5 ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА ДЕТСКАТА СТАЯ

5 прeдупреждения за детската стая
 
ноември, 2010 г.
 
 
 
 
Децата възприемат света коренно различно от възрастните. От една страна, те са по-възприемчиви към цветовете и предпочитат ярките и дръзките, а от друга, и най-яркото им омръзва бързо и започва да им изглежда скучно. Ако искате да организирате полезен уют в детската стая, не е зле да се съобразите с пет прости правила.
 
 

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ
1. Цвят Наред с традиционните сини и розови оттенъци пробвайте по-неутрални: тютюневи или меки сиво-синкави, които са идеалната основа за добавяне на ярки акценти.
2. Мебели Възможно е у вас да има предмети, които напълно ще подхождат на детската стая. Защо да не пребоядисате добрия скрин или да не потегнете удобното кресло, подбирайки хармоничен оттенък за него?
3. Осветление Постарайте се в детската стая да влиза повече дневна светлина. Но задължително закачете защитни екрани на прозорците, за да не пречи острата светлината на децата, когато легнат да спят или просто да си почиват.
4. Подът Най-подходящите подови покрития за детската стая са памучните и сизаловите. Сизаловите са също така добра профилактика на плоскостъпие.

 
 
Правило № 1
Никога не оформяйте детската по мотиви от филми или книги – те ще омръзнат бързо на малките обитатели и ще ви се наложи да пренареждате стаята.
Ако увесите на стената изображение на чудовище или на робот, детето никога не би ги възприело като нещо друго. А точно загадъчността и недоизказаността развихрят фантазията. Ако например нарисувате градина на стената, фантазията на вашето дете (в зависимост от възрастта му) ще разиграе най-различни сцени в тази градина. Може да запърхат разноцветни пеперуди, зад дърветата да се появят динозаври, а прекрасна принцеса навярно ще очаква своя рицар в замъка на върха на хълма.
 
 
Правило № 2
Интериорът на детската стая трябва да стимулира детското въображение.
Децата растат много бързо, техните интереси и мании се менят постоянно. Затова е важно да запомните, че детската стая трябва да расте и да се променя заедно с детето ви. Направете я такава, че без много усилия да можете да „внасяте“ тези промени – без да се налага да преустройвате стаята кардинално. В края на краищата на никой родител не му се иска да прави ремонт на детската всяка година, нали?
 
 
Правило № 3
Внимателно подбирайте облицовъчните материали.
При създаването на интериора на детската това е много важно. Ако сте решили просто да боядисате стените, убедете се, че сте избрали безопасна и нетоксична боя. (Някои производители на бои даже имат специална „детска“ линия.)
Тапетите трябва да бъдат от хартия, а не винилови. Особено внимание отделете на пода, тъй като огромна част от живота на детето протича именно там. Не използвайте вълнени килими – те често провокират алергии при децата.
 
 
Правило № 4
Детската стая трябва да е лесна за извършването на всевъзможни трансформации. Затова не бива да инвестирате много пари в нея.
Всяко дете изпитва необходимост да се чувства защитено. Възможно е именно затова децата така да обичат да строят всевъзможни палатки и къщички от дърво. Именно в малките къщички малките деца се чувстват адекватно – според размера си. Това им дава допълнителна увереност, че са в безопасност. Балдахините над леглата, миниатюрните мебели с детски размер и ниско разположените полици за книги или играчки – всичко това позволява на детето да се чувства комфортно в помещението (независимо дали то е малко, или по-голямо по размер).
 
 
Правило № 5
Място за всичко! И за най-дребните играчки…
Всеки родител би се съгласил с факта, че количеството играчки в детската стая се увеличава с бързината на падаща лавина. И ако не сте предвидили отрано място за тяхното съхранение, помещението много скоро ще заприлича на филиал на детски магазин.
Освен явното практическо неудобство затрупването на детската с играчки затруднява и заспиването на детето, тъй като пред очите му постоянно се мяркат прекалено ярки и отвличащи го от съня елементи.
Съветваме ви внимателно да премислите всички възможности за съхранение на играчките, преди да започнете работа над детската стая. Особено полезни за целта са сандъците, кутиите и скриновете, в които детето може самостоятелно да прибира своите играчки преди сън. Старайте се също така внимателно да се отнасяте към избора на играчки (от гледна точка на това, дали те са безопасни и екологични). Важно е и самите играчки да са красиви, защото е добре известно, че вкусът се формира от детството. Красивите предмети в обкръжението на детето развиват неговия добър вкус буквално от пелените.