МЕДИТАЦИЯТА НЕ Е ТРУДНА

Медитацията не е трудна
 
Както уверяват психолозите, истински щастливи могат да бъдат хората, способни да се наслаждават на настоящия момент, като живеят тук и сега.
Това умение е неотделимо от умението да се отпуснеш – нещо, на което
могат да ви научат съвременните техники за медитация.
 
© Sergey Skleznev | Dreamstime.com
Отпуската е подходящо време за промяна – сега е моментът да обърнете страницата и да започнете нов живот. Какво да направите обаче, ако постоянният стрес и напрежение саботират постоянно тази промяна и ако работата и проблемите ви се въртят постоянно в главата ви? Скъпоценните дни за отдих бързо отминават, а вие изобщо не можете да превключите на режим „почивка“.
 
Напрежението ви е станало навик
който не ви „пуска“. Ако не вземете мерки навреме, ще се окаже, че отпуската ви е минала, а вие така и не сте успели да си починете.
Аклиматизацията през първите три дни е съвсем нормална и точно затова физио- и психотерапевтите препоръчват да си взимате не по-малко от 10 дни отпуска. А най-добре – 14 дни, за да имате време наистина да си починете след задължителните първи три дни на адаптация.
Често обаче очакваната адаптация не настъпва даже и след първата седмица отпуска. По статистика все повече хора на възраст между 30 и 45 години имат проблеми с отпускането. Няма как да е иначе, след като цял живот се учим да работим „на педал“ и да сме максимално концентрирани. В някакъв момент се оказва, че
 
тялото и умът ни са се отучили да почиват
Тялото трупа умора през цялата година, в аварийни ситуации и наличие на проблеми отговаря със спазми и мускулна скованост. Именно тялото, и по-точно мускулната система, позволява или не позволява на мозъка да се настрои на честотите на почивката. За да не си развалите сами отпуската заради натрупаното напрежение, трябва отрано да поработите за „преквалификацията“ на собственото си тяло. Като отново откриете забравеното изкуство да се отпускате.
Какво да направите? Медитирайте.
 
Какво е медитация
Казват, че е много по-трудно да обясниш принципите на медитацията, отколкото да се научиш да ги прилагаш на практика.
Медитацията – това е концентрация върху собствените усещания, която ни помага да постигнем спокойствие и ни дава възможност да управляваме емоциите си. След медитативен сеанс човек се чувства като обновен.
Няма правилни и неправилни начини за медитиране. Просто трябва да се научите да спирате вниманието си върху въображаеми природни картини, звуци, шумове или върху дишането и да се съсредоточавате за известно време върху тях. Това не е толкова сложно. По-лесно е това да се постигне в група с учител, но се надяваме нашите указания и описания на прости техники да ви помогнат да започнете да медитирате и самостоятелно.
 
СПОКО
Съвети за начинаещи
Когато започнете да се занимавате с медитация, първо изключете мобилния си телефон. Ако сте вкъщи, помолете близките ви да не ви безпокоят.
Лятото е подходящото време да медитирате сред природата. Например на тихо уединено място – под дърво или на брега на морето.
Заемете максимално удобна поза. Така че практически да не усещате тялото си.
Започнете от по-простото към по-сложното. Опитвайте се да практикувате медитация по няколко минути на ден. Постепенно удължете времето на заниманията до 20 минути. Първо започнете с медитация със свещ.
Медитирайте редовно. За да постигнете желания ефект, практиките по отпускане трябва да се правят ежедневно. (Не е задължително да ги правите по едно и също време, но не трябва да пропускате нито ден.)
Не се вълнувайте, ако не успявате да прогоните ненужните мисли. Не им се противете. Нека вашето тяло живее спокойно свой живот. Постепенно ще се научите да се концентрирате само върху физическите усещания и дишането.
Нека не ви смущават различните митове за това, колко е трудно да се овладее техниката на релаксация. Медитацията не е нещо сложно, но се усвоява търпеливо и постепенно.
 
5 минути отпускащи
дихателни упражнения
В момент на нервно напрежение несъзнателно задържаме дъха си или дишаме учестено и повърхностно. По думите на специалистите равномерното дълбоко дишане е надежден и сигурен начин бързо да се отпуснем и да се успокоим.
Концентрирайте се върху дишането. Вдишвайте и издишвайте бавно и ритмично, като броите до 5.
Изпълнете това упражнение 10 пъти, като се стараете вдишванията и издишванията да са с еднаква продължителност.
Леко вдишайте и издишайте. След това направете дълбоко и бавно вдишване през устата (или през носа – както ви е удобно). Почувствайте как въздухът изпълва целия ви гръден кош, а след това – и коремната кухина. Бавно издишайте и след това отново направете не много дълбоки вдишване и издишване. Изпълнете това упражнение 5–6 пъти.
Сложете длан върху горната част на корема и вдишайте дълбоко. Почувствайте как дланта ви се повдига. След това бавно издишайте и наблюдавайте как дланта ви се спуска. Съсредоточете се върху това движение. Затворете очи и бавно вдишвайте, представяйки си как заедно с въздуха в тялото ви се вливат блаженство и спокойствие. След това бавно издишайте, като си представяте как с въздуха от вашето тяло излизат цялото напрежение и стрес.
Започнете с 5 минути дихателни упражнения, като постепенно увеличавате времето за дихателна гимнастика до 20–25 мин на ден. Дори да не сте подложени на стрес, тренировките по равномерно дишане ще ви помогнат да придобиете чувство за покой.
 
20-минутна медитация по време на ходене
Трудно ви е да намерите подходящо време и място? Пробвайте да комбинирате
медитацията с ходенето.
Направете си разходка на места, където ще ви е по-лесно да се изключите от суетата и проблемите (например по брега на някое езеро или в парка). Избягвайте шумните улици.
Движете се в умерено темпо – спокойно и леко отпуснато.
Опитайте се да установите зоните на вашето напрежение и стрес. Дълбоко вдишайте и издишайте, като усетите как напрежението напуска тялото ви (започвайки да го напуска откъм главата и шията).
Ходете пеша минимум по 20 минути на ден. Концентрацията върху дишането ще ви помогне да прогоните тревожните мисли от главата си.
 

(…)
 
 
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК