8 МИТА

8 мита
за здравословен начин на живот
 
април, 2012 г.
 
Да се яде по-малко месо, да се набляга на плодовите и зеленчуковите сокове, да се спортува редовно… Това се смята за правилен начин на живот. Но на всички препоръки ли можем да се доверим без уговорки? Да проверим!
 
© Andrey Popov | Dreamstime.com
 
1. Всеки ден – интензивни тренировки
Тренировки – да, но всеки ден – не. Ако не искате да травмирате мускулите и ставите, трябва да тренирате грамотно. Между интензивните силови тренировки почивайте минимум 48 часа. Струва ви се прекалено дълго? Ако не можете, без да се движите – плувайте през това време.
 
2. Повече прясно изцедени сокове
Въпросът е спорен. Чаша фреш на ден е полезна, но „течните плодове“ са непълноценен източник на витамини. А и са доста калорични! В 1 л ябълков сок например има близо 500 калории. Затова е по-добре да изяждате по 5 плода на ден и да хапвате салати.
 
3. Главоболието трябва да се изтърпи
Глупаво е с часове да стискате зъби от болка само защото мислите, че болкоуспокояващите са вредни. Колкото повече търпите, толкова по-трудно ще облекчите болката след това. Не е нужно да пиете таблетки – помага масаж на слепоочията с няколко капки етерично масло от мента.
 
4. Без никакво месо!
Пълният отказ от месо често е повод за поставяне на диагноза дефицит от желязо и от витамини от група В (с всички произтичащи от това последици – податливост към инфекции, чупливост на ноктите и косата). 300–400 г месо на седмица (нетлъсто свинско, говеждо, агнешко или птиче) са източник на енергия.
 
5. Избягвайте стреса
Не се стремете на всяка цена да се предпазите от физически и емоционални претоварвания. Защото мускулите губят тонус, сърдечната дейност и имунитетът отслабват… Позитивният стрес стимулира кръвообращението и имунната система. Отделянето на адреналин подобрява работоспособността на всички органи.
 
6. Зъбите се мият често и интензивно
Силно огънатата глава на четката ви за зъби е сигурен признак, че натискате с нея прекалено. А това влияе зле на зъбния емайл. Плавните движения са за предпочитане – при това вертикални, а не хоризонтални. И не мийте зъбите веднага след като сте изяли нещо кисело. Това води до разяждане на емайла.
 
7. Минете на соя
Когато се разчу, че японките, които ядат много соя, боледуват по-рядко от рак на гърдата и остеопороза, цял свят започна да почита соята. Но ако страдате от непоносимост към цветен прашец, организмът ви може да реагира с алергичен ринит на соята, както и със затруднено храносмилане.
 
8. Обувките на ниски токове са по-здравословни
С тях се свиква бързо, защото са удобни. А това води до отслабване на мускулите и на ставните връзки. Нека във вашия гардероб има и няколко чиф­та обувки на токове с различна височина. Не забравяйте да ги сменяте. И по-често ходете боси.