dm България отчете ръст на оборота от близо 23% за последната финансова година

След създаването на онлайн магазин, dm стартира и мобилно приложение за пазаруване с близо 8 500 артикула

dm вече предлага в България над 1 500 био и устойчиви продукта

dm България отчете ръст на оборота от 22,8% за последната финансовата година, която за компанията е в периода 01.10.2021 г.-30.09.2022 г. В последните 12 месеца водещата верига за търговия с дрогерийни стоки инвестира 8,2 млн. лв. и отвори своя магазин №100 у нас. След като през септември беше „открит“ българският онлайн магазин на dm, на 07.11.2022 компанията стартира и мобилното си приложение за пазаруване с близо 8 500 стоки в 86 дрогерийни категории.

В последната една година dm България успя да развие бизнеса си и да постигне този ръст на оборота, както в резултат от разширяването на мрежата от магазини, така и благодарение на ефективния си подход, базиран на огромен избор от над 16  000 дрогерийни стоки в специализирани магазини и компетентна консултация. Както става ясно от данните, българските купувачи все по-често избират иновативните продукти, предлагани от dm, заради отличното съотношение цена-качество, особено при собствените марки на компанията, сред които alverde, dmBio, Balea, babylove, Denkmit и други.

dm България отчита и повишен интерес към асортимента от над 1 500 био и устойчиви стоки – храни, козметика и битова химия. Компанията лансира и първата масова Upcycling марка козметика, изработена от остатъчни материали от други производства. Всички тези продукти са важни за хората, които се стремят към устойчив начин на живот. Не на последно място, през изминалата година, клиентите на dm показаха високо одобрение и към ценовата стратегия „Трайно изгодно“, която гарантира, че цената на даден продукт няма да се променя поне четири месеца след датата, посочена на етикета.

Като отговорна компания, през последната финансова година dm подкрепи и важни социални каузи. В периода 01 октомври 2021 г.-30 септември 2022 г. бяха дарени повече от 30 000 лв. за развитие на дейността на Фондация „Живот със Синдром на Даун“ и на SOS Детски Селища.

Във връзка с резултатите на dm България през последната финансова година председателят на Борда на управителите на компанията Андрей Петров заяви: „Ние изпращаме успешна финансова година с впечатляващ ръст на оборота, което се дължи на неуморната работа на всички колеги в dm, за което им благодаря! Резултатите ни са и доказателство, че хората харесват разнообразието от дрогерийни стоки с високо качество на разумни цени и с удоволствие пазаруват в нашите магазини. С отварянето на нашия стотен магазин, със старта на онлайн магазина и на мобилното ни приложение все повече клиенти ще могат да се възползват от удобството, което им предоставяме.“

dm България е част от водещата група за търговия с дрогерийни стоки в Германия и Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – dm drogerie markt, която за финансовата 2021/2022 година отчита ръст на оборота от 10,7% до 13,5 млрд. евро. Подгрупата Австрия и ЦИЕ, която обхваща Австрия и 12 държави от региона, включително и България, отчита ръст на оборота от 13,5% до 3,6 млрд. евро. Общо магазините на концерна dm са 3 945, а служителите са повече от 71 620.

С рекорден оборот от близо 215 млн. лв., веригата за поредна година е лидер в сектора у нас

За последната финансова година dm България отбелязва рекорден оборот от 215 млн. лв. По този показател компанията е лидер по оборот в сектора на търговията с дрогерийни стоки в страната.

Според Андрей Петров причините за впечатляващия ръст от 22,8% и за рекордния оборот са няколко. На първо място е начинът на работа на компанията, който предлага огромно разнообразие от над 16 000 продукта за красота, здраве, лична и домашна хигиена, грижа за бебето и така нататък, пазаруване в удобни и уютни магазини и компетентна консултация от отлично подготвен dm дрогерист.

Втората причина е ценовата стратегия на компанията „Трайно изгодно“, която гарантира, че поне четири месеца след датата указана на етикета на даден продукт, неговата цена няма да се увеличи. Така „Трайно изгодно“ се утвърждава като ценови модел, който подкрепя рационалното пазаруване, ограничава излишното харчене на пари и презапасяването и дава сигурност и спокойствие във времена на растяща инфлация и променящи се цени.

В България вече има 100 dm магазина

Друга причина за рекордния оборот е експанзията на dm България. На 09.11.2022 г. компанията откри своя магазин №100 в кв. „Студентски град“, гр. София. Общо през последната финансова година бяха открити 7 нови  магазина. Освен, че беше разширена мрежата в градове, в които dm вече присъства, бяха открити филиали и в нови градове като Троян, Пирдоп, Севлиево и Търговище.

Андрей Петров казва: „За нас откриването на нов магазин не е просто отваряне на търговски обект. Ние приемаме това като ангажимент да подобрим средата, в която развиваме дейност.“ В тази връзка dm България реализира кампания за облагородяване на фасадите около своите магазини. През последната година в рамките на кампанията „Вдъхновени от изкуството“ пет филиала бяха изрисувани с графити от талантливия Street Art артист Йоан Ценков – Ja0ne.

В периода 01 октомври 2021 г.-30 септември 2022 г. dm инвестира 8,2 млн. лв. в страната

dm България продължава активната си инвестиционна програма като през последната финансова година размерът на инвестициите нарасна с 21,8% и достигна почти 8,2 млн. лв. Инвестициите на компанията са разделени в четири основни направления – разширяване на мрежата от магазини, обновяване на съществуващите филиали, развитие на онлайн магазина и обучение на служителите на компанията.

Всеки трети от клиентите на онлайн магазина на dm използва услугата за експресно получаване в магазин

На 13.09.2022 г. dm България „отвори“ своя български онлайн магазин, който се намира на познатия адрес www.dm-drogeriemarkt.bg. В него клиентите на веригата могат да открият близо 8 500 от любимите си дрогерийни стоки, които да поръчат спокойно от всяко място в удобно за тях време.

Една от най-харесваните функционалности е услугата „Експресно получаване в  магазин“. С нея всеки клиент, който има регистрация в „Моят dm акаунт“, безплатно може да заяви получаване на поръчката си в най-удобния dm магазин и да я вземе в рамките на 3 часа. dm България предлага и доставка с куриер, която е безплатна за поръчки над 100 лева.

Във връзка с отварянето на онлайн магазина Цонка Иванова-Терзиева, управител „Маркетинг и снабдяване“ на dm България, заяви: „Откриването на онлайн магазина ни е следваща стъпка в утвърждаването на dm като любима верига на хората за пазаруване на дрогерийни стоки. За нас като компания, която поставя човека в центъра на своята дейност, е много важно, че така хора от градове, в които нямаме магазини могат да пазаруват бързо и удобно от dm.“

Стартира и мобилното приложение на dm в България, което освен онлайн магазин е и платформа за специални отстъпки, онлайн брошури и отстъпка за рожден ден

На 07.11.2022 г. dm България пусна и своето мобилно приложение, с което надгражда клиентското изживяване при пазаруване в онлайн магазина на компанията. То вече може да бъде изтеглено от Google Play Store и Apple App Store.

Приложението е създадено според модерните уеб тенденции, като на първо място е поставено удобството на хората – навигацията е интуитивна, а пазаруването е бързо и удобно. Освен това, то е и платформа за специални предложения, персонализирани за всеки отделен клиент според неговите предпочитания. Отстъпката “Рожденик” например може да се ползва занапред единствено през мобилното приложение.

Зелени етикети обозначават устойчивите продукти

Както във физическите, така и в онлайн магазина си, dm България, въведе специални обозначения за био и натуралните продукти от асортимента. В магазините това са специални зелени етикети, а в онлайн каналите за продажба – специални иконки. По този начин  компанията се стреми да насърчи устойчивото потребление.

Част от този стремеж е въвеждането на българския пазар на най-новата dm марка – No Planet B. Разработването на този бранд е революция в козметичната индустрия, тъй като продуктите са от материали, които биха били изхвърлени. Например, маслото от кафе се добива от утайка от заведенията, а плодовите аромати са от спасени от изхвърляни плодове. Разбира се, всички опаковки са от рециклиран и рециклируем материал. Към момента серията No Planet B е от 12 продукта за грижа за тялото и косата.

dm с организира Giving Friday и продава чорапи с кауза

През последната финансова година dm България разшири обхвата на своите CSR инициативи, обединени под мотото „Заедно за по-добър живот“. За трета поредна година компанията не провежда „Black Friday“, а Giving Friday и дари 3% от дневния си оборот в деня на голямото пазаруване на SOS Детски селища. Събраната сума беше в размер на 15 000 лева. Те бяха дарени в подкрепа на звено „Майка и бебе“, гр. Габрово, което предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, насърчава родителската привързаност, подпомага младите майки чрез социално, психологическо и юридическо консултиране и подкрепа.

През месец март 2022 г. dm подкрепи инициативата на Български Червен кръст за набиране на материални дарения за пострадалите от войната в Украйна хора и дари повече от 5 500 хигиенни продукта като дезинфектанти, пасти и четки за зъби, шампоани и много други.

Друга важна инициатива е подкрепата за фондация „Живот със Синдром на Даун“. Вече шест години dm България е един от основните партньори на благородната кауза. През последната финансова година бяха организирани две основни кампании. Първата се проведе в периода 01 май-31 август 2022 г. При всеки закупен слънцезащитен продукт с dm марката SUNDANCE 0,10 лева или общо 12 000 лв. бяха дарени на фондацията в подкрепа на различни проекти по адаптирано плуване, физиотерапия, арт терапия и музикотерапия за 50 деца със синдром на Даун от различни градове в България.

Втората важна инициатива е партньорството по повод отварянето на dm магазин №100. През цялата 2022 година в магазините на компанията се предлага специална серия шарени чорапи, чийто дизайн е вдъхновен от това важно събитие. Цялата сума от продажбата на чорапите – 25 300 лв. –  ще бъде насочена към подкрепа на фондация „Живот със Синдром на Даун“.

dm България събра 8 тона опаковки и откри станция за повторно пълнене на препарати

През последната финансова година dm България разшири обхвата на инициативите си и в подкрепа на устойчивото развитие. В рамките на кампанията „Ще остана опаковка и в следващия си живот“ бяха събрани близо 8 тона пластмасови опаковки, които ще бъдат транспортирани в Германия. Там ще бъдат преработени в качествен рециклат и отново ще влязат в употреба в козметичната индустрия. В рамките на своя ангажимент за опазване на природните ресурси dm дари 5 000 лева и 5 000 дръвчета в подкрепа на инициативата „Новата гора на София“ на Столична община. Почти 1500 дръвчетата бяха засадени от служители на компанията на откриващото събитие на есенната залесителна акция в края на м. октомври 2022 г.

Друга инициатива за намаляване на пластмасовите отпадъци е инсталирането на първата станция на компанията в България за повторно пълнене на био препарати от бранда Planet Pure. Тя се намира в магазина в мол Paradise Center в София. Хората могат да избират между препарат за миене на съдове с алое вера и лайм, гел за пране с лавандула и салвия, гел за пране Sensitive и гел за пране с алое вера. Препаратите се пълнят в специални опаковки от 1 л. или 1,5 л., които се закупуват еднократно.

С цел намаляване на въглеродния си отпечатък, компанията оптимизира и използването на природни ресурси при управлението на сгради и работните процеси. Например, dm България използва 100% енергия от възобновяеми източници за работата на половината от своите магазини, както и на Логистичния център. Освен това са инсталирани енергоспестяващо осветление и смесители, които използват по-малко вода.

81% от служителите на dm се гордеят с работата си

В периода 01 октомври 2021 г.-30 септември 2022 г. броят на служителите на dm България нарасна с 14% и надмина 1000 души. В тази връзка Евелина Великова, управител на dm България с ресори „Обучение и развитие“ и „Продажби“ заявява: „Нашите колеги са най-добрият посланик на dm България като желан и харесван работодател, което се доказва от наше вътрешно проучване. То беше проведено сред колегите ни и 88% от тях казват, че им харесва да работят в dm и биха искали да продължат кариерата си в компанията, а 81% се гордеят с работата си.

Една от основните причини за високата оценка, която дават служителите на dm България, са постоянните инвестиции в развитие на хората и в създаване на приятна и подкрепяща работна среда. Компанията осигурява продуктови обучения за колегите от филиалната мрежа; тренинги за развитие на мениджърски компетенции; психологически уебинари и вдъхновяващи срещи с гост-лектори и възможност за участие в различни благотворителни инициативи. Затова не е случайно, че през последната година dm България получи награди за „Най-добър работодател FMCG” и за „Стратегия за управление на таланти“ от Career Show 2022 и за най-добро Employer Branding видео от b2b Media Employer Branding Awards 2022.

По инициатива на dm в 4 града близо 100 деца учат по австрийска програма за дрогеристи

През финансовата 2021/2022 година dm България продължи да разширява обхвата на обучението за дрогеристи по австрийска програма за ученици от гимназиален курс в рамките на системата за дуално обучение. Професията с официално наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“ беше въведена пилотно през 2019 година. В момента близо 100 ученици от София, Варна, Плевен и Димитровград преминават специализирано 5-годишно обучение по перспективна професия, която е изключително популярна в страни като Австрия и Германия.

Според Евелина Великова: „Това обучение ще направи учениците конкурентни на пазара на труда, тъй като в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия крем или шампоан според