ПЯСЪКЪТ ЛЕКУВА

Пясъкът лекува
 
 
Едно от най-неприятните неща е да загубиш нещо в пясъка на плажа. Намиране няма. Пясъкът поглъща всичко. Но ако да изгубиш вещ, е неприятност, то да изгубиш болежките си в пясъка, е равносилно на това да намериш богатство. В следващите редове ще ви запознаем със специфичните свойства на пясъка да „попива“ болежките ни.
 
Псамотерапията
е лечебен метод, който познавали още египетските фараони и древноримските лечители. Известен е от незапомнени времена (названието му се образува от латинските думи psammos – пясък, и therapia – лечение). Днес този метод на лечение преживява ново раждане. За практикуването му се използват специални вани, които се пълнят със специален пясък с по-голяма топлопроводимост (за да се разпределя топлината равномерно по тялото). Псамотерапията се е превърнала в самостоятелно направление, което влиза в списъка на оздравителните процедури на много SPA курорти, ортопедични клиники и някои козметични салони.
 
Тайната на песъчинките
е, че много лесно и бързо поглъщат топлината и по-трудно и равномерно я отдават на околните предмети, в това число и на човешкото тяло. Именно затова ние не изпитваме дискомфорт, когато лежим върху нагорещения пясък на плажа. Полезността на псамотерапията е свързана и с факта, че пясъкът лесно попива влагата (казано по-научно, той е силно хигроскопичен). Потта, която се отделя от тялото при топлинно въздействие върху организма, веднага се поема от него.
При псамотерапията се използва основно пясък, който е нагрят до 50–60 °С. Той активира обмяната на веществата, кръвообращението и лимфопотока. В резултат на това болките и отоците минават.
 
Какво лекува
Тези манипулации „обезоръжават“ ревматизма, артрита, артрозата и миозита (възпаление на скелетните мускули). От горещия пясък се боят още хроничните възпаления на придатъците на матката и на бъбреците, невритите (възпалителни или дегенеративни увреждания на нервите), невралгиите и радикулитите. Оздравителният ефект на пясъка се дължи не само на добрата му топлопроводимост.
 
Да си спомним уроците по химия
Песъчинките освен силициев оксид съдържат още калиев, калциев и магнезиев карбонат, които по своята структура са слабо алкални. Когато се заровим в пясъка, ние започваме да се потим и върху кожата ни се появява тънък карбонатен „филм“, благодарение на който кислородът бързо се транспортира до тъканите и нормализира обмяната на веществата.
 
Освен че облекчава болежки, псамотерапията подпомага и редукцията на теглото.
За един курс на лечение можете да изгубите 1–1,5 кг.
Не на последно място пясъкът е естествен козметичен скраб с отлични масажиращи свойства.
При т. нар. обща псамотерапия
 
цялото тяло се засипва с горещ пясък
Процедурата можете да направите и сами, ако случайно скучаете на плажа. Това може да е много забавно. Спомнете си за филма „Бялото слънце на пустинята“ – пясък, пясък, пясък и… главата на Саид, стърчаща сред пясъчните хълмове. Методиката на псамотерапията обаче няма нищо общо с източните мъчения. Процедурите обикновено се провеждат на изключително приятни места – на брега на море или река. Преди пясъколечението кожата ви задължително трябва да бъде суха. Тялото се покрива със слой пясък с дебелина 5–6 см. Помнете, че областите на сърцето и корема задължително трябва да останат непокрити, а на главата си непременно трябва да сложите шапка. Ръцете и краката понякога могат да се засипят и с по-дебел слой пясък (10–12 см).
Наслаждавайте се около 30 минути на приятните усещания. След „разкопаването“ не бива да се къпете и да се излагате на слънце. Необходимо е само да се изплакнете с топла вода и да си починете половин час на сянка.
Само така ще извлечете ползи от лечебните свойства на пясъка.
 
 
При локалната псамотерапия
с пясък се покриват само проблемните зони по тялото. В този случай продължителността на 1 процедура може да достигне и 1 час, а температурата на пясъка – до 70 °С.
Може и сами да пробвате древния пясъчен метод на лечение. За да бъдете „заровени“ в хоризонтално положение, ви трябва само загорял мускулест помощник. Няма значение с какъв пясък ще ви заравят – речен, морски или от пустинята Гоби. Важното е да не е примесен с камъчета и мидени черупчици.
Закопаването има ефект само ако пясъкът е много топъл. В противен случай не се говори за терапия, а за игра на плажа.
Третият вариант на терапията шеговито се нарича „джобен“ и е изпълним по всяко време на годината. Достатъчно е да сложите нагрят пясък в ленена кърпа и да наложите болното място с него.
Оздравителните процедури ще имат положителен ефект върху вас, ако предварително обсъдите техните възможности с личния си лекар.
Псамотерапията, както всяка друга „топла“ процедура, има и
 
противопоказания
От нея не могат да се възползват хора, които страдат от инфекциозни заболявания или пък техният хроничен недъг е в период на обостряне. Псамотерапията е абсолютно противопоказна за хипертоници и страдащи от епилепсия. Женски болести от рода на миома на матката, ендометриоза, мастопатия и хормонална дисфункция на яйчниците автоматично изключват лечение с горещ пясък. Освен това процедурите не трябва да се провеждат по време на менструация и 2–3 дни преди да ви дойде цикълът.