Restart НА КИЛОГРАМИТЕ

Restart на килограмите
 Как да възстановим формата си след преяждане
 
 
 
февруари, 2009 г.
   
 
Снимка © Imagery Majestic – Fotolia.com
 
Признайте, че понякога ви се случва да изядете повече, отколкото сте планирали, а даже и престъпно повече. Добре поне, че е понякога, защото преяждането се третира като проблем само когато е системно – един път седмично или повече. Тогава то става причина за трайно увеличаване на теглото. Ако вашето „понякога“ се включва в тази система, налага се да решите разумно сложния казус и сравнително бързо и безболезнено да се избавите от този вреден навик. Подчертаваме дебело, че повръщането на храната в никакъв случай не може да се разглежда като средство за борба с преяждането, тъй като е вредно за здравето.
Два са начините за поддържане на постоянни килограми – да устоявате на изкушението да преядете или да предприемате радикални мерки след евентуално преяждане.
Ако сте претърпели неуспехи и на двата фронта и от отчаяние продължавате с удвоена енергия да се тъпчете в продължение на три-четири дни след голямото преяждане, положението със сигурност ще се влоши още повече. Надяваме се, че тази кратка статия ще ви вдъхнови за по-упорита борба с преяждането до победния край.
 
Увеличете консумацията на течности
Първото нещо, което трябва да направите, за да възстановите физическата си форма след преяждане, е да елиминирате течностите от организма веднага след събуждане. Често пъти половината от натрупаните килограми след преяждане се дължи точно на задържаните в организма течности. Извеждането им ще ви помогне да ускорите процеса на отслабване. Противно на очакванията, дехидратация се постига чрез пиене на повече вода.
Затова в продължение на един-два дни след преяждането се постарайте двойно да увеличите консумацията на напитки, които не съдържат кофеин. Не е задължително да пиете само минерална вода – може също така и плодови сокове, прясно мляко и пилешки бульон. Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, защото те също съдържат много вода.
Освен това през тези дни ви препоръчваме да следите за съдържанието на сол в хранителните продукти. Солените храни способстват задържането на вода.
 
Не гладувайте
Естествено, за да се „оправите“ след преяждането, вие веднага решавате да се откажете от храната поне за един ден или за няколко дни да минете на нискокалорична диета. Чудесно решение, но само на пръв поглед. За съжаление диетата и постоянното чувство на глад само ще влошат и без това нарушената обмяна на веществата.
Вместо да гладувате, постарайте се да хапвате малки количества храна начесто, и то предимно такава, която съдържа повече белтъчини. Белтъчините – това жизненоважно хранително вещество – най-добре стимулират обмяната на веществата. Увеличената консумация на белтъци ще ви помогне да изгорите част от излишните калории.
За целта включете в менюто си бяла риба, приготвена на пара (но не много солена), и пилешко месо, приготвено на тиган с тефлоново покритие, без мазнина. Консумирайте рибата и пилето в съчетание с пресни зеленчукови салати, но не подправяйте салатите с дресинг.
 
Вдигане на тежести вместо кардиотренировка
Пак мъчителните угризения на съвестта ви карат да решите колкото е възможно по-бързо да се отправите към спортната зала и да изгорите насъбралите се от преяждането излишни калории с интензивна тренировка. Както вече навярно се досетихте, това също не е най-доброто решение. За да си върнете формата отпреди преяждането, по-добре е да се занимавате със силови упражнения (с тежести), а не да се качите за час на бягащата пътека или да яхнете велоергометъра и да въртите педалите до изнемога. Вдигането на тежести „изгаря“ гликогена, натрупан в мускулите. Ако сте наблягали на храна, богата на въглехидрати, по време на преяждането, вдигането на тежести ще ви помогне да изгорите именно калориите, натрупани от въглехидрати.
Кардиотренировките с умерена интензивност и продължителност около час „изгарят“ много по-малко „въглехидратни“ калории, отколкото силовите упражнения с тежести. Освен това след края на кардиотренировката изгарянето на калории постепенно спира, а след занимания с тежести този процес интензивно продължава.
 
Въздържайте се от алкохол
Алкохолът не само е богат на „празни“ калории, но и пречи на способността ви да взимате разумни и обосновани решения по отношение на храненето. Затова е по-добре да го изключите от менюто си поне в продължение на два дни след преяждането.
Ако ви е изключително трудно да го „изхвърлите“ от менюто си, поне се постарайте да го ограничите до една чашка концентрат или до чаша вино на ден. Запомнете, че след една изпита чаша алкохол трябва да изпиете две чаши вода.
 
Подгответе се за преяждането
В случай че сте информирани отрано за предстоящото пиршество и си знаете, че е неизбежно да преядете, можете да се подготвите за него и по този начин да намалите вероятността да натрупате излишни килограми.
Първо, по възможност се постарайте няколко дни преди преяждането да се поизпотите в спортната зала. Това ще позволи да изчерпате запаса от гликоген в мускулите и когато преядете, голяма част от постъпилите в организма ви калории ще се натрупат директно в клетките на мускулната тъкан. Така, ако пък преядете с храна, богата на въглехидрати, което е твърде вероятно, само ще се приближите към заветната цел – да увеличите мускулната си маса.
Второ, ако не разполагате с време и желание за интензивно физическо натоварване, постарайте се да намалите консумацията на храни, съдържащи мазнини и въглехидрати, няколко дни преди планирания пир. Това ще ви помогне да създадете дефицит от калории, който ще „запълните“ по време на голямото плюскане. Казано по-просто, с преяждането просто ще възстановите предишния калориен баланс в организма си.
И не забравяйте, че тази препоръка (да минете на минидиета без мазни и въглехидратни храни преди преяждането) трябва да се изпълнява без фанатизъм – достатъчно е всеки ден в продължение на три дни да „орязвате“ най-много по 300–500 калории от количеството, което обикновено постъпва в организма ви.