MILF ИЛИ СЕКСИ ЛИ Е ЗРЕЛОСТТА

MILF, или секси ли е зрелостта
 
октомври, 2013 г.
 
© goodluz / www.123rf.com
 
Защо през последното десетилетие в статуса на секссимволи все по-често се оказват зрели жени?
„Жената след 40 години в секса – тя е изумителна, деликатна и чувствителна любовница, опитна в сексуалната игра, хазартна, дръзка, привлекателна и много страстна. Тя управлява и с готовност подчинява, тя изкушава и се оставя да бъде изкушена“ – пише един потребител в един форум в Интернет. Своя пол той обозначава като мъжки, но някои форумци подозират, че текстът принадлежи на жена. Не е ясно защо, но това не е толкова важно. По-важното е, че това „еротично есе“ отразява процес, започнал преди двадесет години, а днес върви с пълна скорост. Включвайки коя да е тв програма за знаменитости или прелиствайки страниците на светските хроники, ние виждаме модели, актриси и певици, чиято сексуалност с възрастта става все по-ярка: Мадона и Шарън Стоун (55 г.), Деми Мур (50 г.) и Моника Белучи (48 г.)…
Възрастта им на никого не пречи нито да им се любува, нито да ги пожелава. Техните киногероини си остават страстни съблазнителки, а и самите тези жени в реалния живот не се отказват от любовни приключения – понякога с мъже, доста по-млади от тях.
 
Усещане за себе си
Щеше да бъде прекалено просто да обясним техния неувяхващ секса­пил с постиженията на притегателна сила с постиженията на козметологията и пластичната хирургия. Колкото и парадоксално да звучи, чудесата на хирурзите и козметолозите са по-скоро следствие, отколкото причина за популярността на зрелите жени.
„Направих си лифтинг и пооправих малко фигурата си, за да изглеждам именно така, както се чувствам – разказва 47-годишната Елена. – Свикнала съм да се харесвам, да бъда привлекателна. Сексуалната страна на живота за мен е много важна.“
Ако на двадесет години жената се решава да подобри външността си, за да реши някоя конкретна задача (например да се омъжи или да започне кариера в шоубизнеса), то след 40-годишна възраст тя по-скоро желае да приведе своята външност в съответствие с възрастта си. Значи ли това, че днешните 40-годишни в някакъв смисъл са по-млади от своите майки на същата възраст? Определено. „Векове наред пътят на жените е бил разделен на предвидимите три етапа:
 
момиче – девойка – омъжена жена
Всеки от тези етапи е бил формализиран и подкрепен от ритуали, посягането на които би означавало противопоставяне на цялото общество. За никоя жена не е било възможно да се върне към преживян вече етап от живота си. Разводът е бил по-скоро изключение. Затова жената е зацикляла на етапа омъжена: на 25-годишна възраст е била обременена с няколко деца и изцяло въплътена в социалната роля на майка. Още през втората половина на XX век социално регламентираната възраст за „изход от секса“ е била 40 години. По-възрастните жени просто не са могли да бъдат привлекателни в очите на мъжете. Те са имали друга социална роля – да подготвят дъщерите си за женене и да станат… баби (и в прекия, и в преносния смисъл). В тази ситуация те не са имали шансове да разкрият, а често даже и да осъзнаят собствената си сексуалност. Днес обществото не пречи на жена след развод да излезе отново на „светло“ и никому не би хрумнало да я осъжда. А за да се върне към предишния свой етап на живот, е достатъчно да смени обкръжението си или да се премести на нова работа. Тогава в живота є се появява усещане за новост, а значи – и за младост и сексуалност.
На някои жени дори не им е нужно нищо да сменят, за да се почувстват обновени, освен гардероба си. Младежка мода днес повече не съществува. Има нещо като тийнейджърска мода, но и тя е приемлива за жени на 50-годишна възраст, стига да се възползват умело от модните тенденции. Границите на житейските етапи са неустановени, което прави сексуалното удоволствие достъпно за всички възрасти.
 
Неотразимите MILF
Тази жаргонна абревиатура (от английски – Mother I’d Like to Fuck – „майката, която бих искал да чукам“) днес присъства в повечето официални речници. Именно така във филма „Американски пай“ изтерзаният герой тийнейджър атестира майката на своя приятел. Поредната шега от поредната тийнкомедия даде име на ново направление в еротиката и порнографията. Неговата главна героиня е жена, по-възрастна от 35 години, която активно съблазнява юноши (например доставчици на пица или съученици на своя син студент). След 2000-ата година в общия обем на порноиндустрията филмите и сайтовете за MILF съставляват 15–20%. Дори бе въведена специална номинация за най-добра порноактриса в категория MILF. Което казва само едно: рейтингът на 40-годишните е висок и тези жени действително привличат сексуално мъжете.
Впрочем моделите на сексуално поведение на мъжете между 18- и 25-годишна възраст и жените, два пъти по-възрастни от тях, са доста сходни, твърдят сексолозите. Младите мъже обикновено се стремят към връзки без задължения и дълги преговори, а техните връстници очакват от секса гаранция за продължителни отношения. И макара че и през периода между 27- и 35-годишна възраст една жена може да е заинтересована от бърз и безотговорен секс, все пак тя е обременена от евентуално нерешените проблеми за семейството или кариерата. А в живота на една 40-годишна жена почти всичко се е състояло: образование, професия, кариера, семейство. Благодарение на опита си тези жени знаят как да получават сексуално удоволствие и да го доставят на партньора си. При това имат усещане, че е жалко да губят времето си в дълги размисли и анализи, тъй като животът и без това е кратък.
Популярността на чувствените красавици над 40-годишна възраст само потвърждава, че щастливата сексуалност е възможна на всякаква възраст. И на нея можем само да є се радваме.