КОЛЕДНА ЗВЕЗДА

Euphorbia pulcherrima
или просто коледна звезда
 
 
декември, 2009 г.
 
 Снимка Richard Thomas – 123rf.com
 

Тя е естествена коледна украса за дома, офиса или магазина. Но трудно се поддържа жива, поради което мнозина изпитват истинско разочарование. Само най-упоритите успяват да положат правилните грижи и да запазят капризната „красавица“ до следващия сезон.
 
 
Отговори на важни въпроси
Защо листата й пожълтяват и окапват?
Сухият въздух и високата температура в помещението обикновено водят до пълно изсъхване на почвата около корените на растението. Причина за пожълтяване на листата й може да е и преполиването. Има и нормално окапване на листата след прецъфтяване (окапват листата в долната част на стъблото).
 
Как се пресажда отрязано връх­че от коледна звезда – слага се във вода да пусне коренчета или направо се засажда в почвата?
Коледната звезда се размножава чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. След като се развият корени, резниците се засаждат в не много големи саксии на 9–15 см в богата (особено на желязо), порьозна почва.
 
В подложката на саксийката ли се полива, или в пръстта?
И двата варианта са подходящи, както и поставянето на саксията в по-голям съд с вода. Трябва да поддържате постоянна влага.
 
Как да накараме листата да се обагрят в червено?
В началото на есента започнете т. нар. контрол на светлината, за да почервенеят листата до края на декември. Привечер растението се покрива с кашон или черна найлонова торба, а на сутринта се изважда. На коледната звезда трябва да се осигуряват по 14 часа абсолютен мрак в продължение на 2 месеца. Това ще спомогне за обагрянето на листата й. През зимата ограничете поливането. Поливайте я едва когато установите, че почвата е суха.
 
Пръскат ли се листата с вода?
През лятото може да се напръскат.
 
Кога се подрязва, за да цъфти по Коледа?
През пролетта е добре да се подреже за хармонична форма. В този момент, докато се появят от оставените пъпки нови листа, се полива по-малко. Стъблата се подрязват около 10–15 см над саксията. През май се слага на хладно и тъмно място (около 15 °С), след което при изваждането на светло звездата започва да расте бързо. Връхчетата й се режат, за да се разклони. Започнете по-често поливане (3–4 пъти седмично) и торене на 2 седмици. Гледано по този начин, растението трябва да цъфне по Коледа. Подрязва се като лоза, няма значение от големината.
 
Запомнете!
► Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато денят е къс.  ►Торът, с който се тори всяка седмица през лятото, трябва да съдържа повече калий, за да се подпомогне формирането на цветовете й.  Растението има нужда от достатъчно светлина и температури от 17 до 21 °С през нощта и от 20 до 24 °С през деня в зависимост от сорта. Ако тези температури се поддържат, докато коледната звезда цъфти, се развиват по-едри прицветници (истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които си наричат „цветове“), но растенията се изнежват и стават нетрайни. ► Растението се полива само с вода със стайна температура тогава, когато усетите с пръсти, че почвата е изсъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива! ► Избягвайте да поставяте саксията на пряка слънчева светлина в помещението, на течение или в близост до отоплителни уреди през зимата. През лятото можете да изнесете цветето на балкон, който не е ветровит.