…ЦЕЛУВКАТА

…целувката
 
от Силвия НИКЛЕВА
 
май, 2011 г.
 
©Alexandru Chiriak / 123rf.com
 
Знаете ли, че за две минути можете да изгорите между 2 и 30 калории, ако целувате някого? А знаете ли, че целувката подпомага изглаждането на бръчките, тъй като „задейства“ над 30 лицеви мускула?
 
Целуването е профилактика и срещу кариес, защото, докато се целуваме, киселинността в устната ни кухина се нормализира. През средновековието обаче не са знаели за тези „лечебни“ свойства на целувката. Сигурно затова доста мъже и жени от онова време са
 
пострадали от желанието си да се целунат
Тогава, ако мъж целунел жена пред трети човек, непременно трябвало да се ожени за нея. В противен случай веднага влизал в затвора, а жената нямала право на следваща целувка с друг мъж!
В древен Вавилон пък на съпругите било забранено да целуват съпрузите си извън дома. Ако го направели, отрязвали им ушите, а на мъжете – устата.
В американския щат Индиана и до днес съществува закон, който забранява на мъжете с мустаци да целуват друго човешко същество.В щата Кънектикът е забранено да се целува жена в неделя, а в щата Айова направо арестуват всеки, целунал непознат или непозната.
В наши дни дори има
 
наука за целувката – филематология
Тя изучава физиологическите и психологическите особености на човешката целувка.
Според учени, провели разни изследвания в тази област, идеалната целувка е с продължителност 3 минути.
През това време в организма се отделят ендорфини (хормони на щастието), които намаляват усещането за стрес и подобряват кръвообращението.
С целувката са свързани редица
 
колоритни истории
някои от които са влезли в рекордите на Гинес. През 2004 г. на Свети Валентин италианците Андреа Сарти и Анна Чен поставили световен рекорд по продължително целуване – 31 часа, 18 минути и 33 секунди. Любопитна е историята и за най-дългата целувка под вода с продължителност над 2 минути. Тя е регистрирана в Токио на 2 април 1980 г., като до момента остава единствена по рода си в историята на целувката.
В киното първата целувка е заснета през 1886 г. в 30-секундния филм „Целувката“, а най-много целувки са заснети във филма „Дон Жуан“ през 1927 г. – 127 на брой.
Различните народи носят със себе си и различни схващания за целувката.
 
Грях или удоволствие
Някои народи я приемат като грях, други – като съвършено удоволствие.
В Африка например голяма част от населението отрича
целувката по религиозни съображения – вярва се, че чрез нея може да бъде извадена душата на човек.
Ескимосите също не се целуват по устата. Вместо това те трият носовете си един в друг. В Япония, Тайван, Китай и Корея, както и в някои мюсюлмански държави не е прието да се целуваш пред други хора.
Уважавайки вярата, която изповядват различните народи, нека все пак не забравяме гореспоменатите лечебни свойства на целувката. Освен всичко останало тя намалява риска от инфаркт и поддържа настроението ни добро.