ХИДРАТАЦИЯ СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

Хидратация според възрастта
август, 2010 г.
© Konradbak | Dreamstime.com
Правилното овлажняване на кожата е тема, особено актуална през горещите летни месеци. Имайте предвид, че в различните възрасти този проблем се решава по различен начин.
Момичета
Кожата на двадесетгодишните е в пика на биологичната си активност. И практически всичко, което й е необходимо, тя си го набавя сама. Да, тя често е осеяна с комедони и възпалени пъпки, но това още не е повод да се намесваме драстично в естествените й процеси. Достатъчно е просто да поддържате изрядна хигиена и да я омекотявате. А що се отнася до овлажняването, вашата задача номер едно е да поддържате хидролипидната й мантия в добро състояние, за да може тя да осигурява надеждна естествена защита (да задържа влагата, а не да я отдава цялата до последната капка).
Стратегия
Много е важно да съхраните по-дълго предимствата на младостта, дарени ви от природата. Достатъчни грижи за кожата в тази възраст са почистване, овлажняване и защита. Използвайте кремове и флуиди с лека текстура, които бързо попиват, създават усещане за комфорт и не оставят след себе си предателски блясък по лицето.
Забрани
Не бива да се излагате фанатично на слънце с цел добиване на тен, да прекалявате с цигарите и да почиствате комедоните и пъпките си агресивно и неграмотно в домашни условия.
Девойки
Практически всички водни запаси са скрити надълбоко в дермата, в епидермиса има всичко на всичко 15% от наличната в кожата течност. Към 30-годишна възраст на дермата започва да не й достига живителна влага и тя губи гладкостта и еластичността си. А това от своя страна води до поява на преждевременни бръчки, лющене и раздразнения. С една дума, кожата ви по-често е жадна.
Стратегия
Време е да предприемете дълбоко овлажняване, за да я защитите от преждевременно стареене и да й осигурите продължително чувство за комфорт. Към поддръжката с хидратиращ крем можете да прибавите и овлажняващ серум. Активните вещества в серумите не само действат по-бързо, но и проникват по-надълбоко. Серумите се нанасят сутрин, 30 минути преди обичайния дневен крем, за да имат време да попият. Не е зле да си запишете и няколко салонни разкрасяващи процедури: масажи на лицето и хидратиращи маски например. Това хем е полезно за кожата, хем приятно за душата.
Забрани
Не бива по повод и без повод да посягате към козметичните средства за по-зряла кожа, да се подлагате на изтощителни диети, да пушите и редовно да не си доспивате.
Зрели жени
Обменните процеси в организма постепенно се забавят, контурът на лицето започва да се отпуска, понякога се отпускат и ъгълчетата на устните… Ако сте навършили 40 години, е много вероятно кожата ви да стане по-чувствителна и по-суха. Необходимо е активно да я подхранвате и стягате със специализирани козметика, за да се противопоставите ефективно на стареенето.
Стратегия
Лекият „флирт“ с овлажняващите средства трябва да прерасне вече в „сериозни трайни отношения“. При това трябва да изберете по-многофункционален крем. Той не просто трябва да насища кожата с влага, но и да въздейства на всички признаци на стареенето: да се бори с антиоксидантите, да осигурява лифтинг, да предотвратява появата на бръчки… Тези, които не са много доволни от състоянието на кожата си, могат да проведат и курс по мезотерапия.
Забрани
Не бива да излизате навън, без да сте подсигурили на кожата си надеждна защита от слънчевите лъчи, както и да пропускате визитата при козметик (минимум веднъж месечно трябва да се явявате в кабинета на козметика).
НОВА ЕРА В ХИДРАТАЦИЯТА
Би било прекрасно, ако просто можехме да поливаме обилно кожата с вода, за да остане тя невероятно гладка и опъната като в младостта ни. За жалост обаче, колкото и да я хидратираме – отвън и отвътре, – ние сякаш обливаме горещ камък с вода, тъй като с напредване на годините на нея й е все по-трудно да приема и задържа влагата в себе си.
Дълго време на козметолозите не им беше ясно как точно протича транспортирането на влагата в кожата. Но научни изследвания доказаха каква голяма роля за снабдяването на кожата с влага на всички равнища играят действащият в най-долния слой на епидермиса аквапорин-3 и активният аквапорин от тип 9, който действа в най-горните кожни слоеве.
Какво представляват аквапорините?
Те се микроскопични каналчета в клетъчната мембрана, които регулират трансфера на вода навътре и навън от клетката и се грижат за равномерното разпределяне на влагата по клетките. За откриването им през 2003 г. Питър Агре получава Нобелова награда по химия. Докъм 3 милиарда водни молекули могат да минат през един канал за секунда, ако аквапорините са оптимално активни. Има различни видове аквапорини при хората, растенията и бактериите. Колкото повече аквапорини има, толкова по-ефикасно се хидратира кожата. Резултатът е значително подобрена мрежа от аквапорини, през която водните молекули се движат свободно от клетка в клетка и хидратират кожата оптимално.
Наскоро учените разгледаха под лупа
зависимостта между загубата на влага и стареенето
на кожата, откриха начини да влияят на гореспоменатите видове аквапорини и разработиха специални козметични средства, които могат да свършат тази работа.
Става дума за хидратиращи продукти, които освен обичайните хидратиращи агенти съдържат също така и специфични anti-age съставки. Като най-въздействащи се очертават екстрактите от екзотичните растения центела (родината й е Мадагаскар) и черна роза (от Бретан), които доказано стимулират естественото производство на колаген и защитната функция на кожата срещу състаряващите свободни радикали. Други учени пък, работещи за водещи козметични лаборатории, залагат на веществото гликол глицерол (Gluco Glycerol), което доказано покачва активността на аквапорин-3.
Така че внимателно четете етикетите, когато решите да си купувате нов хидратиращ крем.
Внимание
Повод за тревога е появата на поне един от следните признаци, свидетелстващи за остър дефицит на влага в кожата:
► Усещане за леко пощипване при нанасяне на обичайния овлажняващ крем.
► Лющене по бузите и челото.
► Появя на чувство за изпръхналост, за опъната кожа.
► Помътняване (посивяване) на тена на лицето.