7 незаменими продукта
в кухненския шкаф
март, 2012 г.
Ако ги имате подръка, пълноценната ви вечеря може да бъде готова за броени минути.
► ОРИЗ Изберете 1–2 вида, които използвате най-често за различни ястия. Дългозърнестият ориз е подходящ например за паеля, зеленчуков пилаф и като гарнитура към риба или пиле. Кръглият е по-подходящ за ризото, оризов пудинг и млечни каши.
► ЮФКА Приготвя се за 3–4 минути. Залята с мляко, яйца и захар, е любима на децата. На възрастните им харесва повече юфката, приготвена в източен стил – със зеленчуци или морски продукти в съчетание със сусамово олио или соев сос.
► ТЕСТО Няма да сбъркате, ако решите да направите набързо сладки кифлички или пък пици с него. Можете да приготвите и соленки, поръсени с едра сол или настъргано сирене – чудесно мезе за бирата.
► МАКАРОНИ Ако в кухненския ви шкаф е тясно, изберете два вида, които най-много ви харесват. Например спагети и пене е оптималният вариант.
► КОНСЕРВИ Изберете „по-здравословен“ вариант – зеленчукови консерви. Консервираните патладжани, фасул, сладка царевица и грах са незаменими помощници в кухнята.
► ЦАРЕВИЦА Идеално подхожда за приготвянето на супи, салати или бързи запечени ястия във фурната. Освен това е евтина и много засищаща.
► КУСКУС Той се сварява за нула време. Особено мароканският, който дори не се вари, а се слага в тенджера, залива се с вода, покрива се с капак и се изчаква, докато попие водата. Смесва се с различни продукти след това и се поднася или топъл, или студен. Може да се използва за приготвяне на салати в съчетание със зеленчуци, зехтин и лимонов сок. Но е и много вкусна гарнитура.
Салата с кускус
За 10 порции
► 370 г кускус
► 750 мл зеленчуков бульон
► 1 червена чушка (почистена и нарязана на кубчета)
► 5 стръка зелен лук (нарязан)
► 40 г орехи (на ядки)
► 50 г стафиди (предварително накиснати в гореща вода)
► кората и сокът от 1 лимон
► 3 с. л. зехтин
► сол и черен пипер на вкус
► листа от свежа мента и половин връзка магданоз (измит и нарязан на ситно)
1. Сложете кускуса в тенджера и го залейте с горещия бульон. Сложете капака и го оставете да престои 20 мин.
2. В салатиера смесете зеления лук, магданоза и ментата, чушката, стафидите и леко начуканите орехи. Подправете сместа със зехтин и лимонов сок, добавете и кората от лимона.
3. Смесете с кускуса и сервирайте.
Салата с царевица
За 4 порции
► 3 с. л. зехтин
► по 1 ч. л. горчица и рядък мед
► 1 с. л. бял винен оцет
► 250 г сварена царевица
► 2 не много големи глави цвекло (сварено и нарязано на кубчета)
► сол и черен пипер на вкус
► 300 г накъсани листа от зелена салата
► 150 г козе сирене (може и обикновено бяло сирене)
► 50 г запечени бадеми (леко разтрошени)
► сол и пипер на вкус
1. Пригответе заливката, като смесите в една купа зехтина, винения оцет, горчицата и меда.
2. Сложете в салатиера царевицата, нарязаното цвекло и листата от салата. Залейте с течността и внимателно разбъркайте. Натрошете отгоре сирене и украсете с бадемите.