Приказно коледни нокти

от Мирослава ИВАНОВА

Снимки Личен архив

Виктория Станоева с диплом за шесто място в дисциплината „Дизайн и украса на нокти“

декември, 2013 г.

Ръцете са продължение на душата ни, жестовете ни изразяват и неслучайно древното мистично изкуство хиромантия предсказва съдбата на човека по „написаното” върху дланта. Ако някои преди години беше „гледал” върху ръката на момичето, което ще ви представя, щеше да й предскаже успех на олимпиада. Олимпиада на… нокти. Да. Да. Модерното общество издигна в култ външния вид на ръцете и насочи вниманието върху ноктите. И макар рисуването по тях да е познато от древността, маникюрът и ноктопластиката са понятия на нашето съвремие и огромна част от индустрията за красота. Без него спектърът на женската привлекателност не се смята за завършен. Днес на жените им гледат (съвсем буквално) маникюра. Виктория Станоева си прави

първия маникюр с безцветен лак

когато е ученичка в Художественото училище за приложни изкуства в София, специалност металопластика. На 16-годишна възраст започва да прави маникюр във фризьорския салон на майка си. После учи зъботехника. През 2000 г. „яхва” тогавашната емигрантска вълна и заминава за Испания заедно с по-голямата си сестра Светла. Двете отварят салон в Коста Брава. Виктория прави ноктите, Светла – косите. След няколко години Светла се връща в България, Виктория остава в Испания. Известно време упражнява професията си на зъботехник. „Не издържах да работя това. Зъботехниката ми се стори много строга. И в зъбите има изкуство, но маникюрът и ноктопластиката в Испания са на много високо ниво, превърнати са в истинска атракция и това е, с което исках да се занимавам.”

През октомври тази година Вики получава голямо (колкото най-голямото състезание в света) доказателство, че е на „правия” път. Nailympics, международното състезание в областта на маникюра и ноктопластиката, най- престижното съревнование в бранша, й идва на крака в Мадрид.

Първото състезание Nailympics се провежда в САЩ (Лас Вегас) и е дело на едни от

най-добрите нейлартисти в света

Три години по-късно, през 2004-та, състезанието вече има формати и в Европа, най-старият от които е Nailympics London, който се провежда ежегодно. И понеже все повече държави се подготвят да бъдат домакини на състезанието през 2012 г., Nailympics се организира и в Сеул, а от тази година стартира освен в Испания, също и в Украйна и Италия.

Където и да се организира, Nailympics създава уникална артистична атмосфера, в която професионалистите от бранша имат възможност да съизмерят уменията си с най-добрите в света в своята област. Част от авторитета на този форум се крепи върху строгите правила за безпристрастност, които спазват съдиите. Това пък гарантира на състезателите справедлива оценка за тяхната работа. Таксата за участие и работните материали състезателите плащат сами.

Успехът на Виктория  – шесто място сред повече от сто участници – идва в любимата й дисциплина „Дизайн и украса на нокти“.

Темата е „Коледна приказка“

 

Коледният дух в работата на Вики е придаден с много блясък в цветовете. Бялата част на нокътя изобразява снега. Златната – коледното настроение. Топките върху елхата са декорации с камъни Сваровски

Регламентът на състезанието в тази дисциплина определя два часа за изграждането на ноктите и рисунките по тях. Освен над 100-те критерия, на които трябва да отговаря направеният маникюр, в хода на състезанието се оценяват също редът, и чистота на работното място и пр.

Един от най-важните елементи в предварителната подготвка за форум от такъв ранг е изборът на модел. Сестрата на Вики лети за Мадрид, за да участва в състезанието като модел. Само помислете колко наистина трудно и дисциплиниращо e да упражняваш контрол върху дължината, формата, стила и цветовете. И да бъдеш художник върху платно, голямо колкото нокът. „По време на състезанието за всичко трябва да внимавам не само аз, но и моделът. Трябваше ми изключително доверен и надежден човек за тази дисциплина. А Светлето ми е сестра“ – усмихва се Вики.

Светла Станоева. Моделът е най-важният партньор на състезателя

Маникюрът, когато го гледаш (или му „гледаш”), може да ти каже много – както за жената, която го носи, така и за тази, която го е направила. В работата на Виктория се отразява както осъществената й женска природа – омъжена е за испанец и е майка на почти тригодишно момиченце, така и солидната й професионална практика. Вики е на 36 години и има 20-годишен опит. Всъщност успехът от тазгодишното състезание й е донесъл не само лично удовлетворение, но и

увереност за собствения й бизнес

Докато четете този материал, тя вече ще е отворила своето студио в Мадрид, което е нарекла „Перфектен нокът”. Тук Вики ще посреща досегашната си клиентела и ще води обучения по маникюр и ноктопластика. „Реших се на тази стъпка, защото виждам необходимостта от преподаване. Много момичета могат да рисуват, но не могат да работят и няма кой да ги обучи. Мисля, че това важи и за България. Някой трябва да направи за маникюра и ноктопластиката това, което коафьорът Капанов направи за фризьорството.”

Nail fantasy една от най-атрактивните дисциплини в състезанието и заслужено е една от любимите на публиката. Моделите са маскирани, дегизирани или просто облечени според темата на ноктите.

Оказа се, че това, за което говори Виктория, в България вече е направено. Ето какво научихме от пиара на Hand&Nail Harmony – България: „Наши момичета участват в Nailympics London вече три поредни години. През 2011 г. успяха да грабнат отборен златен медал. През 2012 г. спечелиха три индивидуални златни медала. Големият напредък е плод на добрата школа, която Красимира Петрова, декан на образователните програми на Hand&Nail Harmony, успя да се изгради в България през последните няколко години. Успехът обаче нямаше да бъде възможен без силното желание и отдаденост на нашите момичета. Всички участнички в нашите отбори са доказани преподаватели в България, които ежегодно покриват критериите и защитават преподавателските и професионалните си способности. Зад високия професионализъм стои усърдна подготовка извън ежедневните ангажименти, пълна отдаденост, любов и много труд. Тази година, нашите момичета поставиха своеобразен рекорд с 8 индивидуални медала и 3 купи и цяла зала с учатници и гости, които заговориха с респект и възхищение за България!“

Пътят, който Виктория е избрала към световната сцена на ноктите, е, как да кажа, по-индивидуален и… по-семеен. Част от тайната на успеха й се крие в онези нейни думи: „А Светлето ми е сестра“. Бих прибавила и това че точно тази майка й е майка. За представянето на Вики научих именно в малкия фризьорски салон на майка й в софийския квартал „Изток“, първото работно място на Виктория. Тези пространства са важни. Оттук и жените, и новините излизат перфектни, красиви и щастливи.