Спортът за един мирен (вътрешен) свят

месец март, 2014 г.

Тъжно ви е? Свирнете на момчетата и поиграйте волейбол в двора на близкото училище или потанцувайте зумба. Изнервени сте? „Предписваме” ви айкидо или стрелба с лък…

За да върнете емоционалното си равновесие, първо е необходимо да потушите емоционалния пожар с подходящата физическа активност.

Всяка емоция предизвиква действие

Гневът движи ръката, която удря с юмрук по масата. Страхът „свива” гърлото ни и ние не можем нито да вдишваме, нито да издишваме. Тъгата отваря пътя на сълзите. Емоционалните вълнения променят сърдечния ни ритъм, дишането, температурата на тялото ни, производството на хормони, кръвното ни налягане, мускулната и мозъчната ни активност. Спортът и физическата активност също водят до промени в организма. Ето защо, когато преливаме от негативни емоции, правилно избраната физическа активност може да възстанови вътрешното ни равновесие. Освен това по време на спортни занимания се абсорбира кортизолът, хормонът на стреса. Когато се освободи от връхлетялата го негативна емоция и се успокои, организмът започва да произвежда ендорфини – хормони на щастието и благополучието. Именно от тях се нуждаем, за да не позволим на негативните реакции да управляват живота ни. Помнете, че няма да си помогнете, ако игнорирате или потискате емоциите си. Не. По-добре е да им дадете възможност да минат през вас, да свършат своето (предупреждавайки, че нещо се случва) и без да ги задържате да им позволите да си отидат. За целта първо, определете

основната емоция от „букета“ преживявания

Второ, изпробвайте онова, което според нас би ви помогнало. Бъдете искрени и внимателни. Не пропускайте да получите онова, което движението може да ви даде: удоволствие, добро настроение, лекота, самоуважение, спонтанност…

ТЪГА

Лоша идея Да танцувате салса с непознат. Разбира се, ако сте решили да се с правите с тъгата, е добре да се опитате да се радвате на живота, но в критични моменти е за предпочитане да правите всичко в компанията на много близки хора. Иначе ще изхабите последните си сили за изкуствена веселба. Разликата между това, което се случва в живота ви, и онова, което се стараете да покажете на околните, е прекалено голяма.

Какво ви е нужно? Движение и общуване. Когато сме тъжни, не ни се иска да виждаме никого. Тъгата ни „натиска“ в леглото и ни затваря в себе си. Отдайте й се, но за кратко. А после се опитайте да разберете какво би могло да ви помогне да излезете от състоянието с усмивка.

Какъв вид спорт да изберете? Волейбол (за предпочитане е плажен) и да го играете по двойки. Топката е постоянно във въздуха. Нима ще ви остане време за размисъл? В тази игра ще ви се налага да се движите много и в същото време винаги да имате подкрепата на партньора. Ако волейболът не ви е на сърце, опитайте скачане на въже. И в това занимание не оставайте сами – забавлявайте се с децата си или с приятели. Третият вариант за вас е да се отдадете на зумба (танци + фитнес в една програма). Тази смесица от салса, ламбада, бачата, румба, мамба и самба е сравнително лесна за изпълнение и е много забавна. На фона на ритмичната музика настроението се повишава, а тялото започва да се чувства по-свободно. При това мускулите на краката, ръцете, гърба и корема повишават тонуса си, а раменете и шията се отпускат.

ГНЯВ

Лоша идея Спринтово бягане, бокс (или удари по боксова круша).  Смисълът на тези занятия е да изпуснете парата, да позволите на негативните емоции да излязат. Това, разбира се, не е лошо. Подобни занимания са ефективни, когато емоциите наистина са ни дошли в повече, но те не ни помагат да преминем на друг етап и да вкараме енергията на гнева в спокоен коловоз.

Какво ви е нужно? Активност без агресия с неголям брой участници. Още един полезен инструмент са дихателните практики. Пристъпите на гняв и крайно раздразнение водят до нарушение на нормалния ритъм на дишане и е важно да се научите да се справяте с тези състояния.

Какъв вид спорт да изберете? Най-добре е да се заемете с източни бойни изкуства (например айкидо). Няма по-изкусен „гневоукротител“ от тях. Ключовите думи във философията на бойните изкуства са „емпатия“ и „приемане“. Смисълът на битката не е в това да унищожиш нападателя, а в това да отразиш атаката му. В този смисъл полезни могат да бъдат и източните гимнастики (например по метода Фелденкрайс), който е познат и у нас. Методът Фелденкрайс е двигателна терапия. Целта й е да подобри привичните и повтарящи се модели на движение, тъй като именно те могат да причинят травма, нараняване или физическа дисфункция. Според създателя на метода Моше Фелденкрайс подобряването на движението на тялото има пряко влияние и върху емоциите. Друг помощник в справянето с гнева е японското изкуство за стрелба с лък – кюдо. По-индивидуалните източни практики като йога, цигун или тай чи са препоръчителни за онези от вас, които имат известен опит в преодоляването на гнева.

СТРАХ

Лоша идея Скокове с парашут, летене с парапланер или бейзджъмпинг (идва от английското съкращение BASE – building –

сграда, anthena – антена, span – мост, earth – земя). Бейзджъмпингът е скачане с парашут от различни видове наземни площадки, намиращи се на големи височини. Борбата със страховете ЧРЕЗ  прекалено радикални средства може да доведе до обратен ефект: травмата ви да стане още по-голяма, а тревожността ви да се усили.

Какво ви е нужно? Спорт, който да затвърди представата ви за безопасност. Активност, която би могла да подпомогне желанието ви да надскочите себе си. Не бъдете в ролята на пасивен играч (колкото и да ви се иска, и това е съвсем разбираемо). Правете опити да вземете нещата в свои ръце. Това ще усили отговорността ви и ще ви помогне в разбирането, че на практика контролът върху абсолютно всяка ситуация в живота е невъзможен и… ненужен.

Какъв вид спорт да изберете? Планински преходи, катерене, в това число и на изкуствена стена, която е специално оборудвана за целта и на която се провеждат тренировки. Препоръчително е да изпитвате предвидимия страх, който възниква, когато все пак знаете, че някой ви осигурява и че изкачването ви е абсолютна надеждно. По този начин бихте могли да преминете през един своеобразен курс по доверие към другия и към себе си. Пробвайте и други видове активности, свързани с равновесие и скорост: рафтинг, ветроходство, конен спорт. Последното – при условие че не се страхувате конкретно от коне.

ОГОРЧЕНИЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА ЗАГУБА

Лоша идея Разходки с приятели, които ви „разбират“ и ви съчувстват или пък с такива, които се намират в състояние, подобно на вашето. Обменът на негативни емоции, взаимното „изливане“ на душите ще усили чувството ви на самота и усещането, че животът е безсмислен.