CineLibri открива със „Закуска в Тифани“

На 2 ноември от 19.00 часа в кино „Люмиер“ ще се състои официалното откриване на CineLibri!

Началото на първия кино-литературен фестивал ще дадат Жаклин Вагенщайн – директор и селекционер и Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК.

Първата прожекция на CineLibri ще бъде американската класика от 1961 г. „Закуска в Тифани“ на режисьора Блейк Едуардс по книгата на световно известния и обичан в България писател Труман Капоти.

По повод откриването на фестивала организаторите са подготвили за публиката неповторимо преживяване – нов и екстравагантен аранжимент на емблематичната песен от филма – “Moon River, изпълнен от струнен квартет с гост-вокал Андрония Попова (Рони) от Nasekomix, в компанията на няколко впечатляващи съучастници! Изненадите няма да свършат до тук – фестивалът ще продължи с 12 специални събития – акции, срещи и партита, които ще ни потопят в атмосферата на филмите преди прожекциите им.

CineLibri стартира с класиката „Закуска в Тифани“, защото лентата е един от най-добрите примери за филм, който не просто достойно представя литературен шедьовър, но и развива неговото въздействие с нови изразни средства. Зрителите ще видят иконичния образ на Одри Хепбърн в своята малка черна рокля, превърнала се в еталон за елегантност за поколения дами от цял свят. Нейната героиня Холи Голайтли обича да ходи в бижутерийния бутик „Тифани“, където всичко е красиво и вълшебно. Тя пробва късмета си в бохемското общество, опитвайки се да натрупа състояние сред плейбои и сноби в свят на маски, преструвки и безброй огледала.  Дали ще избере този свят или истинската любов обаче, ще видим на 2 ноември в Люмиер, на 5 ноември от 20.30 ч. в кино Одеон, а пловдивчани ще могат да го гледат на 8 ноември от 18.30 ч. в Lucky Дом на киното.

През годините „Закуска в Тифани“, печели 16 награди и 8 номинации, в това число пет награди „Грами“ в различни категории за музиката към филма и две награди „Оскар” за оригинална песен (Moon River) и най-добра музика.

Освен в София, CineLibri ще се проведе в Пловдив (Дом на киното Lucky) и Варна (Фестивален и конгресен център – Варна) между 2 и 11 ноември 2015г. и ще включва 50 прожекции на филми, вдъхновени както от литературни класики, така и от образци на съвременната художествена проза.

CineLibri е на www.cinelibri.com  и https://www.facebook.com/CineLibri

Билетите за прожекциите вече са в продажба на касите в съответните киносалони, на касите в НДК или през www.ticketportal.bg

CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri.