ЕКОЛОГИЯ НА КОЖАТА

Екология на кожата
По-задълбоченото разбиране на механизмите на стареенето ни води към необходимостта да решаваме екологичните проблеми на… собствената си кожа.
© Valua Vitaly | Dreamstime.com
ТЕЗАТА: Токсините се явяват една от причините за стареене.
ИДЕЯТА: Да стимулираме естествените механизми на „изхвърляне на боклука“ от кожата.
Младата кожа е опъната, еластична и с добър тонус. Неоспорим факт. Защо ли? Защото колагенът и еластинът, които по своята същност са структурни белтъци, се произвеждат в нормално количество в организма. Ето защо голяма част от подмладяващите козметични средства е призвана да поддържа производството точно на тези белтъци и да защитава колагеновите и еластиновите влакна от повреждане. Но ефективността на тези средства неизменно се оказва по-малка, отколкото сме очаквали. Експертите са единодушни, че това е така, защото нашата вътрешна „екосистема“ не успява да се справи с натрупалите се отпадъчни вещества.
Изясняване на причините
Колагенът и еластинът имат достатъчно дълъг срок на живот – от 10 до 30 години. Колагеновите и еластиновите влакна не се възпроизвеждат толкова бързо, колкото повечето други белтъци. С годините количеството на повредените белтъчни структури расте, за което са виновни както външни фактори (свободни радикали, ултравиолетово излъчване), така и вътрешни. Например отпадните продукти от метаболитните процеси в тъканите често не са нищо повече от високореактивен „боклук“, който „полепва“ по протеиновите влакна и нарушава тяхната структура. В клетките има нещо подобно на „атомни реактори“, които осигуряват притока на енергия. Когато в такъв един „реактор“ стане „изтичане“, това също води до повреждане на белтъчните структури. Разбира се, в човешкия организъм е предвидено наличието на система за „ремонт“, но ако тя е претоварена (а именно това ние обикновено наблюдаваме в кожата на 40-годишните и над тази възраст жени), се появяват видими признаци на стареене. Какво става, когато организмът не успее навреме да възстанови повредените белтъчни структури? Те се групират, оплитат се и тяхното „ремонтиране“ става невъзможно. Подобно на песъчинка, попаднала между зъбчати колела, те блокират жизнените процеси в тъканите.
Да премахнем всичко излишно
За да се възстанови нормалното функциониране на тъканите, трябва да се отстрани онова, което „не подлежи на ремонт“. Кожата ни разполага с естествен механизъм за почистване на белтъчини, които са в края на своя жизнен цикъл: специални ферменти (протеази), които буквално „разбиват“ белтъчините на съставните им части (аминокиселини), за да могат те да се използват за синтез на нови белтъчини.
Именно на изучаването на това явление са се посветили учените на водещи козметични лаборатории. Доказано е, че с възрастта активността на протеазите спада много: при 70-годишен човек тези ферменти работят четири пъти по-неефективно, отколкото при 20-годишен. Ако се открие вещество, което може да усили активността на протеазата, тогава процесът на възстановяване на повредените белтъчини и синтеза на нови влакна ще стане по-ефективен, а възвръщането на младостта на кожата – напълно постижима задача.
Раждането на бисера
В резултат от многогодишни изследвания такова вещество бе открито и се превърна в един от основните компоненти на активните серуми. Извлечено от водорасли ламинария, то влиза в комплекс от 21 активни компонента, които са способни да „включат“ механизма за възстановяване на кожата. Комплексът е наречен „Бисерът на лонгоза“, на името на влизащия в състава му мадагаскарски лонгоз (растение от семейството на джинджифиловите). Той активира следната „верижна реакция“: елиминиране на шлаката–подобряване на всички клетъчни функции–удължаване на живота на клетките–възстановяване на структурните белтъци–синтез на нови белтъци.