5 идеи за вашата спалня

5 идеи за вашата спалня
За да направите спалнята си неповторима и по-уютна, при това без да похарчите много пари, ще ви трябват един обикновен матрак и малко фантазия.
 
януари, 2009 г.
 
  
Ниша
Подобно „обрамчване“ на спалнята създава илюзия за дълбочина – струва ви се, че леглото е разположено в ниша. За да засилите този ефект, трябва да използвате контрастни цветове за рамката и за пространството вътре в нея – най-добре кафяво, сиво или светлосиньо. В случая рамката е боядисана в бяло, а вътрешното пространство – в светлосиньо.
Как се прави Ще ви трябват модули (корнизи) от полиуретан, течни гвоздеи и боя в син и бял цвят. Измерете ширината на спалнята и прибавете по 15 см от всяка страна. Ситуирайте леглото в центъра. От височината на матрака измерете нагоре 90 см. По отбелязванията разчертайте контура на рамката на стената. Изрежете модулите (корнизите) с нужния размер, а след това ги боядисайте. Оцветете и вътрешното пространство на стената. Когато боята изсъхне, залепете корнизите по контура с помощта на течните гвоздеи.
 
 
ИДЕЯ  1
За да съедините ъглите на рамката, използвайте инструмент, който ви позволява да правите срезове под ъгъл 45 градуса.
 
 
Картини от плат
Ярките, необичайни тъкани с флорални щампи или геометрични шарки ще превърнат спалнята в произведение на изкуството. За всеки панел ще ви трябват 1 м тъкан и платно за рисуване, опънато на рамка.
Как се прави В началото разположете плата върху платното с рамката, за да изберете тази част на рисунъка, която искате да използвате. След това силно опънете плата върху рамката и от обратната страна го прикрепете с машинка за тапициране на мебели. Забийте пирони в стената на височина 120 см над матрака. Закачете платната на тях, като оставите между тях разстояние 7–8 см.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ИДЕЯ 2
Вместо две отделни парчета плат можете да използвате едно по-голямо, като го украсите с гоблен или пано по средата. Ще изглежда много красиво.
 
 
 
Драпирана коприна
Богатите, наситени оттенъци на пурпурното, розовото, виолетовото или червеното ще внесат романтика в спалнята. Дължината на плата и драпировката му визуално ще направят стаята по-висока.
Как се прави Монтирайте две куки на височина около 120 см над спалнята и на разстояние 90 см една от друга. Завържете за куките обикновен декоративен шнур, така че краищата му да висят 14–15 под всяка кука. Преметнете през шнура плата, който сте избрали (най-добре е да е с дължина около 2 м).
 
 
 
 
 
 
 

   

 
 
 
ИДЕЯ 3
Съвсем не е задължително да използвате копринена тъкан. Може да я замените с муселин, шифон или друга ефектна материя, която пада ефирно.
 
 
 
 
Натурално дърво
Обичате ли дърво? Тогава ще харесате нашата идея за „ограда“ зад леглото. Най-добре обаче да помолите някой дърводелец да ви я изработи предварително.
Как се прави Вие можете да свършите по-лесната работа – да я боядисате в цвят по желание и да я лакирате за блясък. Ако обаче държите дървото да изглежда естествено, само го лакирайте с безцветен лак.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 ИДЕЯ 4
Ако стените в спалнята ви са цветни, боядисайте дървото
 
 
 
Окачен таван на… стената
Традиционният окачен таван ще придаде на спалнята архитектурен облик. Полистеролът лесно се закрепва почти към всяка повърхност. Можете да го боядисате в цвят по желание.
Как се прави Използвайте течни гвоздеи, за да монтирате тавана в две редици. Всяка редица трябва да се състои от три плоскости (стандартният размер на плоскостите е 50 х50 см). За да придадете на „паното“ завършен вид, можете да залепите по краищата му бордюри от полиуретан. Предварително можете да ги боядисате със спрей в цвета на окачения таван. За да определите размерите на „паното“, измерете 120 см над височината на матрака и прибавете по 12 см към неговата ширина от всяка страна.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ИДЕЯ 5
Ако не искате да разваляте стената, забивайки пирони в нея, преместете спалнята напред, залепете "паното" към шперплат, поставете го плътно до стената и го затиснете с леглото