбначни увреждания. Първата – продължителната неправилна поза на горната част на тялото, свързана с професията на пациента. Тя води до свръхнапрежение в мускулатурата около гръбнака, която, естествено, реагира с болка. Втората – моментното пренапрежение, свързано с вдигане на тежки предмети, усукване на гръбнака или извършване на движение, несъответстващо на възможностите на гръбначния стълб. Надеждният профилактичен метод тук е тренирането на гръбначната мускулатура с физически упражнения, но правилно дозирани и разумно изпълнявани. Те трябва да бъдат съобразени с възрастта и с физическото състояние на изпълняващия ги. Ако употребим думата „спорт“, профилактични в случая са само спортовете, които натоварват равномерно цялото тяло – плуване, тенис, ски, сърф. При тях напрежението е разпределено равномерно върху различни зони на тялото, включително и върху гръбнака.
Алтернативната медицина, китайските методи на лечение, а също и мануалната терапия в някои случаи също биха могли да бъдат от помощ.
Мануалната терапия при пациенти с гръбначни проблеми трябва да се изпълнява изключително прецизно. Защото някои състояния, като дископатия, дискова херния (особено в шийния отдел на гръбнака), могат значително да се усложнят от прилагането ú.
Мануалната терапия трябва да се извършва от лекари физиотерапевти, и то след като се направят необходимите предварителни изследвания и се изясни причината за оплакванията на пациента.
Не лягайте веднага под ножа
В отчаяния си стремеж да се избавят от болката някои хора си спестяват продължителните процедури и бързо преминават към радикални мерки. Разбира се, понякога това е необходимо – например при угроза от парализа и др., но тези случаи са изключителни редки.
Оперативното лечение е последната стъпка в една дълга процедура, свързана с повлияване на оплакванията на пациента.
Лечението трябва да започне с една адекватна и точна диагноза. (В областта на гръбнака това невинаги е много лесно поради многообразието на симптомите, които се наблюдават.) Последвано от съчетание на медикаментозна терапия, физиотерапия, промяна на стереотипите на поведение през работно и през свободното време, укрепване на мускулатурата със спорт и целенасочени упражнения. Някои
минимално инвазивни техники
които могат да се прилагат през периода от време между оперативното и неоперативното лечение, са например коблация при дискови хернии. Метод, който набира все по-голяма популярност, особено при млади пациенти. Той се прилага и в България – в няколко центъра, включително и при нас, в „Пирогов“. Минава се и през миниинвазивните хирургични методи, при които през изключително малък разрез с помощта на микроскоп може да се извърши хирургична дейност, която преди време е изисквала много по-големи разрези със съответните рискове от увреждане и дълъг възстановителен период. И, разбира се, последният етап са хирургичните намеси, свързани с освобождаване на притискане в областта на гръбнака, с фиксиране на прешлените един спрямо друг, т. нар. вертебродеза, която се налага в по-тежките случаи на гръбначни заболявания.
Гръбначната хирургия
е сред най-бързо развиващите се сфери в областта на ортопедията и неврохирургията. Непрекъснато се откриват нови методи на лечение в посока към минимален травматизъм – дори да се налага оперативна намеса, то тя е свързана с минимално разрушаване на тъкани. Например методът коблация в много случаи е ефективна алтернатива на операцията. Прилагаме го при млади пациенти или при спортисти. Тоест при хора, при които една класическа оперативна намеса ще доведе до трайни лоши последици и до ограничаване на физическата активност. При този метод в диска под рентгенов контрол се вкарва игла – един обикновен електрод. На върха му се образува плазма поле, което разрушава участък от прешленния диск и по този начин намалява налягането и съответно „прибира“ дискови хернии, когато те не са прекалено големи.
Алгоритъм на действие 
Винаги изисквайте поне две лекарски мнения. Ако един лекар ви препоръча операция, за да получите обективна и достоверна картина на състоянието си, се консултирайте с различни специалисти в различни медицински центрове. Имайте предвид, че лекарите са длъжни да ви представят всички резултати от изследвания, направени до момента.
 Започнете от нулата. Не разказвайте на втория лекар за препоръките на първия.
► Потърсете мнение на лекар с друга специалност. Освен с терапевт се консултирайте с ортопед и неврохирург.
► Не се доверявайте на интернет. Стойте настрани от онлайн консултациите. Без личен преглед е невъзможно да ви се постави правилна диагноза.
 Потърсете и трето мнение.Ако вторият лекар предлага лечение, съвършено различно от това, което е предложил първият, тогава прегледът при трети лекар ще ви помогне да вземете решение.
Обезболяване
►Анестезиращи средства Смята се, че те внасят „умерено“ облекчение.
► УпражненияВашата цел е да научите мускулите на гърба да работят. Това силно ще облекчи живота ви, тъй като подобни упражнения водят до намаляване на мускулните спазми и напрежение. Но не се престаравайте. Ако усещате болка по време на упражненията, по-добре не ги правете. Консултирайте се със специалист по лечебна физкултура, който да ви предложи комплекс от ефективни и безопасни упражнения за вашия случай.
► Мануална терапияТя е почти толкова ефективна, колкото и физиотерапията, но трябва да се прави от вещо лице.
► Епидурално обезболяване Много раждали жени познават ефекта на епидуралната анестезия. Инжекциите, облекчаващи болката в гърба, обикновено се състоят от анестетик и стероиди за снемане на възпалението. Инжекциите с епидурален анестетик не лекуват проблема с гръбначния стълб, но те ще ви дадат временно облекчение, което обикновено трае не повече от три месеца.
Аналгетиците не трябва да се приемат безконтролно. Пък и към тях организмът развива резистентност (свиква с тях и не му действат).
► Борба с депресиятаДоказано е, че продължителната депресия може да усили болките в гърба.
През първите 48 часа
Случайно с непремерено движение сте си разтегнали гърба. Резултатът е болка, която може да бъде ужасна. Но ако имате късмет, може да отмине бързо. Предлагаме ви няколко „домашни“ метода, с помощта на които можете да снемете неприятното усещане.
► С мазанеНе се препоръчва самостоятелно да си „назначавате“ сгряващи или охлаждащи компреси. Това може да предизвика влошаване на състоянието. Най-добре намажете мястото с някакъв анестетик – крем или гел. Втрийте го с леки масажни движения, за да попие добре.
► Легнете в правилна поза. Може по гръб, със сгънати колене.Възглавницата трябва да е ниска, за да дадете на гърба възможност да се отпусне. Или легнете на една страна, като поставите една възглавница под главата си и друга – между коленете. Режимът „на легло“ е препоръчителен само през първите 48 часа от появата на болката. След това си трябва движение.
Ако лекарят препоръчва операция
Има 4 въпроса, които сте длъжни да му зададете, когато той спомене думата „операция“. Изисквайте аргументирани отговори.
1.Уверен ли сте, че операцията е единственият начин на лечение в моя случай?
2. Какво ще стане, ако изчакам?
3. Какво още може да се направи?
4.Какво рискувам?
Ако лекарят отрича възможни усложнения или не говори за това, какви проблеми могат да възникнат по-късно, бягайте при друг специалист.