Празнична трапеза light
януари, 2012 г.
© Andrii Chernov / Depositphotos.com
На новогодишните празници по традиция се яде повече. Обилното хранене е израз на радостта ни от живота. Нищо лошо дотук. Можете да се посветите на тази радост без всякакви угризения и страх от натрупване на излишни килограми, ако замените някои от съставките в храните с по-полезни и по-малко калорични.
Научен подход към храните
Основен „причинител“ на повечето болести на цивилизацията се явява начинът на живот, в частност начинът на хранене – затлъстяването се е превърнало в бич на XXI век. През последните 20 години хората започнаха да ядат повече и да се движат по-малко. Какво да се прави – консуматорско общество! Основно в менюто им преобладават продукти, които са висококалорични, рафинирани и промишлено обработени.
По данни от едно скорошно научно изследване ние превишаваме средно със 70% нормата на потребление на захар и с 50% на холестерол. За сметка на дефицит от витамини, калций и желязо в организма.
Често виновник за лошото самочувствие на човека е именно нездравословното хранене. Недостигът на калций в организма например е причина за 47 заболявания, сред които на първо място е остеопорозата. Дефицитът от ценни аминокиселини (преди всичко от растителен произход) може да е стане фатален, тъй като аминокиселините са основният градивен елемент на белтъчините – основата на живота.
Съвременният живот е такъв, че често не ни достигат време, сили и средства да се храним правилно. Но поне на Нова година, когато посвещаваме повече време на готвенето, нека да изберем полезното. Защото полезно не означава безвкусно.
Даваме ви няколко примера за полезни и вкусни ястия, които са достойни за новогодишната трапеза…
Нискокалоричен вариант на…
За 4 порции
…Салата „Цезар“
► 300 г кралски скариди ► 300 г салата „Айсберг“ ► 100 г пълнозърнест хляб
За соса:
► 30 г аншоа ► 30 г пармезан (32% масленост) ► 30 г каперси ► 1 скилидка чесън ►1 с. л. дижонска горчица ► 100 г обезмаслено кисело мляко черен пипер
Начин на приготвяне
1. Скаридите се почистват и се приготвят на пара за 3–4 мин. Листата салата се накъсват на едро. Хлябът се нарязва на кубчета и се запича във фурната без мазнина – до получаване на крутони. Аншоата се попива със салфетка, за да се отдели излишната мазнина, и се нарязва на дребно. 2. За получаване на соса се смесват киселото мляко, аншоата, каперсите, дижонската горчица и настърганият пармезан. Подправя се с черен пипер. 3. В купа за салата се смесват накъсаните листа от салата, сосът, настърганото сирене и крутоните. Ястието се украсява със скариди и се поръсва с пармезан.
Какво сме заменили
Майонезата – с нискокалоричен сос с кисело мляко. Вместо бял хляб за крутоните се използва по-нискокалоричният полезен пълнозърнест хляб. Освен това крутоните се пекат, а не се пържат в масло. Благодарение на тази замяна салатата се усвоява лесно и не претоварва стомаха.
За 4 порции
…Салата с месо от раци
► 100 г пресен спанак ► 100 г рулца от раци ► 2 средно големи домата ► 1 грейпфрут ► 100 г коктейлни бейби царевички сол, черен пипер
За соса:
► 1 с. л. зехтин ► 2 с. л. винен оцет ► 1 брой лук шалот
Начин на приготвяне
1. Спанакът се нарязва на едро. Грейпфрутът се разделя на резени, които се обелват. Царевичките се нарязват на кубчета. 2. Приготвя се сос от нарязания на дребно лук, винения оцет и зехтина. 3. Всички съставки се слагат в купа за салата, смесват се и се заливат с дресинга. Салатата се овкусява със сол и черен пипер.
Какво сме заменили
Тежкия майонезен сос – с лек и пикантен дресинг. В сравнение с класическия си вариант тази салата е доста по-диетична.
За 4 порции
…Торта „Наполеон“
► 1,3 л гореща вода (85 градуса) ► 5 жълтъка ► 500 г брашно ► 3 с. л. кафява захар 20 мл растително олио 100 г ягоди
За крема:
► 1 л прясно мляко ► 4 жълтъка ► 100 г тръстикова захар ► 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне
1. Брашното, 5-те жълтъка и кафявата захар се смесват. Към тях на тънка струя се налива горещата вода. 2. Във фурната, във форма, намазана с олио, се изпичат много тънки блатове (палачинки). 3. Приготвяме крема. Млякото се стопля на котлон, но без да кипне. Добавя се ванилията. Съдът се слага на водна баня и един по един в млякото се разбъркват 4-те жълтъка. Бърка се постоянно, докато кремът се сгъсти. 4. Добавя се тръстиковата захар, след което кремът се оставя да се охлади за 20 мин в хладилник. Готовите блатове се намазват с крем и се подреждат един върху друг. Отгоре тортата се украсява с ягоди.
Какво сме заменили
Торта „Наполеон“ заслужено се смята за един от най-калоричните и тежки десерти. Замяната на масления крем с варен, както и на корите от маслено тесто – с тънки палачинкови блатове, приготвени с вода, води до получаване на лек и много вкусен десерт.
Полезни замени
► Как да приготвите вкусен нискокалоричен десерт
Като използвате повече продукти с нисък гликемичен индекс. Например част от маслото може да се замени с… настъргано варено цвекло; млечният шоколад – с натурален. Замените са много вкусни, без значение че бихте си помислили обратното.
► Коя е най-подходящата полезна гарнитура към месо и риба
Може и да ви прозвучи еретично, но най-добре е в новогодишната нощ да минете без гарнитура. Ако пък това ви се струва радикална мярка, направете си прясна салата и я използвайте като гарнитура. Съчетанието на месо с картофи или с макарони е много тежко за храносмилането.
► Как дресингът да стане по-лек, но да си остане вкусен
Алтернатива на майонезата е обезмасленото кисело мляко. Млечният дресинг е много вкусен. Но повечето от салатите могат да минат и само с малко зехтин, в който сте разбъркали различни зелени подправки: копър, магданоз, каперси, босилек. Получава се много приятен дресинг.
► В каква последователност се консумират ястията? Трябва ли да има пауза между приема им
Не е толкова важнодали ще има почивка между приема на различните ястия (между салатата и основното например). По-важно е да направите пауза преди десерта. А най-важно е да ядете бавно и да дъвчете внимателно храната. Старайте се да осъзнавате удоволствието от всяка хапка. Празник е все пак – и за небцето ви също.
(…)
ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК