ANTI AGE

Още по-млади
 
януари, 2012 г.
 
© Gunnar Pippel / Depositphotos.com
 
Козмeтиката с обозначението anti-age обещава да изглади бръчките ни, да опъне кожата ни и даже да върне времето назад. БЕЛА ще анализира доколко тези гръмки обещания се реализират наистина в действителността.
 
КАКВО ТОЧНО Е ANTI-AGE
Всъщност става дума за цяло направление в медицината, призвано да подобри качеството на живот и да удължи младостта. Терминът е предложен в средата на 80-те години на миналия век от американския учен Клац Роналд, който защитил тезата, че стареенето е болест, която е трябва да бъде лекувана.
В козметиката понятието anti-age често се тълкува ограничено – като мерки и средства за намаляване на бръчките. Но много повече му подхожда определението „идеално поддържана кожа на всяка една възраст“.
Стареенето на кожата е пряко свързано със стареенето на целия организъм и по-скоро се явява негово нагледно отражение. Експертите знаят, че стареенето на кожата е невъзможно да бъде напълно преустановено, но е възможно хората да остаряват по-красиво и да изглеждат прекрасно независимо от годината си на раждане.
За съставяне на anti-age програма трябва да се обърнете за съвет не само към козметик, но и към други специалисти: психолог, гинеколог, гастроентеролог. Защото колкото по-комплексен е подходът ви, толкова по-очевиден ще е резултатът. Същото се отнася и за радикалните мерки в борбата със стареенето на кожата. Би било глупаво да разчитате на пластична операция чудо, по-добре е да се подлагате перманентно на различни подмладяващи процедури: биоревитализация (за овлажняване и лифтинг), инжектиране на ботокс, за да разгладите мимическите бръчки, и пр.
 
КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ
Козметиците на шега казват – от раждането. С профилактиката на стареене на кожата въпросът обаче стои точно така, както и с отслабването. Не е здравословно за един ден да стопите 10 излишни килограма, нали? Същото важи и за бръчките – не е здравословно да ги изпънете за три дни.
Трябва да изхождате винаги не от годината на раждане, вписана в личната ви карта, а от състоянието на кожата си. До 40-годишна възраст например на някои дами им е напълно достатъчно да използват хидратиращ крем, но на други още от 25-годишна възраст им се налага да предприемат по-радикални мерки за подмладяване.
Принципните препоръки обаче са следните: до 35-годишна възраст грижата за кожата не бива да е прекалено интензивна – по-добре да я лишите от някои активни компоненти, отколкото да я претоварите с тях. През този период е много важно да се научите да контролирате стреса и да се храните правилно – защото вашата нервност, както и дефицитът от витамини влошават директно състоянието на кожата. След 35–40-годишна възраст е важно да откриете правилния козметик, който да избере правилните, точно за вашата кожа обгрижващи средства. Желателно е да използвате професионална козметика от проверени марки. Имайте предвид, че масовата козметика не може да проникне в кожата по-дълбоко от нейния рогов слой. Ако нямате кой знае какви финансови възможности, можете да се успокоявате с твърдението, че правилният избор на даже не чак толкова скъпа козметика може да доведе до учудващо добри резултати.
 
ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС
Как щяхме да изглеждаме, ако не използваме кремове
Козметиците са единодушни, че външността на нашите 40-годишни майки е била много по-добра от тази на нашите баби, когато са били на същата възраст. И че заслуга за това имат козметичните средства, естествено. Обаче до днес нито една козметична компания не е предоставила сравнителни статистически данни по тази тема.
Все пак има някои изследвания, които се отнасят на първо място до стареенето на кожата, провокирано от въздействието на UV лъчите. Методите ултразвуково сканиране и дерматоскопия помагат да се онагледи колко непривлекателно би изглеждала кожата след няколко години, през които постоянно сме я излагали на слънце, без да я предпазваме със слънцезащитни средства. Дамите, които не използват anti-age козметика, изглеждат по-възрастни от годините си – твърдят пък дерматолозите. Факт е, че когато оценяват възрастта на някоя жена, околните са склонни да й дадат повече години, ако тя има бръчки, пигментни петна, сиви коси, както и тънки издайнически сухи линии около устните.
 
ОСНОВНИТЕ СЪСТАВКИ
Производителите на козметика сякаш са се наговорили да работят с единен списък на най-ефективните компоненти в борбата против стареенето на кожата. Става дума не за ексклузивни съставки, патентовани от определени марки, а за най-активните ингредиенти, които се влагат в кремовете от всички компании: и в средствата за масова употреба, и в луксозните кремове, и в медицинската, и професионалната козметика. Съставките и тяхната концентрация се избират в зависимост от състоянието на кожата и начина на живот. Например ако постоянно се намирате в помещение с климатик, изберете крем с повече овлажняващи компоненти, а ако живеете в голям замърсен град и често страдате от стрес – заложете на козметиката с антиоксиданти.
 
1. Хиалуронова киселина Тя е най-мощният овлажняващ агент.
2. Ретинол Представлява стабилизирана форма на витамин А. Заздравява съединителната тъкан и се справя добре с бръчките.
3. Пептиди Те са синтезиран комплекс от аминокиселини. В зависимост от своя състав са в състояние както да отпускат мускулите (аналогично на ботокса), така и да заздравяват колагеновите влакна.
4. Плодови киселини Превъзходно изглаждат кожата и изравняват тена.
5. Антиоксиданти (флавоноиди, изофлавоноиди, рутини). Те се борят с окисляването на кожните клетки и негативното въздействие на околната среда.
6. Ненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6 Техният „гуру“ е звездният диетолог доктор Перикоун, който не само е създал върху тази основа своята диета, но пуснал на пазара и козметична серия, която съдържа тези съставки, обявявайки омега-киселините за панацея против стареенето. Малко след това настъпва бум на маслата, богати на тези киселини, които масово започват да се използват в козметиката. На първо място, това е аргановото масло, което е известно като еликсир на младостта.
7. Витамин С Силен антиоксидант, който благоприятства синтеза на колаген.
8. Фитоестрогени Растителни екстракти, които се приемат много добре от кожата. Те са способни да забавят стареенето й най-вече в периода на менопауза, когато в организма намалява производството на естествени естрогени.
9. Кофеин Незаменима съставка в борба с тъмните кръгове под очите и отоците.
10. Хематит Минерал, придаващ на кремовете тъмен цвят. Той е отговорен за доставката на кислород до тъканите.
11. Хидролизирани колаген и еластин Подобряват структурата на кожата, като я правят по-опъната и еластична.
 
НА СТРАЖА ПРЕД МЛАДОСТТА
Органичната козметика
Популярността й расте в цял свят, но дали всичко е така, както се рекламира?
За жалост от 10 500 химични вещества, които се използват в съвременната козметология, само 11% могат да се смятат за безопасни и нетоксични.
Силата на органичната козметика е в това, че кожата е възприемчива към растителните молекули. Затова и екокозметиката идеално се справя с кожни проблеми като сухота, хиперактивност на мастните жлези, чувствителност и възпаления. Освен това кремовете с органични съставки са абсолютно безопасни. Не бива обаче де очаквате чудеса от тях по отношение на изглаждането на бръчките, защото не съдържа активните съставки, призвани да се борят с остаряването на кожата.
И понеже не се тества върху животни, никой не може да ви гарантира, че вашата кожа няма да отговори с алергична реакция на една или друга съставка в нея.
 
Клетъчна козметика
Прието е да се смята, че към клетъчната козметика се отнасят средствата, чиято активна съставка се състои от ембрионални клетъчни материали. Подобни кремове оказват дълбоко въздействие на кожата, отстранявайки причините за промените на нейната структура.
Ефективността на ексклузивните (специално разработваните от различни фирми) клетъчни комплекси е обусловена от техния състав (протеини, захариди, липиди, нуклеотиди, витамини и ензими), които са идентични по състав с клетките на кожата. Именно затова кожата ги приема като собствени.
Масово съставките, от които се правят тези клетъчни комплекси, се добиват по биотехнологични методи, напълно изключвайки екстракти от животински произход. Макар че напоследък на пазара има и клетъчна козметика на основата на материали, получени от органи и тъкани на животни: крави, свине, петли, овце. За „най-чиста“ се смята тази от овце, които са пасли на алпийски поляни. Такава клетъчна козметика благоприятства активизиране на скритите резерви в клетките и подмладяване на кожата.
 
СПОРНА ТЕМА
Днес нито един грамотен дерматолог няма да ви предложи един универсален метод за подмладяване. По-скоро ще ви препоръча комбинация от няколко метода, най-популярни от които са лазерните процедури, химичният пилинг, биоревитализацията, фотоподмладяването, филърите с хиалуронова киселина и контурната пластика. Всяка от тези процедури има свои показания и противопоказания, затова е важно да анализирате всички „за“ и „против“, преди да се решите да се подложите на anti-age терапия.
 
Термаж
Термажът се основава на радиочестотното въздействие върху дълбоките слоеве на кожата при температура 60 градуса, благодарение на което лимфопотокът и кръвообращението рязко се усилват. Както и синтезът на колаген и еластин. Този метод и до днес се смята за истинска революция, въпреки че и минусите му са ясни.
Плюсове  За една процедура се получават много добри резултати – кожата е опъната като след пластична операция, а в продължение на половин година след въздействието в кожата продължава интензивно да се образува нов колаген.
Минуси Технологията на нагряване на биотъканите до високи температура на теория е много ефективна, но не бива да забравяте, че при 40 градуса белтъчините коагулират. Днес много по-съвършен е апаратният метод за опъване на кожата, популярен като фокусирано ултразвуково въздействие на подкожния слой на кожата, който пластичните хирурзи опъват при лифтинг на лицето. Този метод е много по-ефективен и при него също е достатъчно да се направи една процедура.
 
Ботокс
В списъка на процедурите, позволяващи да се прекрати появата на бръчки и да се изгладят тези, които са успели да се появят, уверено води ботоксът.
Плюсове 20 години успешно използване на ботокса за естетични цели са доказали неговата абсолютна безопасност. От повечето лекари и пациенти инжекциите с ботулинов токсин са признати за най-добрия метод за профилактика на мимическите бръчки и въобще на бръчките.
Минуси Редовното инжектиране на ботокс методично поврежда подкожния слой и мускулите на лицето. По-просто казано, иглата ги „разрохква“. С времето мускулите стават меки, губят тонуса си, а кожата започва да увисва.
 
НАУКА И ТЕХНИКА
Страни като Япония и Китай ни обещават още по-перфектни и можещи козметични средства в близко бъдеще, уверявайки ни, че ще обединят традициите на древната медицина и постиженията на високите технологии.
В състава на източната козметика влизат наистина натурални компоненти, обработени с високотехнологични методи. Тоест когато от естествени вещества се добиват активни агенти (природен колаген, антиоксиданти и т. н.), тяхното активно позитивно действие е двойно по-голямо. В качеството на изходни съставки се използват най-вече екстракти от морски водорасли (помагат за елиминирането на токсините), перлен прах (неутрализира свободните радикали), биозлато и колоидно злато (служат за проводници на активните вещества от кремовете в кожата и я овлажняват), копринени нишки и нефритена пудра (стимулират обмяната на веществата на клетъчно ниво). Много от тези компоненти са уникални и не се срещат никъде освен в източната козметика.
 
Масаж
Особено място сред мерките за подмладяване както в Япония, така и в Китай се отрежда на масажа. В Китай съществуват особени видове масаж, насочени към подмладяване. Например скулптиращият масаж на лицето с пръчки от слонова кост интензивно въздейства на лицевите мускули, но без да стяга кожата. Такъв масаж активизира естествени механизми в тялото, които водят до подмладяване. 
 
Светло бъдеще
Козметиците се надяват, че в бъдеще козметиката ще стане по-мека (никакви травмиращи кожата пилинг агенти!) и по-ефективна. А главното е, че ще се появят средства, които ще позволяват да се справим с увисването на кожата (сега това става само с помощта на скалпел и по-точно, с операция за стягане на лицевия контур!). Например аминопептидният лифтинг е неинвазивна процедура, която в бъдеще успешно ще замени подкожното имплантиране на колагенови нишки и запълването на бръчките с хиалуронова киселина.
 
След менопаузата
Именно през този период жените започват да остаряват очевидно. По кожата бързо се появяват основните признаци за вътрешното остаряване на организма: дермо-епидермалната спойка изтънява; молекулите на глюкозаминогликаните, отговорни за задържането на влага в кожата, умират, а прекаленото количество молекули глюкоза в кръвта се прикрепя към молекулите на колагена и еластина, принуждавайки тези белтъчини да се втвърдят (т. е. заради това кожата губи еластичността си). В резултат кожата става отпусната, появяват се дълбоки бръчки.
В кремовете за жени след менопауза по принцип се влагат фитоестрогени с естрогеноподобно действие. Тези съставки са в състояние да активизират същите рецептори на повърхността на клетките, които се стимулират и от естествените естрогени, и да стимулират образуването на колаген и фибронектин. Благодарение на тези процеси се подобрява цялостното състояние на кожата.
Един от многообещаващите съставки – проксилан – възстановява поддържащата кожна структура, подобрявайки връзките между повърхностните и дълбоките слоеве на кожата. Доказано е, че екстрактът от черна боровинка забавя процеса на прикрепяне на молекули на глюкозата към влакната на колагена и еластина, действайки профилактично по този начин на тяхното втвърдяване.