Maggi & Сандра Алексиева

MAGGI® И САНДРА АЛЕКСИЕВА ВНЕСОХА ЩИПКА АРОМАТ В КАРНАВАЛА НА ХУМОРА И САТИРАТА В ГАБРОВО

На 21-ви май Кулинарно шоу с MAGGI® зарадва гостите на Карнавала на хумора и сатирата, който се провежда ежегодно през месец май в гр. Габрово, с вкусни идеи и много подаръци. Участието е част от програмата на кулинарния бранд на Нестле, в рамките на която през 2016 г. MAGGI® става част от традиционни български фестивали, събори и средища на българската култура. С цел да преоткрие, обогати, популяризира и съхрани изконните семейни ценности и традиционните ястия, специално изградена подвижна MAGGI® кухня се сля с празничната програма на Карнавала и демонстрира иновативни интерпретации на любими рецепти.

В специално изградената за случая MAGGI® кухня, обичаният кулинар Сандра Алексиева изненада жители и гости на града с едно интересно и малко позабравено ястие от старите готварски книги на габровци, наречено “Tакъми”. Семейната трапеза и ритуалите по приготвяне на традиционните български ястия, разнообразни и индивидуални за всяко кътче на страната, са непресъхващ извор на нашата култура.

Габровци винаги са се славели със своя неповторим вкус към нетрадиционното. В миналото те събирали черупките на охлювите, старателно ги измивали и ги нижели на връв. Така нанизаните черупки наричали „такъми“ и ги варяли заедно с ориза, придавайки му аромат и вкус. Това нетрадиционно ястие, приготвяно от габровци в близкото минало, получи своята модерна интерпретация от Сандра Алексиева. Пред очите на гостите на кулинарното шоу, тя демонстрира един нов и интересен прочит на рецептата*, използвайки незаменимата помощ на MAGGI®.

Водещият на Кулинарно шоу с MAGGI® Симо Колев забавлява публиката с тематични игри в типично хумористичния и авантюристичен дух на габровци. По време на шоуто, Сандра Алексиева сподели с жители и посетители на Габрово множество кулинарни хитрини и тънкости от кухнята и потопи участниците в света на българските аромати, превръщайки готвенето в забавление за малки и големи.

Следващото участие на Кулинарно шоу с MAGGI® е в рамките на десетото юбилейно издание на Празник на горнооряховския суджук. В гр. Горна Оряховица на 4-ти юни MAGGI®, Сандра и Симо ще зарадват гостите с нови рецепти, игри и подаръци.

*ТАКЪМИ С ОРИЗ

Необходими продукти:

  • 20 черупки от охлюви (такъми)
  • 500 гр. ориз
  • 2 тиквички
  • 2 моркова
  • 2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • Връзка магданоз
  • MAGGI® Унисос
  • Олио
  • Вода

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера оризът се запържва в загрятото олио, докато стане прозрачен. Прибавя се водата в съотношение 1:3 спрямо ориза. Последователно се добавят нарязаните на кубчета тиквички, моркови, лук и чесън. Овкусява се с 1 лъжица MAGGI® Унисос. Готовият ориз се сваля от котлона, поръсва със ситно нарязан магданоз и се разбърква. С една трета от готовата смес се пълнят предварително почистените такъми. Оризът със зеленчуци се поднася, декориран с пълнените такъми.