-5 КИЛОГРАМА ЗА НУЛА ВРЕМЕ

– 5 кг за нула време

Какво, кога и как да ядем, за да отслабнем

 
юни, 2009 г.
 
Снимки  © vgstudio – 123rf.com , © boettcher & petoe, © Ricardo Bhering, © Carina Hansen, © yamix – Fotolia.com, © Norman Kin Hang Chan – 123rf.com 
 
 
БРОИМ КАЛОРИИТЕ
 
 
Първо, десертът
Големите паузи между храненията са вредни не само заради напразно отделящия се през това време стомашен сок. Силно прегладнелият човек губи контрол над насищането и изяжда много повече, отколкото организмът му има нужда.
Вълчия глад можете да притъпите със… сладко. Ако се случи да пропуснете обяда, започнете вечерята си с десерт: с един банан, парче шоколад или с 1 ч. л. мед или конфитюр. Сладкото ще ускори насищането на кръвта с глюкоза и ще намали чувството на глад, като по този начин ще ви предпази от преяждане.
Практиката показва, че можете да ядете хляб, шоколад и други вредни вкуснотии, да пиете вино и при все това да запазите фигурата си стройна. От решаващо значение за натрупването на излишни килограми е по-скоро количеството погълната храна. 1 парче шоколад едва ли би навредило на талията ви. А ако при това двигателната ви активност е на ниво – ходите пеша, изкачвате се пеша по стълбите, вместо да ползвате асансьор, – съвсем нямате повод за притеснение. 
 

Диета за „ябълка“
Най-проблемната женска фигура е тази от типа „ябълка“. При нея упоритите мастни „възглавнички“ се натрупват трайно в средата на тялото – по корема и около талията. Това повишава риска от затлъстяване, от захарен диабет, както и от сърдечносъдови заболявания. Решението е правилно хранене и повече движение.
ДИЕТА
В ежедневното си меню включете по-голямо количество продукти, съдържащи фибри (плодове, зеленчуци, зърнени храни).
 Започнете деня с мюсли с кисело мляко или с плодова салата.  Намалете количеството мазнини в менюто си.  Полезни във вашия случай са немазните меса, от плодовете – цитрусовите, и вместо захар – мед.  Соевите продукти, рибата и орехите са храни, които идеално ще ви предпазят от сърдечносъдови заболявания.  Пийте повече вода, билкови и плодови чайове.
СПОРТ
Тренирайте коремните мускули. Легнете по гръб – краката са сгънати в коленете, ръцете – сключени зад тила (лактите сочат встрани). От това изходно положение бавно повдигайте торса към коленете, след което го спускайте назад, но без да се връщате изцяло в изходно положение. Направете 15 повторения.
 
Рейтинг на полезните мазнини
След проведени експерименти група американски диетолози съставила таблица на хранителните продукти, съдържащи здравословни мазнини. При ежедневен прием на 2000 кал трябва да изяждате не по-малко от 22–33 г от тези полезни мазнини.
 
 
Авокадо
1 ч. ч., нарязано на кубчета –
240 кал, 22 г мазнини
 
С какво е полезно: богато е на мононенаситени мазнини, благоприятстващи сърдечната дейност. Съдържа и много витамин Е и фибри.
 
 
 
  
 
 
 
 
Зехтин
2 с. л. – 240 кал, 28 г мазнини
 
С какво е полезeн: олеиновата киселина в състава му помага в борбата с онкологичните заболявания. Зехтинът е естествен антиоксидант.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Бадеми
30 г – 164 кал, 14 г мазнни
 
С какво са полезни: понижават нивото на холестерола и способстват за редуциране на теглото. Съдържат мононенаситени мазнини, магнезий и витамин Е. Бадемът е уникален източник на калций.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Натурален шоколад
30 г – 136 кал, 9 г мазнини
 
С какво е полезен: съдържа ефективни антиоксиданти, които защитават сърдечните артерии. В млечния шоколад полезните компоненти са с няколко пъти по-малко. И нещо интересно – всеизвестен факт е, че натуралният шоколад се прави от какаови зърна. Колкото повече какао – толкова по-тъмно е блокчето.