Годината на Синия дървен кон


януари, 2014 г

Основни характеристики

Девиз: „Искаш ли да промениш света, започни със себе си“.

Име на коня: Ма.

Елемент: вода.

Стихия: дърво.

Енергетика на годината: ден (смесена, неутрална, т.е. няма изразена полове идентификация, за разлика от активното мъжко начало ян и пасивното женско начало ин)

Цвят: зелен, синьо-зелен (основни); син, светлосин, сив (допълнителни).

Зодиакално съответствие: Везни.

Растение на годината: пшеница.

В китайската митология Конят и стихията дърво се отъждествяват с Изтока; с пролетта, като сезон; с утрото, като част от денонощието и с тийнейджърските години, като етап от живота. Всичко това благоприятства новите начинания през 2014 г., а също и реализацията на суперсмели проекти и планове.

Годините на Коня са

най-неспокойните

наситени както с ярки събития, така и с трудности и изпитания, особено за младите хора. Всички активни действия на тази възрастова група ще окажат влияние върху бъдещето, а новите идеи, ако се реализират, ще запазят своята актуалност много години напред.

Астрологичната картина на 2014 година се характеризира с напрежение между планетите Юпитер, Уран и Плутон. Тауквадратът на Юпитер  с Плутон и Уран символизира

борбата между доброто и злото

между бога и дявола. На индивидуално ниво означава противоречия; поражда несъответствия между желанията и възможностите; тласка към кризи (психологически, семейни, в отношенията между хората и т. н.).

В социален план подобна конфигурация се явява знак за

конфликт между властта  и народа

а квадратът Уран в Овен към Плутон в Козирог продължава да благоприятства нестабилните глобални световни процеси, в това число и природните (признак за повишена сеизмична активност). Уран в Овен изостря нетърпимостта в обществото, усилва желанието за промени и трансформации. Но Дървения кон призовава преди всичко към

работа над себе си

Както е видно, годината на Синия дървен кон е много сложна от астрологична гледна точка. Но едновременно с това настъпва тържеството на силните и волеви личности, които са в състояние да превръщат отрицателната енергия в положителна, а решението на проблемите им помага д астанат още по-стабилни, решителни и оптимистично настроени.

2014 г. се явява преломна за сферите на икономиката и управлението, което ще е  съпътствано с нови финансови катастрофи. Конят, със своето зодиакално съответствие Везни, няма да прояви чудесата на „световния синхрон“, а  по закона за запазване на енергията някъде ще отнеме, а някъде ще прибави“. Икономическите „балони“ ще продължават да се надуват и ще провокират криза в икономиките на много държави.

Конят е знак на дестабилизацията

Той е провокатор на всевъзможни промени във всички сфери, така че не се надявайте на заздравяване на моралната, икономическата и законодателната база през 2014 г.. Социалното неравенство ще се засили. Различията във възгледите и ценностите – също.

За разлика от мъдрата, мистично настроена и изтънчена Змия, Конят е по-повърхностен и груб, затова прави акцент върху материалното за сметка на културните и духовни ценности.

Раздор или самоконтрол

Според Източния календар Дървеният кон е по-малко енергичен от конете на другите стихии. Характерни за него са импулсивността и неуравновесеността.

Образът на Коня е неотменно свързан с образа на ездача, като конят символизира подсъзнанието и инстинктите, докато ездачът – „Аз”-ът или егото.

Конят всъщност символизира онова, което трудно се контролира – психическата енергия, желанията, влеченията и емоциите ни. Като най-трудно контролируемите състояния са страх и гняв. Оттук и негативният аспект на Коня – разрушителност и саморазрушителност.

През 2014 г. се повишава актуалността на самоконтрола и умението да се направлява  енергията в правилна посока, за да се избегнат конфликтите – както вътрешните, така и външните. Неслучайно в много митологии Конят се явява символ на раздора. Дървеният кон например е бил символ на Троянската война.

Действайте бързо!

И се доверявайте на интуицията си
В годината на Синия дървен кон ще ви е по-лесно да вземате неочаквани решения за развитието на бизнеса си, отколкото да чакате старите планове да се сбъднат. През 2014 г. ще ви бъде по-лесно да започнете нова авантюра, отколкото да гледате реалността в лицето. Освен това Конят, за разлика от Змията, предполага леко отношение и към парите. Той е шедър, с „широки пръсти“, затова и лесно ще се съблазнявате да харчите много пари за развлечения и празници.