Absolut Creative Space

 Absolut Creative Space ще се проведе до НДК

Фестивалът Absolut Creative Space ще се проведе от 3 до 9 юни непосредствено до НДК в специално създадена за събитието креативна зона от рециклирани транспортни контейнери. Мултифункционалното пространство на Absolut Creative Space пристига за събитието от Швеция, напълно оборудвано с 3D принтер и инструменти за разнообразни събития, лекции, работилници и партита. Вече са ясни и повечето ключови участници в програмата, които пристигат от различни точки на света, за да представят своя креативен поглед към устойчивото развитие.

През седемте фестивални дни програмата представя различни гледани точки за креативността в различните и форми, поставяйки акценти върху:

  • 3 юни – петък – Digital Lifestyle
  • 4 юни – събота – Futureproof Design
  • 5 юни – неделя – Nature Saviness
  • 6 юни – понеделник – Craft
  • 7 юни – вторник – Nightlife
  • 8 юни – сряда – Sustainable Fashion
  • 9 юни – четвъртък – Technological Breakthrough

Акцент във всеки от дните ще е чуждестранен гост или лектор, с отличителни проекти в сферата, като програмата ще включва и още много изложби, демострации, акции и работилници с български проекти и неправителствени организации.

Някои от акцентите в програмата са:

Шведското студио за дизайн, музика и филми SNASK може да бъде оприличено на Дисниленд за графични дизайнери. От дизайн, до видео, стоп-моушън и нова философия за работата и креативността, SNAKS са си изградили техен собствен голям свят с една цел – нов креативен ред. Те са базирани в Стокхолм и обичат да се забавляват по най-заразителния назин: с всеки техен проект или лекция, парти машините успяват да насочат индустрията в нова и нетипична посока. На шведски SNASK означава едновременно сладко, клюка и мръсотия. Студиото е създадено от Фредрик Ост и Магнус Берг през 2007 г. и от тогава към него се присъединяват още артисти, които намират креативния хоризонт за прекалено конвенционален. Но провокативният им имидж и логото в розов неон не са това, което ги прави новите дизайн месии. Техният демократичен модел (тъй като в SNASK няма йерархия) и сериозна работна етика са ги превърнали в рок звездите на дизайн света в момента.

Marko Edfelt е CEO на Satumaa Family Business, председател на борда на PR агенцията Drama Queen и дизайн агенцията Passi&Ripatti. С повече от 20 години опит, Марко играе главна роля в изграждането на ключови проекти за Absolut Vodka, GEOX, Carlsberg, Electrolux, Kahlua, L’Oréal Nordic, Malibu. Той ще ни сподели какво е мястото на новите технологии в създаването на уникални и устойчиви идеи за големи брандове.

Plastic Whale е първата професионална фирма за пластмасов риболов в света. Социална инициатива от Холандия има една мисия: да спаси водните басейни по света от пластмасови отпадъци. Днес, Plastic Whale има шест дизайнерски лодки, направени от пластмаса, събирана от амстердамските канали. Тяхната цел е да затворят врати, като изловят цялата пластмаса, която плава из света.

Marije Vogelzang създава food design . За разлика от повечето „фууд стилисти“, Марие обръща внимание на самия акт на хранене. Вдъхновена от произхода, приготвянето и историята на храната, тя прави уникални вкусови изживявания отвъд самото готвене. Земеделието, биологията, човешката психология и здраве, науката и природата са постоянна част от всяка чиния, която тя сервира на публиката си.

Simone Caporale е повече от барман в трикратно определния за най-добър бар в света Artesian и повече от барман на годината за 2014. Симоне е човекът, който знае как се прави първокласен бар. Той ще ни сподели какво е последното в света на коктейлите и какво е нужно, за да накараш клиентът да се почувства като звезда.

Monica Berg е от Норвегия и превръща своите креативни коктейли в изкуство. По средата между миксолог и готвач, рецептите на Берг имат изразен гастрономичен стил, който я откроява от останалите. Тя вижда барманите като новите звездни готвачи и има ярка способност да извлича максималния потенциал от дори най-невидимите съставки във всеки коктейл.

Mirik Milan е кметът на нощния живот, засега поне в Амстердам. Мирик Милан e избран от хората за хората с една мисия: да направи нощния живот забавен, доходен и устойчив. Нощния Кмет е неправителствена организация, създадена, за да ни покаже защо излизането нощем е важно за развитието на креативността в града ни. Нощният кмет е посланика на нощния живот, към който се обръщат кметства, медии, креативни индустрии и институции в търсене на съвети и решения за устойчивото разрастване на нощта. Мирик Милан смята, че „Икономическият аспект на нощния живот води до по-високо качество на живот и повече иновативност във всеки град“. Богатият нощен живот на един град е ясен индикатор за качеството на живот и бизнес климата в него. Креативната индустрия винаги е била основна част в растежа на градската икономика. А устойчивият и добре развит нощен живот е един от сигурните начини за привличане на повече национални и интернационални креативни бизнеси, студенти и туристи.

Alex Bec е един от основателите на базираната в Лондон медия It’s Nice That, която в рамките на няколко години се превърна от стартираща компания във високо уважавана творческа платформа с половин милион читатели всеки месец. It’s Nice That лансира най-вълнуващите постижения от света на рекламата, графичния и интерактивен дизайн, илюстрацията, новите медии, фотографията и различни форми на креативност, които изпълват ежедневието ни с интересни и смислени начинания. Четири пъти в годината It’s Nice That издава своето книжно тяло Printed Pages и веднъж годишно организира еднодневна конференция HERE. Алекс Бек ръководи и INT Works – творческата агенция, основана от It’s Nice That, която сътрудничи с брандове като BBC, Nike, Unilever, ASOS, Urban Outfitters, COS и Selfridges. Alex Bek има участия като гостуващ творчески директор на Wolff Olins, отличаван е с жълтия молив на наградите за дизайн D&AD и има номинация от престижните Designs of the Year на Design Museum в Лондон, в които Alex също е и член на журито.

Част от българските участници в програмата са:

Betahaus – С обмен на идеи, разговори, нови хора с нови решения, betahaus Sofia се включва усилено в почти цялата фестивална програма. От 3 до 9 юни, те ще организират в рамките на Absolut Creative Space Hardware MeetUp Evening и ще преместят за цяклата седмица betacafe на фестивала.

Яна Дворецка е дизайнер и преподавател в Нов български университет в специалност мода. Тя е привърженик на slow fashion и се бори със средставата на дизайна срещу консуматорството и замърсяването на природата. От 2009 г. Яна поддържа собствения моден лейбъл YOD за етична и екологична, мода. Отличителният белег на бранда е автентичната ръчна техника за обработка на текстила и цветовете, получени от природни багрила. Багрене, ъпсайклинг и ресайклинг на дрехи и аксесоари са трите процеса, които участниците в работилницата на Яна Дворецка могат да изпробват на място и да усвоят като умение.

Creative Shower е студио за иновации и дизайн на услуги, продукти и преживявания. Те имат своя методология, чрез която помагат на организации и хора да се променят заедно със средата, да бъдат по-креативни и успешни. Екипът на Creative Shower вярва, че всеки човек е креативен. Те смятат, че споделянето на идеи и задаването на въпроси могат да трансформират хора, организации и цели общности. Те прилагат в работата си принципите на дизайн мисленето, радикалната колаборация между различните хора и винаги поставят човека в центъра.

Halfbike e най-необичаният и абсолютно уникален велосипед, който имате шанса да изпробвате по време на фестивала. Tой събужда естествените инстинкти за движение и рефлекси по съвсем нов начин. Според създателите му от Колелиния, активното спортуване на открито, комбинирано с приятното предизвикателство да се усвои правилната стойка и баланс, носи истинско щастие и забавление.

Марина Драгомирова е родом от Пловдив и завършва графичен и интриорен дизайн в НБУ, след което заминава за Лондон за магистратура Продуктов дизайн в престижната Кралска Академия (Royal College of Art, 2011). По време на обучението си прави стаж в дизайн отдела на Alexander McQueen. В края на 2012 г. основава своето студио в Лондон. Нейната работа е повлияна от националните български традиции, особено в стола Fuchila, където се използват тъкачески техники на стан. Марина работи със стъкло, керамика, осветителни тела, бижута и често разходките й из антикварните магазини и битпазарите водят до преизползването на чаши и абажури в нови такива.

Sito Studio се занимават със сериграфия, известна също така като ситопечат – една от най-разпространените и ценни ръчни печатни техники. Sito Studio е малко ателие, което предлага обучения в ситопечат върху хартия и текстил. Хората зад него са Надежда Георгиева (nadgraphics) и Милен Димитров (познат като автор на тениските Dushman).

Куратор на програмата:

Студио Комплект са Адриана Андреева и Бояна Гяурова – колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Комплект подпомага развитието на българската визуална култура и се стреми да засили сътрудничеството между креативния сектор, бизнеса, културните институции и публиката. Работата на студиото е да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна, архитектурата и изкуството чрез публикации, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо. Експертизата му включва изработването на концепция, подбор на артисти, надзор при реализирането на проект и неговото представяне.

http://studiokomplekt.com/

Още лектори и събития ще бъдат обявени скоро на сайта на събитието absolutcreativespace.bg заедно с информация за откриващото и закриващото парти. Билетите за фестивала ще са на цена от 10 до 15лв. на ден или 30 лв. за достъп до цялата фестивална програма.