AMBER Alert

Facebook и МВР въвеждат системата „AMBER Alert – изчезнало дете“

На пресконференция днес в ГДБОП Министерството на вътрешните работи и Facebook стартираха партньорската си програма „AMBER Alert – изчезнало дете“. „AMBER Alert – изчезнало дете“ е спешен сигнал, който полицията издава в случаи на изчезнали или отвлечени деца при опасност за здравето и живота им.

„AMBER Alert – изчезнало дете“ е система, свързана с Facebook, която позволява органите на реда да издават сигнални съобщения, съдържащи актуална снимка и информация за изчезнало дете, до потребители, намиращи се в областта на издирване, предварително определена от полицията. Facebook потребителите в този регион ще получават сигнала „AMBER Alert – изчезнало дете“ само ако са включили опцията за местоположение на устройството, с което ползват социалната медия. Сигналното съобщение изглежда като обикновена публикация, като дава възможност за получаване на повече информация относно детето и споделяне, за да достигне до възможно най-голям брой хора. С повече от 2 милиарда Facebook потребители, системата ще бъде ефективен инструмент за намиране на изчезнали деца.

„В случай на издирвано дете най-ефикасното действие е да разпространим нужната информация до обществото колкото се може по-бързо. Уверени сме, че давайки точната информация на точните хора в точното време чрез системата „AMBER Alert – изчезнало дете“, ще успеем да съберем деца със семействата им по-бързо“ – каза Емили Вачер, директор „Доверие и безопасност“ във Facebook.

България е едва петнадесетата държава в света, която въвежда „AMBER Alert – изчезнало дете“. Това се случва благодарение на ползотворното сътрудничество между специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и Facebook в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Партньорската инициатива е от изключително значение за точното и навременно разпространение на информация в случаите на изчезнали деца.

„От 2009 г. ГДБОП е контактна точка на Facebook за България. Работим по множество направления заедно, за да предпазим и защитим нашите деца. Уверени сме, че системата „AMBER Alert – изчезнало дете“ ще допринесе за това.“ – добави главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.