ВЪНШНИЯТ ВИД НА ЗДРАВЕТО

Външният вид на здравето
 

август, 2012 г.

 
Коя жена не мечтае кожата й да е здрава, еластична и нежна, косите – гъсти и блестящи, тялото – стегнато…
 

© Lev Dolgatshjov / 123rf.com
 
Външният ни вид безусловно отразява здравословното ни състояние и издава процесите, които протичат в тялото ни. Блясъкът в очите и здравата кожа, както и изражението на лицето зависят от нивата на половите хормони в организма ни. Еластичността на кожата – от състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.

Много проблеми, които ние често приемаме като козметични дефекти, не са нищо друго, а сигнали за тревога. За да можем да ги разшифроваме, трябва да бъде поставена диагноза, за което ще ви помогнат определени диагностични тестове. Разбира се, диагнозата ще постави лекуващият ви лекар, а също и ще назначи лечение. А нашите съвети ще ви помогнат да се ориентирате в избора на необходими анализи.
Проблемна кожа
С акне в младежка възраст се сблъскват почти всички. Акнето обяснява хормоналното пренастройване на организма и с времето напълно минава. Доста по-сложно е да се справите с „юношеско“ акне, появило се в резултат на хиперфункция на мастните жлези след 20–25-годишна възраст. То се съпровожда от разширени пори, върху лицето се появява мазен блясък, кожата става груба, с нездрав тен.
Причината? Възможно е тя да е хиперфункция на мастните жлези. Този процес се контролира от хормоните тестостерон и кортизол. Ако нивото им е високо, мастните жлези започват да работят на „авариен“ режим, превишавайки денонощната норма неколкократно. Друга възможна причина са нарушенията в храносмилането, а също и претоварването на черния дроб.
Анализирай това Можете да започнете изследване за определяне на нивото на следните хормони: ► тестостерон ► кортизол ► глобулин, свързващ половите хормони.
Ако количеството на тези хормони е в норма, трябва да се изследва състоянието на органите на стомашно-чревния тракт. За това ще ви помогнат:  специални изследвания на кръвта ► биохимия на кръвта.
Докато се установи причината, спазвайте следните правила:  откажете се или сведете до минимум пушенето, употребата на алкохол, на мазни, люти и солени храни ► намалете консумацията на газирани напитки и сладко (захарни изделия и шоколад). И не стискайте пъпките с пръсти – това може само да влоши ситуацията.
Отоци и подпухналост на лицето
Стъпалата ви отичат ли вечер? Стават ли пръстите ви на ръцете двойно по-дебели? А сълзят ли сутрин очите ви?
Причината? Отоците могат да бъдат признак за болни бъбреци. Допълнителни рискови фактори: усложнено протичане на инфекциозни заболявания, нарушения в обмяната на веществата, бъбречнокаменна болест, злоупотреба с алкохол.
Анализирай това При подозрение за заболяване на пикочоотделителната система се препоръчват следните анализи: ► общ анализ на урината ► съдържание на белтък в кръвта ► креатинин (в кръвта) ► урея (в кръвта).
Старайте се да избягвате прекомерни натоварвания, разхождайте се на чист въздух, изключете от менюто си мазните и солените храни. Пазете се от настинки.
При обостряне на цистити и уретрити не се самолекувайте, а своевременно се обърнете към лекар уролог.
Тъмни кръгове под очите
Посивял тен и бледо лице, „звезди“ от кръвоносни съдове, тъмни синкави сенки под очите… Всичко това може да предупреждава за заболяване на сърдечносъдовата система.
Причината? Заболяванията на сърдечносъдовата система водят до нарушение на кръвообращението и до недостиг на кислород в тъканите. Затова се променя цветът на лицето и могат да се появят мрежички от спукани капиляри по кожата там. А също така тъмни кръгове и отоци под очите.
Анализирай това При подозрение за заболяване на сърдечносъдовата система се правят ЕКГ и редица лабораторни изследвания:  клиничен анализ на кръвта ► липиден профил ► изследване на нивото на глюкозата в кръвта, както и на нивата на тиреотропния хормон (ТТГ).
Влошено състояние на ноктите
Ако сте забелязали, че ноктите ви са с променена структура, цвят или здравина, обърнете внимание на тези симптоми. Формата и цветът на ноктите могат много да разкажат за състоянието на различни органи и системи в организма.
Причината? Най-често тя е недостиг (или пък предозиране) на някакъв микроелемент. Например белите петна по ноктите говорят за това, че на организма му липсват желязо и цинк. Ако ноктите са започнали да се разслояват, не е изключено да страдате от недостиг на витамини А и D или от дефицит на силиций и селен. Ако подозирате, че ноктите ви са поразени от гъбична инфекция, своевременно се обърнете към лекар.
Анализирай това Състоянието на ноктите се влошава при постоянен контакт с химически агенти, например синтетични почистващи и перилни препарати. Затова при чистене и пране използвайте ръкавици. Редовно използвайте кремове за ръце и нокти.
Излишно тегло
Внимавате за фигурата си, но се оказва все по-трудно да сте във форма и да поддържате нормалното си телесно тегло. Нито диетите, нито спортът дават някакви задоволителни резултати от един момент нататък…
Причината? Най-близката до логиката е хормоналният дисбаланс. По принцип теглото (както наднорменото, така и поднорменото) се влияе от хормона естрадиол, както и от хормоните, които се отделят от щитовидната жлеза. Естрадиолът, по-известен като „хормонът на женствеността“, регулира и мастните отлагания. Ако той е в излишък в организма, може да стане причина за напълняване на най-проблемните за жената места (в областта на корема и бедрата). За оценка на функциите на щитовидната жлеза трябва да се обърнете към ендокринолог, който да ви назначи необходимите изследвания. А ако имате ендокринни и метаболитни нарушения, с една диета или със спортуване е невъзможно да решите проблема с наднорменото тегло.
Анализирай това Нарушенията мога да се установят с тестове за определяне на нивото на: ► тиреотропния хормон ► естрадиола.
Движете се повече, спортувайте, занимавайте се с фитнес и танци, не преяждайте вечер. Откажете се от мазните, лютите храни, от сладкото. Хранете се с нискокалорична храна, зеленчуци, плодове, риба, пилешко месо, млечни продукти с ниска масленост.
Ако страдате от поднормено тегло, проблемът е не по-малко тревожен. Хранете се балансирано. Проверете състоянието на стомашно-чревния тракт.
Прекомерно окосмяване
То, освен че създава неприятности и комплекси на много жени, е сериозен медицински проблем. Става дума за окосмяване на участъци от женското тяло като лице и гърди, където по принцип не би трябвало да се появява окосмяване. Механичното отстраняване на космите и различните методи за епилация могат да дадат само краткотраен ефект.
Причината? Става дума за повишено ниво на мъжките полови хормони (андрогените) в организма, което е много опасно и може да доведе до нарушение на работата на яйчниците и до безплодие. Най-разпространени причини за повишаване нивото на мъжките хормони са прием на лекарствени препарати, нарушена функция на надбъбречните жлези, наследствени фактори.
Анализирай това Може да се направи комплексно изследване на нивото на следните хормони:  тестостерон ► SHBG (глобулин, свързващ половите хормони) ► 17-ОН прогестерон  DHEA-SO4. Макар че механичното отстраняване на космите дава само временен ефект, се налага де се използват различни методи на епилация и депилация. За да изберете щадящия и подходящ за вас, ще ви помогне дермокозметологията.
Косопад
Липсата на блясък, опадането на косата и цъфтящите краища са най-разпространените проблеми, които по правило са свързани с цял комплекс от промени в организма.
Причината? Падането на косата може да бъде признак за авитаминоза, и по-точно, за недостиг на витамините А, С, Е и от групата В, както и на минералите калций, желязо, цинк и магнезий. Авитаминозата от своя страна може да се развие вследствие на нарушена работа на стомашно-чревния тракт. Друга разпространена причина са хормоналните нарушения.
Анализирай това Ще ви се наложи да направите следните изследвания:  на състава на елементите на косата (40 елемента) ► женски хормонален профил.
Ако нивото на хормоните ви се окаже в норма, трябва да изследвате състоянието на органите от стомашно-чревния тракт.
Откажете се от топъл сешоар, маша, преси. Горещината и студът също създават условия за влошаване на кръвоснабдяването на космения фоликул.