BB бум в CC версия с DD продължение

© seprimoris / www.123rf.com

Още съкращението BB създава известно географско и понятийно объркване. Английското BB cream (BB крем) се разшифрова на Изток като Blemish balm (в превод на български – „балсам против дефекти/несъвършенства“) и Blemish base (в превод – „основа, която покрива несъвършенствата по кожата“). Очевидно заради запазената марка в Корея, която включа думата „недостатък“. На Запад обаче под BB всички разбират едно – Beauty balm, или балсам за красота. Определение, което е най-близо до онова, което тези кремове обещават – да заменят десетки други разкрасяващи козметични средства, които задръстват козметичната ви чанта. BB кремът претендира, че е заместител на основата за грим, серума, хидратиращия дневен крем, фон дьо тена и слънцезащитното средство. Тоест събира всичко, от което има нужда кожата ви, в един флакон. Неслучайно „Дейли Мейл“ го нарича „швейцарското ножче на козметичната индустрия“.

Революция ли е той обаче

или просто успешен пиар ход? Да си спомним за други продукти, които са превземали световната козметична хитлиста през годините – пак с претенции да са мултифункционални и суперефективни. Първо беше серумът, чиято убийствена за бръчките формула обещаваше по-бързи, по-дълготрайни и по-добри резултати. След това дойде славата на мароканското етерично масло, по-известно като арганово олио, което стана гаранция за красотата на косата.

Сега пък BB кремовете, за които се подозира, че са хитър начин за увеличаване на продажбите на добрия стар тониращ (и същевременно дълбоко хидратиращ) крем. Но все пак се оказа, че BB продуктите са далеч от просто друга версия на тониращите кремове.

Въпреки че е на по-голяма почит в Япония и Корея, малцина знаят, че

първата BB формула

е създадена в Германия от д-р Кристине Шрамек (Christine Schrammeck) през 60-те години на миналия век като средство за защита на чувствителната кожа на пациентки, претърпели кожни операции, и като перфектната „маскировка“ на постоперативните белези и зачервявания. Тоест те са естествен резултат от потребителските търсения и нужди тогава. По това време естетичната медицина престава да бъде тайното оръжие само на холивудските звезди. Модерно става да се използват услугите на пластичен хирург, при това не по медицински показания, а просто с цел доближаване до параметрите на властния за момента естетически идеал за красота. Политици, бизнесмени, известни личности, а и представители на средната класа (от офисни служители до домакини) започват да оценяват високо възможностите на хирургичните аnti-age корекции. Но след всяка хирургична намеса кожата има нужда от период за възстановяване, през който зачервяванията, белезите, отоците и лющенето са доста видни за околните. Какво да правят пациентите през това време? Да се крият вкъщи ли?! По-приемливо било да се намери средство, с което да се прикрият гореспоменатите несъвършенства.

Обикновените тонални кремове не вършели тази работа, защото допълнително възпалявали и без това чувствителната кожа на пациентките. Ето така се стигнало до откриването на съвършената формула за прикриване на дефекти и същевременно за ускоряване на регенерация на кожните тъкани.

С азиатски „подправки“

С пълна сила произведените в Европа средства развиват потенциала си в Япония и Корея. Азиатските козметични марки усъвършенстват формулата и я адаптират към нуждите на масовия потребител. Така започва масовото производство на BB кремовете. В състава на обогатените продукти влизат още: UV филтри, избелващи, матиращи и овлажняващи компоненти, както и такива, които придават онова особено сияние на кожата. В този си вид BB кремът става бестселър и в Европа.

Какво има вътре

Корекция на несъвършенствата, грижа и защита – всичко в едно. Доста привлекателно! Но какво точно съдържа този крем-чудо?

Първо, овлажняващи природни екстракти. Второ – матиращи компоненти и светлоотразяващи частици, от които кожата наистина излъчва сияние. Полезни съставки са успокояващите агенти, които не просто маскират, а облекчават и лекуват кожните зачервявания. Запълването на неравностите по кожата дължим на силиконите, без които не може да бъде разработена формулата на нито една основа за грим или праймер. Визуално силиконовото покритие създава ефект „фотошоп“, така обичан от професионалните гримьори. Синтетичните полимери остават на повърхността на епидермиса, без да се акумулират от тъканите, лесно се отстраняват с вода или със средство за разгримиране и даже притежават обгрижващи свойства. И въпреки че намаляват трансепидермалната загуба на влага, и тези съставки си имат недостатъци. Силиконовият филм затруднява кожното дишане, а върху мазна кожа може да провокира микровъзпаления.

Ако сте сигурни, че кожата ви има непоносимост към силикони, по-добре се откажете от ВВ кремовете.

Да бъде цвят!

ВВ кремовете, за разлика от тоналните, са представени само с няколко оттенъка. Обикновено производителите пускат на пазара не повече от две до четири цветови вариации за всеки регион.

Цветовата гама на средствата, предназначени за пазарите на Европа, се различава от тази, която се пуска в азиатските страни.

В Япония, Корея и Китай най-голяма популярност имат много светлите (с виолетови или сивосинкави „подтонове“) кремове. На и без това бледата кожа на европейките тези оттенъци ще стоят много крещящо. Освен това ще подчертават недостатъците, вместо да ги прикриват, и ще придават на лицето уморен вид.

Само за теб?!

Рекламите често представят BB крема като универсално средство за грижа за кожата. Специалистите обаче не са съвсем съгласни.

Мнението на специалиста

ВB кремът гарантира само повърхностно овлажняване и възпрепятства изпарението на молекулите вода от повърхността на епидермиса – обяснява Фредерик Бранд, създател на козметичната марка Dr. Brandt. – Ако кожата е силно обезводнена, а с този проблем се сблъскват повечето от жителите на мегаполисите, се налага да използвате допълнително и хидратиращи кремове и серуми.“

Универсалният състав на BB кремовете се оказва не само предимство, а и недостатък. Всяка кожа си има свои специфични потребности. За удовлетворяването е призван да се погрижи обаче не BB кремът, а личният ви козметик.

Не бива да очаквате чудеса от BB кремовете и по отношение на „маскировката“. Те изравняват цвета на лицето и скриват малките несъвършенства, но с обширните възпаления и дълбоките бръчки трябва да се справите с помощта на професионалист или на подобрената версия на BB крема – CC крема.

Корекция на цвета

или на английски – Colour Correction, е философията на т.нар. СС кремове. И при тази абревиатура има още едно разшифроване – Colour Control (преведено на български – „контрол на цвета“). Освен талантите на BB кремовете, техните по-добри наследници притежават и още един много ценен – да коригират основния естествен цвят на кожата. Как функционира това и какво още трябва да знаем за всеможещите СС кремове?

Разликата между BB и CC

Докато ВВ кремът набляга повече на грижата за кожата, а не толкова на покривния ефект, СС кремовете включват всички предимства на BB посестримите си (служат като основа за грим, серум, овлажнител, фон дьо тен и слънцезащитен крем) плюс повече подхранващи съставки и по-ефективно покритие. Те например заличават зачервявания чрез незначителното съдържание на зелен цвят във формулата си и правят тена ни още по-свеж и още по-сияен.

СС кремът обикновено е с по-висок SPF, защитаващ както от UVA, така и от UVB лъчите. Освен това прави кожата суперравномерна, тъй като се слива с естествения є цвят много по-ефективно в сравнение с BB крема. По-леката консистенция на СС крема дава възможност за по-плавно разнасяне, като същевременно осигурява изключително подхранване и намаляване на ефекта „лъщяща кожа“.

За кого са предназначени CC версиите

BB кремовете са предназначени преди всичко за нормален тип кожа без специфични проблеми. Кожа, която изисква решаване или маскиране на специфичен проблем, е добре да бъде третирана със СС крем.

Тайната им

се крие във високоефективната им обгрижваща текстура. CC кремовете съдържат специфични за всеки тип кожа цветни пигменти, които помагат за отстраняване на дребни проблеми, като например зачервяванията. Коригиращите пигменти променят леко естествения цвят на кожа. Тяхната капсулирана структура помага на цвета да се разгърне още след нанасянето на продукта.

Правилното нанасяне

Нуждаем ли се от нормален дневен крем под СС крема? Ако кожата ви е суха, при всички случаи е добре да използвате дневен крем под СС крема.

След това вземете от него много малко количество с възглавничките на пръстите си и нанесете на точки върху онези зони от лицето, които искате да коригирате. Разнесете крема нежно с пръсти в посока отвътре навън (от центъра към периферията на лицето).

Не се налага да използвате основа за грим, ако сте нанесли СС продукт, тъй като той служи именно за корекция на кожната повърхност.

Какво да очакваме след СC крема

В Америка и Азия СС кремовете са много търсени. В Европа от пролетта се предлагат все повече продукти от тях. И не е шега – първите DD кремове са вече на стартова позиция. Американската козметична марка Julep ще докара Dynamic Do-all Make-up на пазара, който наред с праймера, фон дьо тена и слънцезащитния фактор ще съдържа и DD Concealer в допълнение. DD в този случай се разшифрова като Disguise & Diminish (в превод на български – „маскиране и редуциране“). Т.е. тези кремове ще могат едновременно да прикриват зачервяванията и тъмните петна, но и да ги лекуват и намаляват. Кога ще „кацнат“ у нас първите DD кремове още не се знае.