ПОДАРИ МИ НЕЩО ХУБАВО

Подари ми нещо хубаво
 
от Райна АНГЕЛОВА, психолог
 
декември, 2011 г.
 
Подаръците трябва да доставят радост. Да разпалват искри в очите не само на онези, за които са предназначени, но и очите на подаряващия да заблестят от факта, че е успял да направи някого щастлив.
 
© Softdreams | Dreamstime.com
 
Вярно е, че традицията ни задължава в коледната и новогодишната нощ да изненадваме близките и приятелите си, но има нещо, което не бива да забравяме – подаръците са
 
огледалото на нашата душа
Те показват отношението ни и мнението ни за човека, на когото ги правим, както и това, дали го познаваме добре, или не. Така че, внимание! Един несполучлив подарък би могъл да нарани болезнено получателя и да му покаже колко погрешна е нашата представа за него.
От друга страна, подаръците издават за нас онова, което се опитваме да прикрием – какво ни липсва, какви са интересите ни, към какво се стремим. Говорят за способността ни да обичаме, за умението ни да създаваме и опазваме приятелства.
„До шестнадесетата ми година на всяка Коледа получавах от леля ми кукла. Намирам го за странно, тъй като нямаше никаква изненада, а и бях престанала отдавна да играя с кукли“ – през смях споделя моя позната.
Всяко детство е белязано от
 
мечтани, но неполучени подаръци
Като възрастни някои се опитват да подарят на другите оная любов, която не са получили като деца. Може би в продължение на години тази леля е запълвала своите детски липси, опит­вайки се безмълвно да покаже на племенницата си обичта си към нея. Или по-точно, опитвала се е да я направи щастлива по начина, по който някога тя е очаквала да бъде. Често подаряваме електрически влакчета, велосипеди, строителни конструктори вместо електронни и компютърни игри, без да си даваме сметка, че по този начин изпълняваме наши детски желания, които не съвпадат с желанията на този, за когото са предназначени нашите подаръци.
„Винаги пръскам много пари по празниците. Купувам скъпи неща, най-добрите.“ Сигурно и вие сте чували такива изповеди?
Истината е, че
 
много скъпите подаръци
често издават силно желание за доминация. Щедростта е скрит и несъзнателен начин за влияние над другите.
От друга страна, тя може да бъде тълкувана и като опит за заемане на „полагащо се“ по-високо и значимо обществено място.
Най-неприемливи са онези подаръци, които създават отговорности и не са по вкуса на получателя. Това, че ние обичаме животните, не е повод да подарим куче на наш близък например.
 
Подаръкът принуда
е опит да наложим волята си над някого, да се опитаме да го „водим за носа“, да определяме начина му на живот.
„Знам, че детето много иска да има колело. Купих му го, защото синът ми не може да си го позволи. Има кредити, които трябва да изплаща.“ Ето го идеалния начин да накараш някого да се почувства незначителен, нищожен.
Ако искаме да отровим празника на любимите си хора, е достатъчно да им подарим нещо, което категорично и на всеослушание са казали, че не понасят. „Не купувам подаръци, просто давам определена сума“ – това често се дефинира като
 
практичното решение
Подаръкът под формата на определена сума може да се приеме и като безразличие към този, за когото е предназначен. Но и като опит да не се изпадне в неловко положение. Подаряващият може и да не иска да разкрие своя вкус, да даде простор на въображението си, но може и да изпитва уважение към адресата (не знае какво да подари, но за него е важно да достави удоволствие на получателя).
„Аз съм много практична. Знам от какво имат нужда и това подарявам.“ Чували сме и това, нали?
Прахосмукачка, тенджери, лъжици… „Необходимите и полезни“ подаръци са и най-непривлекателните. И не защото са лишени от въображение, а защото имат и едно неделикатно послание – помагам да се справиш с нещо, с което не си успял.
Опитайте да подарите на най-добрата си приятелка, която се бори с наднорменото тегло, кантар за Нова година. Дали ще я зарадвате?
Има и един особен тип
 
хора, които не обичат да правят подаръци
Те не си представят, че могат да доставят удоволствие на другите, и не са в състояние да проявят щедрост. Нещо повече, досадно им е, че са принудени от обстоятелствата да подаряват.
Те или купуват нещо малко и незначително, или просто забравят. Големите нарциси! Зад това поведение се крие едно твърде „чупливо“ его.
Опаковането на подаръка, както и начинът, по който се поднася, говорят също за личността на подаряващия. Те допринасят за утвърждаване на идентичността и едновременно с това са отправен зов за признателност.
И тъй като празниците са призвани да носят радост, нека се опитаме да дарим нежността си и да засвидетелстваме обичта си на тези, без които животът ни би бил труден и безцветен. Да изберем подарък, с който нашата душа ще докосне тяхната. За да засветят още по-силно свещите в коледната и новогодишната нощ.